Görüş Bildir
Haberler
Taliban'dan Tehditkar Bildiri: Türkiye'ye 'İşgalci' Suçlaması

Taliban'dan Tehditkar Bildiri: Türkiye'ye 'İşgalci' Suçlaması

Taliban, Türkiye'ye uyarıda bulunarak Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) bir üyesi olarak Afganistan'dan çekilmesi gerektiğini bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Euronews'in haberine göre, konuyla ilgili sekiz maddelik bir bildiri yayınlayan Taliban, Ankara'nın Washington yönetimi ile Kabil havaalanının güvenliğinin sağlanması için Afganistan'da kalmasına dair anlaşmanın yanlış bir tutum olduğunu, Afgansitan'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu belirtti.

'Yabancı güç olarak kabul edilecek'

'Yabancı güç olarak kabul edilecek'

Taliban 'herhangi bir ükeden Afganistan topraklarında kalanların işgal olarak algılanıp yabancı güç olarak kabul edileceğini' de vurguladı ve Türkiye'nin kararını bir kez daha gözden geçirmeyip işgale devam etmesi halinde sorumluluğun 'başkalarının işlerine karışan ve bu tür yanlış kararlar verenlere ait olacaktır' ifadesini kullandı.

Bildiriyi, Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid Twitter hesabında paylaştı. Taliban'ın Türkiye'ye karşı 8 maddelik bildirisi:

Bildiriyi, Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid Twitter hesabında paylaştı. Taliban'ın Türkiye'ye karşı 8 maddelik bildirisi:

1- Afganistan İslam Emirliği (Taliban) ve Afgan halkı, Türkiye'nin Müslüman halkı ile tarihi, kültürel ve dini bağlarını sürdürmektedir. İşgalin genişletilmesi, ülkemizde Türk yetkililere karşı kin ve düşmanlık hissi uyandıracak ve ikili ilişkilere zarar verecektir.

2- Türk yönetiminin kararı doğru değildir, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün ihlalidir ve ulusal çıkarlarımıza aykırıdır. Afganistan İslam Emirliği, Türk ve Afgan ulusları arasında sorunlara yol açacağı için bu ayıp kararı en güçlü şekilde kınamakta ve Türk yetkilileri, geri adım atmaya çağırmaktadır.

3- Hangi bahaneyle olursa olsun yabancı kuvvetlerin yurdumuzda kalmasını işgal olarak kabul ediyoruz ve işgalcilere 2001 yılında bin 5 yüz âlim tarafından verilen fetvaya göre muamele edilecektir.

4- Müslüman Türk halkını ve onun basiretli politikacılarını bu karara karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz, çünkü bu karar ne Türkiye'ye ne de Afganistan'a fayda sağlamak yerine yalnızca iki Müslüman ülke arasında sorunlara neden olacaktır.

5- Tüm ülkelerle karşılıklı iyi niyet temelinde olumlu ilişkiler kurma politikamızı sürdürmekteyiz. Ne başkalarının işlerine karışırız ne de başkalarının kendi işlerimize karışmasına izin veririz.

6- Türk yetkililere, bu tür düşüncesiz kararlar vermek yerine, kabul edilmiş ilkeler ışığında olumlu ve iyi ilişkiler sürdürmenin, birbirimize işbirliği eli uzatmanın, ortak zorluklar ve çıkarlar için ortak tutum ve anlayış benimsemenin daha iyi olduğunu hatırlatırız.

7- Bir süredir bazı Türk yetkilerle temas halindeydik ve bizim onayımız olmadan böyle tek taraflı bir karar almayacaklarına dair bize güvence verdikleri birçok toplantı yaptık. Mevcut karar, kendi güvencelerinin ihlalidir.

8- Türk yetkililer kararlarını bir kez daha gözden geçirmeyip ülkemizin işgaline devam ederse, İslam Emirliği ve Afgan milleti dini, vicdani ve vatani görevi gereği yirmi yıllık işgalde olduğu gibi onlara da karşı duracaktır ve bu durumda, tüm sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine karışan ve bu tür duyarsız kararlar verenlere ait olacaktır.

Türkiye Kabil Havaalanı'nın güvenliğini üstlenmek istiyor

Türkiye Kabil Havaalanı'nın güvenliğini üstlenmek istiyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Havalimanı'nın güvenliği konusunu görüşmek üzere Türkiye'ye ABD'den heyet geldiğini bildirmiş, görüşmelerin başladığını belirterek 'Teknik heyet geldi. Şu an için alınmış bir karar yok. Mevcut personel dışında bölgeye giden personelimiz bulunmuyor' şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen hafta yaptığı bir konuşmada Afganistan ile ilgili NATO ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek 'bu ülkede en ideal şekilde adım atmaya' hazır olduklarını söylemişti.

11 Eylül 2021 itibarıyla Afganistan'daki askerlerini tamamen çekme kararı alan ABD ülkede 650 asker bırakmayı planlıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
58
22
9
7
7
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Bunun anlamı iş çatışmaya dönerse rahat rahat plajlara, avmlere, konserlere, kalabalık caddelere çıkamayacağımızdır. Her an bombalı eylem yapılabilir geçmiş ... Devamını Gör

oğuz

Aha bir siz eksiktiniz…

elif plt

Terörist bile bizimkilerden akıllı