Görüş Bildir
Haberler
Suriye'de Tartışmalı Seçim

Suriye'de Tartışmalı Seçim

Suriye’de rejim tek taraflı olarak parlamenter seçimleri düzenliyor. Şam yönetimi, büyük bir yıkıma uğrayan ülkenin sadece yüzde 30’unda sandık kurabildi. Yalnızca rejim güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde oy kullanılabildiğinden, Baas Partisi'nin zaferine de kesin gözle bakılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ateşkese rağmen bazı bölgelerinde şiddetli çatışmaların devam ettiği Suriye’de rejim parlamento seçimi düzenliyor. 5 yıldan beri iç savaşın yaşandığı ülkenin sadece rejim kontrolündeki bölgelerinde oy kullanılabiliyor.

5 milyon Suriyelinin terk ettiği ülkede muhalif bölgelere yönelik bombardımandan dolayı nüfusun büyük bir kısmı rejimin bölgesine yerleşti. Bu yaklaşık toplam Suriye nüfusunun yüzde 60’ına tekabül ediyor.

Ülke topraklarının IŞİD’in ve muhaliflerin kontrol ettiği üçte ikilik bölgesinde ise sandık kurulamadı.

Muhalefetten boykot çağrısı

Muhalefetten boykot çağrısı

Sandıkların akşam yerel saatle 19:00'da kapanması bekleniyor. Seçimin Baas Partisi'nin zaferi ile sonuçlanması bekleniyor.

Suriye ılımlı muhalefeti ise demokratik olmadığı gerekçesiyle seçimi boykot etme çağrısı yaptı. ABD de seçimin meşru olmadığını duyurdu. Birleşmiş Milletler'in (BM) de seçim sonuçlarını tanımaması bekleniyor.

BM, Suriye'de bir barış süreci uyarınca gelecek 18 ay içinde parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması çağrısı yapmıştı.

BM Suriye Özel Temsilcisi yorum yapmadı

BM Suriye Özel Temsilcisi yorum yapmadı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan Cenevre'de BM arabuluculuğunda Suriye hükümeti ve muhalif grupların bir araya geleceği Suriye barış görüşmelerine bugün yeniden başlanması bekleniyor. Barış görüşmelerinde Suriye'de geçici hükümet kurulması, yeni anayasanın hazırlanması ve serbest seçimlerin yapılması ele alınıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, düzenlenen seçime ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. Mistura, ilgileneceği tek seçimin, Suriye’de yeni yönetim ve anayasa yapılmasından sonra BM’nin denetiminde düzenlenecek seçim olduğunu söylemişti.

Al Jazeera ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın