Görüş Bildir
Haberler
Suriye: ABD’ye Ait İnsansız Hava Aracını Düşürdük

Suriye: ABD’ye Ait İnsansız Hava Aracını Düşürdük

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye resmi haber ajansı (SANA), hava savunma sisteminin Lazkiye’nin kuzeyinde ABD’ye ait keşif amaçlı bir insansız hava aracını düşürdüğünü iddia etti.

SANA haberi, ‘Suriye hava savunması, Lazkiye’nin kuzeyinde ABD’nin düşman gözlem uçağını düşürdü’ ifadesiyle verdi. Suriye haber ajansı olaya ilişkin başka bir detay vermedi.

İddia doğrulanırsa, bu ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin IŞİD’e karşı hava saldırıları başlatmasından bu yana düşürülen ilk Amerikan uçağı olacak.

ABD Dışişleri Bakanı kerry birkaç gün önce Esed rejimiyle görüşebileceklerini ima etmişti.

Kerry: Eninde sonunda görüşeceğiz

Suriye'de 220 binden fazla insanın öldüğü iç savaş beşinci yılına girerken ABD'deki CBS Televizyonu'na konuşan Dışişleri Bakanı Kerry, Washington yönetiminin 'eninde sonunda' Beşşar Esed yönetimiyle müzakere etmek zorunda kalacağını söylemişti.

2012 yılında yapılan 1. Cenevre Konferansı'na değinen Kerry, 'Her zaman 1. Cenevre süreci bağlamında müzakereden yana olduk' dedi.

ABD ve adını vermediği diğer ülkelerin Suriye'deki krizi bitirmek ve diplomatik süreci yeniden canlandırmak için yeni yollar aradıklarını belirten Kerry, 'Bunun için Esed'in üzerinde çeşitli yönlerden baskının artması gerekebileceğini kaydetti.

Kerry 5 Mart'ta, Suudi Arabistan ziyaretinde rejimin lideri Esed'in her surette meşruiyetini kaybettiğini dile getirmiş ve siyasi geçiş için askeri baskının da gerekli olabileceğini söylemişti. Buna rağmen Kerry, Suriye'de IŞİD'in öncelikli tehdit olduğunun altını çizmişti.

Rejimin yıkılması endişesi

CIA Başkanı John Brennan da, Washington yönetiminin Suriye'de IŞİD gibi örgütlerin hakim olması tehlikesi nedeniyle rejimin yıkılmasını istemediğini söylemişti.

Brennan, New York Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, ABD yönetiminin rejimin çökmesi halinde yerini kimin alacağına dair endişeleri olduğunu belirterek 'Bence bu meşru bir endişe' demişti.

Suriye'nin bazı bölgelerinde IŞİD ve El Kaide gibi 'radikal unsurların egemen olduğuna' dikkat çeken Brennan, 'Yapmayı istediğimiz son şey onların Şam'a yürümelerine izin vermektir. Hiçbirimiz, Rusya, ABD, koalisyon, bölge ülkeleri Şam'daki siyasi kurumların ve hükümetin çöküşünü istemiyor' ifadelerini kullandı.

Brennan, 'Bundan dolayı da Suriye muhalefetinin içinde bulunan radikal olmayan unsurların güçlendirilmesi büyük önem taşıyor' diye konuştu.

ABD'nin Suriye'deki önceliği değişti

ABD yönetimi Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana Esed rejimine karşı bir pozisyonda duruyor. Ancak Washington krizin sadece siyasal bir yolla çözülebileceği kanaatinde.

ABD ayrıca IŞİD'in Suriye topraklarında egemen olmasının ardından rejimle mücadele önceliğinden vazgeçti ve Suriye'de öncelikli tehdit olarak IŞİD'i görmeye başladı.

Eylül ayında, liderliğini yaptığı koalisyon ile birlikte Suriye'deki IŞİD mevzilerini havadan vurmaya başlayan ABD, IŞİD'le savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve PYD'ye de destek sağladı.

Kaynak: Al Jazeera, SANA, Reuters

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/sur...

Hava aracına ait fotoğraflar Twitter üzerinden paylaşıldı

Hava aracına ait fotoğraflar Twitter üzerinden paylaşıldı
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0