Görüş Bildir
Haberler
Sualtı Elektronik Haberleşme Sistemi Bodrum'da Denendi

Sualtı Elektronik Haberleşme Sistemi Bodrum'da Denendi

ATKN
05.03.2015 - 16:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bahçeşehir Üniversitesi Proje Geliştirme Birimince deniz memelilerine zarar vermeyecek şekilde tasarlanan su üstü ve su altı elektro-optik (ışıkla haberleşme) sistemine ait prototip, Bodrum Limanı'nda test edildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Proje Geliştirme Birimince geliştirilen su üstü ve su altı elektro-optik (ışıkla haberleşme) sistemine ait prototip, Bodrum Limanı'nda test edildi. Sistem, su altı iletişimine alternatif getirecek şekilde farklı amaç ve ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılabilme imkanına sahip.

Bahçeşehir Üniversitesinden ilçeye gelen heyet, Bodrum Limanı'nda yaptıkları hazırlık sonrasında vinç ve dalgıç yardımıyla prototipi suyun 24 metre altına yerleştirdi. Türkiye'de ilk defa denenen cihaz ile deniz memelilerine zarar vermeden su altında haberleşme imkanı sağlanması hedefleniyor.

İki ayrı noktada sesli iletişim testi yapan yetkililer, projenin başarılı şekilde sonuçlandığını bildirdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güngör, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptıkları Ar-Ge çalışmasının testini Bodrum'da gerçekleştirdiklerini söyledi.

Testi suyunun temiz olması nedeniyle Bodrum'da yapmayı uygun bulduklarını anlatan Güngör, şunları kaydetti:

'Bodrum, suları temiz olduğu için ve bu bakımdan bize daha yarayışlı bilgiler vereceği için İstanbul’dan ilçeye geldik. Projemiz, elektro-optik bir komünikasyon. Burada temel felsefe ışıkla nasıl bir iletişim kurulabilir, iki noktayı konuşturabilir miyiz, bu şekilde bir araştırma yapıyoruz. İlk defa burada test ediyoruz ve olumlu bir netice aldık, mutluyuz.'

Güngör, projenin birçok komünikasyonla iletişim konusunda fayda sağlayacağını dile getirdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Proje Geliştirme Birimi Başkanı Selçuk Özyurt ise projenin elektro-optik bir proje olduğunu belirtti.

Birçok alanda kullanılabilecek

Özyurt, 'Elektro-optik olarak deniz ve hava arasındaki ara yüzü geçerek sesli iletişim kurabilmek, ayrıca dijital olarak bilgileri bir taraftan başka tarafa aktarabilmek amacıyla yapılan bir deneme. Bu deneme şu an için Türkiye’de ilk, dünyada da teknolojisi gelişmiş devletlerin yapabildiği bir proje' dedi.

Cihazın sivil, askeri birçok alanda kullanılabileceğini dile getiren Özyurt, 'Yapılan haberleşmelerde deniz memelilerinin zarar gördüğü tespit edilmiş. İntihar eden balinalar, yunuslar var. Halbuki optik haberleşme olduğu zaman böyle bir akustik basınç etkisi olmadığı için sistemlerini bozulmuyor. Bu çalışma insanlara da büyük fayda sağlayacak' diye konuştu.

Heyetin birkaç gün daha Bodrum'da test çalışmalarına devam edeceği öğrenildi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0