Görüş Bildir
Haberler
Süper Bilgisayar, 700 Milyon İnsan İçin Ürünleri Mahveden Böceklerle Savaşılmasını Sağlıyor

Süper Bilgisayar, 700 Milyon İnsan İçin Ürünleri Mahveden Böceklerle Savaşılmasını Sağlıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bembeyaz ve kar tanesi boyutunda, dünyanın her yerinde bulunan beyaz sinekleri hiç duymuş muydunuz?

Boyutu ve rengi gereği kulağa çok şirin bir yaratık gibi gelse de, bu sinek türü bitkilerin ölümüne sebep oluyor. Bitki virüslerini taşıyan bu sinekler, böcek ilacına da bağışıklık sağlayabiliyor. Beslendikleri 600’e yakın bitki türü var ve bir yılda milyarlarca dolar zarara neden olabiliyorlar.

En sevdikleri yemeklerden biri ise dünya çapında 700 milyon insan için çok önemli bir hammadde olan manyok adındaki kök. Bir biyolog ve takımı olmak üzere toplam 14 kişi, manyoğu bu virüslü sineklerden korumak için bir görev üstlendi.

Manyok, tropikal bölgelerde pirinç ve mısırdan sonra en önemli üçüncü enerji kaynağı. Bu bitki, tapyoka yapmak için bile kullanılıyor. Ne yazık ki beyaz sinekler buna da bayılıyor.     

Bu sorunu çözmek için kullanılan süper bilgisayarın adı Magnus. Güney Yarımkürenin en hızlı süper bilgisayarı Magnus, radyo astronomi hizmeti için de kullanılıyor. Bu bilgisayar, Boykin ve takımının hangi beyaz sinek cinslerinin benzer olduğunu ve hangilerinin nerede yaşadığını bulmalarına yardımcı oluyor. Böylece hangi bölgedeki sinekle nasıl savaşılacağı netleştirilmiş oluyor. Bu noktada kimyasal ilaç üreticisi şirketlere de görev düşüyor; çünkü bir değil tam 34 sinek türünde ürünlerini test etmeleri gerekiyor.

Manyok, yarım milyardan fazla insanın hayatını sürdürebilmesi için ihtiyacı olan bir besin kaynağı. Araştırma takımının çabaları sonucunda manyok bitkisinin bu böcek türünden kurtarılması planlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın