Görüş Bildir
Haberler
TBMM'den Rapor: 'Sosyal Medyada Çocuklar Ölüme Sürükleniyor, 114 Çocuk İntihar Etti'

TBMM'den Rapor: 'Sosyal Medyada Çocuklar Ölüme Sürükleniyor, 114 Çocuk İntihar Etti'

Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle internet kullanımının kat kat arttığı bu dönemde TBMM'de çocuklarla ilgili dikkat çeken bir rapor hazırlandı. 'Rabia Naz Başta Olmak Üzere Çocuk Ölümlerini Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı taslak raporda, sosyal medya ve bilgisayar oyunlarının çocukları ölüme sürükleyebildiği uyarısı yapıldı. Son dönemde Türkiye’de intihar eden çocuk sayısının 114 olduğu belirtilen raporda, sosyal medya siteleri ve çocuk oyunlarına sıkı denetim getirilmesi, ebeveynler için de eğitimler verilmesi tavsiyesi yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre intiharın özellikle çocukluk çağının önemli problemi olduğu vurgulanan taslak raporda, intihar nedenleri için şu değerlendirmeler yapıldı:

  • İntihar nedenleri incelendiğinde çocuğa ait olanlar; kendini beğenmeme, cinsel kimlik arayışı, alışkanlıklar (madde kullanımı, bağımlılık vb.), geçmişte yaşanmış travmatik olaylar, fiziksel ve ruhsal bozukluklar ve kişilik özellikleri (stresle baş edememe, aşırı duygusal veya aşırı öfkeli olma vb.) olarak sayılabilir. 

  • Ailenin sosyoekonomik seviyesi, okul ve iş arkadaşları ile sorunları, tecavüz veya şiddete maruz kalma, istenmeyen gebelik, derslerin kötülüğü, sınav kaygısı, gelecek kaygısı, başarısızlık, ailenin veya kendisinin mükemmel hayat beklentileri, akran zorbalığı veya siber zorbalık diğer nedenler olarak sıralanabilir. 

  • Ayrıca intihar düşüncesinin kişiler arasında bulaşıcı olma özelliği kabul edildiğinde çocuğun çevresinde intihar girişimi veya intihar eden birinin varlığı herhangi bir stres ile karşılaştığında aklına intihar düşüncesini getirmesine ve intihar etmesine sebep olabilmektedir.”

"Çocuklar sanal zorbalığa maruz kalıyor"

"Çocuklar sanal zorbalığa maruz kalıyor"

Metinde baskın karakterli çocukların içine kapanık çocuklara “akran zorbalığı” uyguladığı vurgulanırken, sosyal medya aracılığıyla “sanal zorbalık” yapıldığı tespiti yer aldı. Taslak raporda şöyle denildi:

  • “Sosyal medyanın gençler arasında yaygınlaşması ile akran zorbalığı sosyal medya aracılığı ile sanal âlemde gerçekleştirilmektedir. Yapılan çalışmalarda zorbalığa uğrayan ve zorbalığı yapan çocuklarda ruhsal bozuklukların daha fazla görüldüğü ve intihara eğilimlerinin daha fazla olduğu görülmüştür. 

  • Sosyal medya zorbalığına uğrayan çocukların, geleneksel zorbalığa uğrayanlardan daha fazla intihar düşüncesi olduğu yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. 

  • Ailelerin ve öğretmenlerin bu soruna eğilmeleri gerektiğinin altı çizilmelidir.”

"Bilgisayar oyunları şiddete özendiriyor, intihara sürüklüyor"

"Bilgisayar oyunları şiddete özendiriyor, intihara sürüklüyor"

Bilgisayar oyunlarının çocukları şiddete özendirerek başkalarına zarar verme hatta intihar etmelerine neden olduğu da vurgulanan taslakta son dönemde Türkiye’de intihar eden çocuk sayısının 114 olduğu belirtildi.

"Siteler ve oyunlar denetlenmeli, ebeveynlere eğitim verilmeli"

"Siteler ve oyunlar denetlenmeli, ebeveynlere eğitim verilmeli"

Taslak raporun sonuç ve öneriler bölümünde şu tavsiyeler yer aldı: 

  • “Çocukların kullandığı sosyal medya siteleri ve çocuk oyunları uzman ekipler tarafından incelenmeli ve denetlenmelidir. 

  • Uyuşturucu ve çocuk pornografisi açısından sanal alanda gerekli takipler yapılmalıdır. 

  • Sanal ortamda çocukları olumsuz yönde etkileyen zararlı içerikler konusunda ebeveynlere ve çocuklara yönelik medya okur-yazarlığı ve güvenli internet kullanımı konularında eğitimler düzenlenmelidir”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
strych9

Tabi canım, tecavüzcü ve tacizcilerin sorumlu olduğunu bile bile önce onları cezalandırmak yerine oyunları suçlayalım. Elbette ki oyunlarda çok fazla zorbalı... Devamını Gör

red-factor

Çocukları döverken sıkıntı yok, tecavüz ederken sıkıntı yok, öldürürken sıkıntı yok, onlara zorbalık yaparken sıkıntı yok ama intihar ettikleri zaman "eci bü... Devamını Gör

blackmet

Çoğu yetişkin içerikli oyunu ilkokulda oynardım ben. Şükür toplumdaki yerim çok iyi hiç bir sıkıntım yok. Çocuklarla ilgilenmeyen, eğitim vermeyen ailelerle ... Devamını Gör

blackmet

Bizim zamanımızda online oyun oynarken bile bağıra çağıra etrafı rahatsız ederek ana avrat küfürler etmezdik biz. Şimdiki çocuklar birbirlerine ana bacı sövü... Devamını Gör