Görüş Bildir
Haberler
Tarihe Saygımız Bu Kadar: Atatürk'ün Sakarya Savaşı'ndaki Karargahı Ağıl Olarak Kullanılıyor

etiket Tarihe Saygımız Bu Kadar: Atatürk'ün Sakarya Savaşı'ndaki Karargahı Ağıl Olarak Kullanılıyor

Atatürk’ün Sakarya Meydan Muharebesi’nde karargâh olarak kullandığı ve  Ankara'nın Polatlı Karapınar Köyü’nde bulunan iki katlı köy evinin girişi ağıl olarak kullanılırken, yapı bakımsızlıktan dökülüyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü'nün aktardığı bilgiye göre, Sakarya Meydan Muharebesi’nde Atatürk'ün karargâh olarak kullandığı Memnan Ağa'nın iki katlı evinin bilgisini alan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Anka Enstitiüsü yetkilileri ile yerinde tespit ve inceleme gezisi gerçekleştirdi.

"Yapı acilen kamulaştırılmalı, restore edilerek hak ettiği değeri kazanmalı”

"Yapı acilen kamulaştırılmalı, restore edilerek hak ettiği değeri kazanmalı”

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan milli mücadelenin hikayesinin tanık mekanlarının korunması, geçmiş ve gelecek bağının kurulmasının adım taşlarıdır. Belleğiniz yoksa onu hatırlatacak mekanlarınız yoksa, geleceğiniz yok demektir. Sakarya Meydan Muharebesi Milli Mücadele'nin kırılma noktasıdır. Halkın kurtuluşa olan inancının, düşmanın yenileceğinin göstergesidir. Polatlı Karapınar Köyü'nde Memnan Ağa'nın iki katlı konağı bu tarihsel kırılma anının tanık mekânlarından birisidir. İşgal kuvvetlerine karşı Mustafa Kemal Paşa'nın 9 Eylül tarihinde saldırıyı yönetmek üzere buraya geldiği pek çok kez yapıyı karargâh olarak kullandığı anlatılarda ifade edilmektedir. Bu yapının bugün bakımsızlığı girişinin ağıl olarak kullanılması kabul edilemez. Yapı acilen kamulaştırılmalı, restore edilerek hak ettiği değeri kazanmalı” diye konuştu.

"Cumhuriyet hafızası korunmalıdır”

"Cumhuriyet hafızası korunmalıdır”
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Nihal Evirgen ise, yapının gelecek kuşaklara milli mücadele dönemi hafızası olarak aktarılması için korunmasının önemine dikkat çekerek, “Bu haliyle yapı zarar görebilir. Bakımsız durumda, kamulaştırılarak, restore edilmeli ve Cumhuriyet hafızası korunmalıdır” dedi.

"Savaş boyunca kolordu karargahı olarak kullanıldı"

"Savaş boyunca kolordu karargahı olarak kullanıldı"

Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Genel Koordinatörü ve Polatlı Tarih ve Kültür Araştırmaları Dernek Başkanı(POTKAD) Kadim Göç, yapıya dair şu bilgileri verdi: 

“22 gün 22 gece devam eden Sakarya Meydan Muharebesinde Mürettep kolordu karargahı Polatlı’nın Karapınar köyünde bulunmaktadır. Savaş boyunca kolordu karargahı olarak kullanılan bu yapı 09 Eylül ile 13 Eylül tarihleri arasında ise Başkomutanlık ileri karargahı olarak kullanılan bu köyün üstünde bulunan Zafer Tepe kullanılmıştır. Şu an ayakta kalmış olan Kazım Özalp’in kullanmış olduğu karargah evine Başkomutan Mustafa Kemal, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü de kalmıştır. 2015 yılında Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi ve Koruma kurulları tarafından tespiti yapılmıştır. Yapı kerpiç bir yapı olup, orta bölüm iki katlı yanlarında tek katlı odalarla birbirine bağlıdır. Şu an bina eski eşyaların atıldığı ve bir bölümü kiler olarak kullanılmaktadır. Ön tarafı ise çevrilmiş koyun barınağıdır. Köyün üzerinde bulunan Zafer Tepe savaş esnasında komutanların savaşı yönettiği yerdir. Buradaki mevzilerin günümüze kadar izleri kalmıştır. Mustafa Kemal gündüzleri bu tepede savaşı idare etmiş, geceleri de köyün çok yakınında bulunan demir yolu üzerindeki karargah treninde savaşı yönetmiştir.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
429
159
70
18
16
15
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?