Görüş Bildir
Haberler
TDK Tarafından Rapor Hazırlandı: Otel, AVM ve Hastanelerdeki İngilizce İsimler Ayıklanacak

etiket TDK Tarafından Rapor Hazırlandı: Otel, AVM ve Hastanelerdeki İngilizce İsimler Ayıklanacak

Ulaş
04.08.2020 - 12:18

Türk Dil Kurumu tarafından, Türkiye'deki yabancı işletme isimlerine ilişkin rapor hazırlandı. Yüksek İstişare Kurulu’nda görüşülen raporda İngilizce isimlerin ayıklanması ve Türkçenin korunması için yasa çıkarılması önerildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan son Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısında ele alınan bir konu, önümüzdeki yasama döneminde yasa teklifi olarak TBMM’nin önüne gelecek. Türkçenin korunması konusunda Türk Dil Kurumu’nun hazırladığı kapsamlı raporun, toplantıda gündem olduğu öğrenildi. TDK’nın hazırladığı raporda hem günlük hayatta Türkçenin yerini alan yabancı kelimeler, hem tabela ve panolarda kullanılan İngilizce duyuru ve reklamlar, özellikle de şirket ve AVM isimlerinin İngilizce olmasıyla ilgili saptamaların yer aldığı öğrenildi.

Otel, AVM ve şirketlerin isimleri üzerinden eleştiri getirildi.

Otel, AVM ve şirketlerin isimleri üzerinden eleştiri getirildi.

Toplantıda buna ilişkin günlük hayattan örnekler verilirken, geçmişte TBMM’ye yabancı dildeki reklam, ilan, pano, afiş, şirket ve lokanta isimlerinin ayıklanması ve Türkçenin doğru kullanımının sağlanması amacıyla birden fazla yasa teklifinin verildiği de anımsatıldı. Özellikle İngilizcenin şirket, otel, lokanta, AVM gibi yerlerin isimlerinde çok sık kullanıldığı, bunun da Türkçenin bir parçasıymış gibi kabul edildiği aktarıldı.

Ankara'dan örnekler verildi.

Ankara'dan örnekler verildi.

İngilizce veya başka dillerin, yardımcı olmak ve yönlendirmek için ikinci dil olarak kullanılabileceği ancak ilk isimlerin Türkçe olması gerektiği vurgulandı. Toplantıya katılanlar, “Ankara’da yol boyunca başımızı nereye çevirsek, yabancı isimli oteller, AVM’ler, şirketler, hastaneler görüyoruz. Yeni bir yasal düzeleme ile bunlara bir düzen getirilmeli” dediler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konudaki hassasiyetini dile getirdiği belirtildi.

Televizyon programlarında kullanılan üslup da değerlendirildi.

Televizyon programlarında kullanılan üslup da değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca TV kanallarındaki programlarda, hem sunucu ve spikerlerin hem de programa katılan konukların günlük konuşmalarında sürekli yabancı kelimeler kullandığı, etkileyici olmak adına, Türkçe karşılığı yerine yabancı kelimelerin tercih edildiği, bu tür yayınların vatandaşa ulaşamadığı değerlendirmesi de yapıldı. Hazırlanacak yasa taslağında bu yayınlara ilişkin de düzenleme olması gerektiği ifade edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
421
84
71
22
22
7
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sefa Döner

İstanbul'da fatih, bahçelievler,Küçükçekmece ilçelerinde hep arapça tabela onlar da kalkmalı bir an önce . Sanki Arabistan burası Türkiye'de dükkan açıyorsan... Devamını Gör

fbw36

Çok güzel uygulama olmuş, Arapça yazılar da kalksın lütfen. Bizler nasıl başka bir ülkeye gittiğimizde o ülkenin dilini en azından belli bir seviyede öğrenme... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Çok çok az da olsa üç beş kelime Türkçe öğrenip konuşup anlatmaya çalışan yabancılar oluyor çok da sempatik iletişim oluyor. Onun dışında Ruslar alışmış onla... Devamını Gör

Pickle Rick

Her kuşu s.ktik bi leylek kaldı. Alltaki arkadaşın da dediği gibi; kelime ayıklayacağınıza Arapça tabelaları kaldırın önce.

Eren Akbaş

Ente 7mar.