Görüş Bildir
Haberler
Tarih Boyunca Aşkın ve Tutkunun Rengi Oldu: Baştan Çıkaran Kırmızı

etiket Tarih Boyunca Aşkın ve Tutkunun Rengi Oldu: Baştan Çıkaran Kırmızı

Pelin Gülşen
20.09.2022 - 15:48

Kırmızının özellikle doğanın ana renkleri olan mavi ve yeşile karşı sağladığı güçlü kontrast, onu canlılar âleminin cazibe rengine dönüştürmüş ve cinselliğin sembolü haline getirmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hayvanlar âleminde önemli bir yere sahip olan kırmızı renk, cinsel güç ve olgunluğa işaret eder.

Hayvanlar âleminde önemli bir yere sahip olan kırmızı renk, cinsel güç ve olgunluğa işaret eder.

En parlak kırmızı renge sahip olan erkek, birçok türün içinde dominantlığı simgeler. Şempanze ve babun türünün dişileri ise jenital bölgeleri ve göğüslerindeki kırmızılığı sergileyerek yumurtlama döneminde olduklarını erkeklere iletirler. Birçok primat için geçerli olan bu durum, yükselen hormon seviyesinin kan akışını hızlandırmasıyla ilişkilidir. Erkek primatlar da dişilerin kırmızılaşmasını bir doğurganlık ve çiftleşmeye çağrı sembolü olarak algılar.

Kuşlardan böceklere doğadaki birçok hayvanı çeken kırmızı, tarih boyunca insanlar açısından farklı coğrafyalarda farklı anlamlar taşısa da, kırmızı renge olan tepkilerin evrimsel bir yanı olduğu da düşünülmektedir.

Kuşlardan böceklere doğadaki birçok hayvanı çeken kırmızı, tarih boyunca insanlar açısından farklı coğrafyalarda farklı anlamlar taşısa da, kırmızı renge olan tepkilerin evrimsel bir yanı olduğu da düşünülmektedir.

Kırmızı renk, tarih boyunca aşkın, şehvetin ve tutkunun rengi olmuştur. Kadınlar karşı cinste seksüel ilgi uyandırmak için kırmızıdan her zaman yararlanmıştır. Amazon kadınları dudaklarını acı biberle renklendirirken, Antik Mısır’da kırmızı kına ve yağlardan yapılan dudak kremleri kullanılmıştır.

Afrika’da yapılan arkeolojik araştırmalar ise, kadınların binlerce yıl öncesinde kırmızı aşıboyası ve benzeri pigmentleri kozmetik amacın yanı sıra doğurganlıklarını da ifade etmek için kullandıklarını göstermektedir.

Antik kültürlerden moderniteye kadar kırmızı, güç ve statü sembolü iken; kırmızı elbise, kırmızı gül, kızıl saçlar, kırmızı ruj ve Amsterdam’daki “Red Light District” gibi fenomenler kırmızı rengin tutku ve erotizm çağrışımlarının simgeleri olmuştur.

Antik kültürlerden moderniteye kadar kırmızı, güç ve statü sembolü iken; kırmızı elbise, kırmızı gül, kızıl saçlar, kırmızı ruj ve Amsterdam’daki “Red Light District” gibi fenomenler kırmızı rengin tutku ve erotizm çağrışımlarının simgeleri olmuştur.

Kırmızı ile cinsellik arasındaki ilişki birçok psikolojik araştırmaya da konu edilmiştir. Araştırmacılar kırmızının romantizm ve seks ile olan ilişkisini farklı zamanlarda farklı metotlarla hem kültürel hem biyolojik açıdan inceleyerek çeşitli çıkarımlarda bulunmuşlardır.

Kırmızının Cinsel Çekiciliğini Ölçen Deney

Kırmızının Cinsel Çekiciliğini Ölçen Deney

2010 yılında Rochester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kırmızı rengin kadınların erkekleri çekici bulmasında da etkisi olduğunu göstermiştir.  Deneye katılan kadınların yarısına arka fonu kırmızı olan erkek fotoğrafları gösterilmiş, diğer yarısına gösterilen fotoğraflarda arda ise beyaz fon kullanılmıştır. Kadınlar kırmızı fondaki erkekleri daha çekici bulduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, erkeklerin kırmızı giymesi kadınlar tarafından statü sahibi olma potansiyelinin yüksekliğine dair bir gösterge olmuştur. Kırmızının erkeğin sevimliliği ya da sosyalliğinin ölçümünde bir etkisi olmadığını gören araştırmacılar, kırmızı ile cinsel çekicilik arasındaki bağlantının yüksek statü algısı olduğunu belirtmektedir.

Erkeklerin kadınları çekici bulmasında kırmızının rolünü incelemek üzere yapılan araştırmalarda ise kadınlarda yaş faktörünün önemli bir etken olduğu görülmüştür. Biyolojik açıdan bakıldığında, kırmızının doğurganlığı devam eden genç kadınlarda daha dikkat çekici, bununla beraber menopoz dönemindeki kadınlarda daha az etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Erkeklerin aynı hayvanlar âleminde olduğu gibi çiftleşmeye ve üremeye hazır kadınlar ile birlikte olma isteği genlerinin “gelecek nesillere aktarma” kodlamasına dayanır. Bu açıdan baktığımızda kırmızı rengin cazibe ile olan bağının biyolojik bir temele dayandığı da söylenebilir.

Erkekler Kırmızı Giyen Kadınları Çekici Buluyor

Elliot ve Maier’in (2012) çalışmalarına göre, hem kadınlar hem de erkekler tüm renkler arasında kırmızı renk giyen kişilerin daha çekici olduğunu söylemiştir. Bu araştırmalardaki kadın ve erkek katılımcıların çoğunluğu kendilerine gösterilen vesikalık fotoğraflarda kırmızı giyen kişileri seçmiştir. Bunun nedeni olarak kırmızı giyen kişilerin farkında olmadan daha seksi bakış veya daha seksi bir duruş sergilemiş olabilecekleri belirtilmiştir. Bu çalışmalar bir laboratuvar ortamında gerçekleşmiş olsa da, gerçek hayatta karşılığını görmek mümkündür. Kırmızı giyen garson kadınların daha fazla bahşiş almasının yanı sıra, kırmızı giyen kadın otostopçuların da sürücüler tarafından kabul edilme olasılığının daha fazla olduğu görülmüştür.

Psikologlar, dişi maymunlarda olduğuna benzer şekilde, kadınların yüzünün, boynunun ve göğsünün, cinsel uyarılma veya ört sırasında kızardığını; erkeklerin de kadınlardaki cinsel isteği bu kırmızılaşan tenleri sayesinde hissedebildiğini belirtmektedir. Hayvanların tenleri kırmızılaştıkça daha otoriter ve güçlü olmaları gibi, insan da teni kırmızılaştıkça daha sağlıklı ve güçlü görünmekte ve bu durum kişiyi daha çekici hale getirmektedir.

Kırmızı sadece psikolojik olarak değil fizyolojik olarak da insanları etkiler. Göz kırpma sıklığında artışa, kan basıncının yükselmesine, nefes alıp verme sıklığının artmasına ve kalp atışının yükselmesine yol açar. Adrenalin hormonunun kan dolaşımına katılmasını sağlayarak, insan bedenini fiziksel eylemlere hazırlar. Bu sayede koku alma duyusu ve iştah artarken, damak zevki keskinleşir. Ortamda kırmızı rengin bulunması hormonal ve cinsel aktivitelerin artmasını tetikler.

Her ne kadar kırmızı en seksi renk olarak görülse de, her renk gibi kırmızınında aşırı veya farklı tonlarda kullanımında istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. Sadece kırmızı rengin değil, diğer renklerin de insan davranışları üzerinde etkisini ve psikolojisini araştıran Elliot, kırmızının işyerinde dikkati dağıtarak performansı düşürdüğünü; kırmızı sınav kâğıtlarının öğrencileri daha başarısız kıldığını göz- lemlemiştir. Bu durum bize, kırmızının tonlarının yerinde ve doğru kullanımına dikkat etmekte fayda olduğunu göstermektedir.

Günümüzde kırmızı renk “kadınsılık” ile özdeşleştirilmiş olsa da, içinde güçlü ve maskülen bir enerji de barındırır. Bu güç ve enerji, insanların hırslanmasını, daha kararlı olmasını, heyecanlanmasını ve harekete geçmesine sağlar. Bu nedenle kırmızı hem dominant hem de liderlik özellikleri taşır.

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
jumaru jumaru

kesinlikle hayır

_.suleyman07

Benim sevdiğim renk kırmızı sarı mavi siyah seviyom