Görüş Bildir
Haberler
Tarihi 900 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor! Geçmişten Günümüze Yaşanmış Yamyamlık Örnekleri

Tarihi 900 Bin Yıl Öncesine Dayanıyor! Geçmişten Günümüze Yaşanmış Yamyamlık Örnekleri

Yamyamlık film ve kitaplarda karşımıza çıkan bir kurgu gibi görünse de hem tarih öncesi hem de modern çağa baktığımızda yamyamlığın pek çok toplulukta yaşandığını görüyoruz. İşte bunlardan birkaçı...

Kaynak: https://www.livescience.com/65593-zom...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tarih öncesi atalarımız

1. Tarih öncesi atalarımız

Haziran 2019'da Journal of Human Evolution'da yayınlanan bir araştırmaya göre, yaklaşık 900.000 yıl önce, şimdi İspanya olan yerde, insanların eski bir akrabası olan Homo antecessor, yamyamlığı yiyecek açısından pratik buldukları için uyguladı. Diğer homininler orta derecede besleyiciydi ve yakalanması kolaydı, bu da onları mükemmel bir av seçeneği haline getiriyordu. Yani ilk yamyamlık deneyimi tamamen kolay beslenme için gerçekleşti.

2. Neandertaller

2. Neandertaller

Daha yakın akrabalarımız olan Neandertaller de zaman zaman yamyamdı. Arkeologlar, İspanya'nın El Sidrón kentindeki bir mağara, Fransa'daki Moula-Guercy'deki bir başka mağara ve son olarak Belçika'daki bir mağara da dahil olmak üzere, dünyanın birkaç farklı noktasında Neandertal yamyamlığına dair kanıtlar keşfettiler. Yamyamlığın ötesinde, Neadertallerin yedikleri insanların kalıntılarından aletler yaptıkları da anlaşılıyor.

3. Biami kabilesi

3. Biami kabilesi

Papua Yeni Gine'de insanları öldürdüğü ve yediği bilinen birkaç izole kültür var, ancak muhtemelen on yıllardır yamyamlık uygulamamışlar. 2011'de İngiliz televizyon sunucusu Piers Gibbon, bir zamanlar yamyamlık uygulayan ve 'bunun hakkında konuşmaktan çok mutlu olan' bir grup olan Biami halkını ziyaret etti. Kabilenin yaşlı bir üyesi Gibbon'a kabile üyelerinin daha önce iki kadını ateşte kızarttıklarını ve yemek için etlerini kestiklerini söyledi.

4. Fore kabilesi

4. Fore kabilesi

Başka bir Papua Yeni Gine kabilesi olan Fore halkında yamyamlık uygulaması, grupta yıkıcı bir salgına neden olan, kuru adı verilen ölümcül bir beyin hastalığının yayılmasına yol açtı. Ancak kabilenin tüm üyeleri ölmedi. Kabile, 1950'lerde yamyamlığı uygulamayı bıraktı ve bu da kuru hastalığında bir düşüşe yol açtı. Ancak hastalığın ortaya çıkması uzun yıllar alabileceğinden, kuru vakaları onlarca yıldır ortaya çıkmaya devam etti.

5. Xiximes kabilesi

5. Xiximes kabilesi

2011'de arkeologlar, kuzey Meksika'daki Cuevas del Maguey'deki antik Xiximes yerleşiminde yamyamlık izleri taşıyan düzinelerce insan kemiği bulduğunu bildirdi. National Geographic, kemiklerin 1400'lerin başlarına tarihlenen sığınakların içinde bulunduğunu bildirdi. Xiximes kabilesi, düşmanlarının etini yemenin verimli bir tahıl hasadı sağlayacağına inanıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Aztekler

6. Aztekler

Aztekler'in ritüel olarak insan kurban ettiği bilinir, ancak törensel yamyamlık yaptıklarına dair kanıtlar da var. Kurbanların cesetleri muhtemelen soylulara ve topluluğun diğer seçkin üyelerine sunulurdu. Bazı uzmanlar, Aztekler arasında yamyamlığın kıtlık sırasında daha yaygın olabileceğini öne sürüyor. Başka bir teori, yamyamlığın tanrılarla iletişim kurma biçimleri olduğunu söylüyor.

7. Wari topluluğu

7. Wari topluluğu

Brezilya'nın Wari halkı, düşmanları ve kendi ölüleri üzerinde yamyamlık uyguladı. Düşmanlarını yemek, onların nefretini ve öfkesini ifade etme şekliydi. Ancak grup, 1960'lara kadar ölülerinin büyük çoğunluğunu tüketti. Onlar için bu, kabilelerinin ölen üyelerine yas tutma, onurlandırma ve saygı gösterme şekliydi.

8. 16. ve 17. yüzyıl Avrupası

8. 16. ve 17. yüzyıl Avrupası

18. yüzyılın sonuna kadar Avrupalıların tıbbi tüketim için ölü bir insanın etini yemesi alışılmadık bir durum değildi. Örneğin, 16. yüzyıl doktoru Paracelsus, kan içmenin sağlıklı olduğuna inanıyordu. Taze kan içmek alışılmadık bir durum olsa da, eczane ürünlerine parası yetmeyen insanlar idamlarda seyirci olur ve mahkumlardan bir bardak taze kan için küçük bir ücret öderlerdi.

9. 19. yüzyıl Kuzey Kutbu yamyamlığı

9. 19. yüzyıl Kuzey Kutbu yamyamlığı

Hayatta kalmak için umutsuz bir şekilde yamyamlığa başvuran pek çok kaşif hikayesi var. En ünlü örneklerden biri de Kanada Arktik Okyanusu boyunca bir deniz yolu keşfetmeyi amaçlayan seferdir.  Kaza geçiren iki gemiden, HMS Erebus ve HMS Terror'dan gelen kaşifler, en yakın ticaret noktasına 1.609 kilometre yürümeye çalıştılar, ancak çabaları sonuçsuz kaldı. Önümüzdeki 150 yıl boyunca, araştırmacılar kaşiflerin kalıntılarını ortaya çıkardı. Bilim insanları, kemiklerin çoğunda kesik izleri ve kırılma ve ilik çıkarma belirtileri buldular.

10. Aghori yerlileri

10. Aghori yerlileri

Aghoriler, Hindistan'ın Varanasi kentinde yaşayan ve Hindu tanrısı Shiva'ya ibadet eden küçük bir topluluk. Aghoriler, saf ve saf olmayan arasında hiçbir fark olmadığına inanırlar ve cesetlerin üzerinde meditasyon yapmak ve insan kafataslarından kaseler yapmak gibi birçok belirsiz uygulamaya girerler. Bazı raporlara göre, ritüel yamyamlık da yapıyorlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
4
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?