Görüş Bildir
Haberler
Su Samuru Türleri: Dünya Çapındaki 13 Türü İle Çevik Balık Avcısı Su Samurlarını Keşfedin!

Su Samuru Türleri: Dünya Çapındaki 13 Türü İle Çevik Balık Avcısı Su Samurlarını Keşfedin!

Özge Tepe
10.06.2023 - 23:36

Çevik bir balık avcısı olan, dünya çapında 13 türe sahip su samurları, Lutrinae alt familyasındaki etçil hayvanlardır. Kuzey Amerika nehir su samuru, Asya küçük pençeli su samuru, Avrupa su samuru, Japon nehir su samuru ve Afrika pençesiz su samuru dahil olmak üzere dünya çapında 13 su samuru türü vardır. 

Bu içeriğimizde su samurları hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte su samuru türleri:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Su Samuru Nedir?

Su Samuru Nedir?

Su samuru, Lutrinae alt familyasındaki etçil hayvanlardır. Kuzey Amerika nehir su samuru, Asya küçük pençeli su samuru, Avrupa su samuru, Japon nehir su samuru ve Afrika pençesiz su samuru dahil olmak üzere dünya çapında 13 su samuru türü vardır.

Bazı su samuru türleri oldukça yaygındır ve doğru yerlerde görülmesi kolaydır, ancak diğerleri son derece nadirdir ve bulunması çok zordur.

Su samurları hem karada hem de suda yaşama çok iyi adapte olmuşlardır ve yüzmek için perdeli ayakları, ısınmak için kalın kürkleri vardır ve su altında kulaklarını ve burunlarını kapatabilirler.

Su samuru, güçlü Amazon'dan Singapur'un kalbine kadar çok çeşitli sulu yerlerde yaşar ancak genelde yaşam alanları benzersizdir. Besin zincirinin tepesine yakın yırtıcı hayvanlar olarak su samurları, çevrelerini dengede tutmak için son derece önemlidir.

Araştırmalar, su samurlarının karbon emen yosun ormanlarının sağlığı için hayati önem taşıdığını göstermiştir.

Su Samuru Türleri

Su Samuru Türleri

Su samurlarının bilinen 13 türü vardır.

İşte o türler:

1. Asya Küçük Pençeli Su Samuru (Aonyx cinereus)

1. Asya Küçük Pençeli Su Samuru (Aonyx cinereus)

Yakın kuzeni pürüzsüz tüylü su samuru gibi, çok sosyaldir, dinamik, eğlenceli aile grupları oluşturur. Ömür boyu tek eşli çiftler oluştururlar ve Tayland'da hızlı akan sularda, Batı Java'da durgun su havuzlarında, bataklıklarda, pirinç tarlalarında, turba ve mangrov ormanlarında yaşarlar. 

Yiyecek arama gezileri sırasında sudan diğer Asya türlerinden daha uzakta dolaşarak yengeçlerin yanı sıra salyangozlar, yumuşakçalar, böcekler ve küçük balıklar ararlar. Bazen 20 kişiye kadar olan büyük gruplarda da görülür.

2. Düz Kürklü Su Samuru (Lutrogale perspicillata)

2. Düz Kürklü Su Samuru (Lutrogale perspicillata)

Küçük pençeli su samurunun yakın bir kuzeni olan düz kürklü su samuru, yavaş ama istikrarlı bir şekilde küçülen geniş bir dağılıma sahiptir. 

Düz kürklü su samurları, balıkları, karidesleri, kurbağaları, yengeçleri, böcekleri ve kuşları birlikte avlayan büyük, sesli aile grupları oluşturur. Esas olarak pirinç tarlaları ve taşkın yataklarına özgü yavaş akan sularda bulunurlar, bazı bölgelerde büyük nehirleri kullanabilirler. 

Düz kürklü su samuru saklanmak, sığınak kazmak ve yavru yetiştirmek için nehir kenarında kalın bitki örtüsüne ihtiyaç duyar.

3. Tüylü Burunlu Su Samuru (Lutra sumatrana)

3. Tüylü Burunlu Su Samuru (Lutra sumatrana)

Kıllı burunlu su samuru, kıllı burun pedi ve beyaz üst dudağı ile kolayca tanınır. Bu su samurunun mucizevi bir su samuru olduğu düşünülüyor. 

1998'de neslinin tükendiği ilan edilen bu küçük, yakalanması zor su samuru yakın zamanda ve büyük bir heyecanla Vietnam, Tayland, Malezya, Endonezya, Borneo ve Kamboçya'da, çoğunlukla kamera tuzağı kanıtları sayesinde yeniden keşfedildi.

Bu tür, bataklıklarda ve sığ kıyı sularında yaşayan su yılanları, kurbağalar, kertenkeleler, su kaplumbağaları, kabuklular ve böcekleri yiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Benekli Boyunlu Su Samuru (Hydrictis maculicollis)

4. Benekli Boyunlu Su Samuru (Hydrictis maculicollis)

Benekli boyunlu su samuru, üst dudaklarındaki ve/veya boynundaki belirgin beyaz lekeler sayesinde kolayca tanınır. Tüm bireylerde dudak izleri veya benekli bir boyun görülmez, bazılarında sadece birkaç boyun lekesi görülür veya hiç görülmez. Diğer iki sempatik Afrika türünün aksine, benekli boyunlu su samuru incedir ve perdeli pençeleri, az bıyıkları vardır.

Berrak, derin ve akan sularda görerek balık avlamakta uzmanlaşmıştır. Bu su samuru aynı zamanda kurbağaları, yengeçleri ve küçük su kuşlarını da avlar ve diğer Afrika türlerinden daha fazla suda yaşar. Yeterli av varsa, büyük, sosyal, tamamı erkek veya genç gruplar oluşturacaktır; yavruları olan iki dişinin aynı çekirdek alanı aynı anda kullanarak sürüler oluşturduğu bilinmektedir.

Güçlü oynama eğilimiyle ünlüdür ve diğer su samurlarıyla ve tek başına oynadığı görülmüştür; yavrular çok bağımlıdır ve anneleriyle iki yıla kadar kalabilirler. Nil levreği gibi tanıtılan balık türlerinin benekli boyunlu su samuru için bir tehdit olduğu düşünülmektedir çünkü bunlar su samurunun yakalayamayacağı kadar büyük ve hızlıdır ve daha agresif oldukları için daha küçük yerel türleri zorlarlar.

5. Afrika Pençesiz Su Samuru (Aonyx capensis)

5. Afrika Pençesiz Su Samuru (Aonyx capensis)

Dünyanın en büyük üçüncü türü olan Afrika pençesiz su samuru çok yönlüdür ve yakınlarda tuzdan arınacak tatlı su olduğu sürece kasabalardan, şehirlerden ve oldukça kirli nehirlerden doğal tatlı su ve deniz habitatlarına kadar bulunabilir. 

Afrika pençesiz su samuru, yengeçleri ve ıstakozları ezmek için uyarlanmış büyük azı dişlerine sahiptir, ancak aynı zamanda kurbağaları, balıkları ve böcekleri de avlar. 

Pençelerin olmaması ve pençelerindeki azaltılmış ağ, bu türe inanılmaz bir el becerisi verir. Genellikle yalnızdır, ancak av bol olduğunda, yavrularıyla birlikte bir dişinin veya daha nadiren yavrularıyla birlikte bir erkek ve bir dişinin aile gruplarında bulunabilir.

6. Kongo Pençesiz Su Samuru (Aonyx congicus)

6. Kongo Pençesiz Su Samuru (Aonyx congicus)

Kongo pençesiz su samurunun yakın zamana kadar eski Cape pençesiz su samurunun bir alt türü olduğu düşünülüyordu. Azaltılmış bıyıkları, ağsızlığı, minik pençeleri ve genelleştirilmiş diş morfolojisi ile birlikte sporadik gözlemler, bu türün çoğunlukla karada yaşadığını, bataklıkları ve ormanları keşfettiğini gösteriyor.

Çamurlu kıyılardan yumuşakçaları, yengeçleri, solucanları ve kurbağaları çıkarmak için parmaklarını kullanır. Kongo pençesiz su samurunun başı ve boynu, gözlerinin altındaki karakteristik siyah işaretlerini daha da belirgin hale getiren parlak bir beyazlıkla kaplıdır.

7. Avrasya Su Samuru (Lutra lutra)

7. Avrasya Su Samuru (Lutra lutra)

Avrasya su samuru, İrlanda'dan Çin'e ve Güneydoğu Asya'ya kadar tüm palearktik memeliler arasında en geniş dağılımlardan birine sahip, yakalanması zor, yalnız yaşayan bir su samurudur. 

Bu tür, kirlilik seviyelerinin azaldığı ve koruma altına alındığı 1980'lerden bu yana Britanya Adaları'nda muhteşem bir geri dönüş yaptı. Bu oyuncu su samurunun balıkları, kabukluları, amfibileri ve bazen sürüngenleri, kuşları, yumurtaları, böcekleri ve solucanları yediği biliniyor.

Bu tür, birçok tatlı su ortamında bulunabilir.

8. Kuzey Amerika Nehir Su Samuru (Lontra canadensis)

8. Kuzey Amerika Nehir Su Samuru (Lontra canadensis)

Kuzey Amerika nehir su samurunun 1950'lerde, yakalama ve kirlilik nedeniyle sayıları büyük ölçüde azaldı. Oyunculuklarıyla tanınan Kuzey Amerika nehir su samuruları, derin karda bile yıl boyunca aktiftir. 

Balık, yumuşakçalar ve kabuklularla beslenen bu tür, Avrasya su samurlarından daha sosyaldirler. İnlerini nehir kıyılarına kurarlar ve onları yaprak, yosun, çimen, ağaç kabuğu ve saçla kaplarlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Deniz Samuru (Enhidra lutris)

9. Deniz Samuru (Enhidra lutris)

En sevilen deniz su samuru, neredeyse nesli tükenmek üzere avlanan ve son anda kurtarılan ilk türdür. Diğer deniz memelilerinin aksine, onları hipotermiden koruyacak yağları yoktur. Bunun yerine, tüm memeliler arasında en kalın, en yoğun kürke sahipler.

Deniz su samurları, Alaska ve Kuzeydoğu Pasifik'te dikkate değer bir iyileşme sağlasa da, orkalar, kaçak avcılar gibi yırtıcı hayvanlar ve daha sıcak su sıcaklıkları nedeniyle artan su kaynaklı toksinler nedeniyle hâlâ tehlike altındalar.

Su samurları sosyaldir ve diğer su samuru türlerinin aksine tek cinsiyetli gruplar halinde yaşarlar. Nadiren karaya çıkarlar, bunun yerine yüzerek istiridye, yengeç ve kestane için dalarlar.

10. Dev Su Samuru (Pteronura brasiliensis)

10. Dev Su Samuru (Pteronura brasiliensis)

Dünyadaki en büyük su samuru türü, Güney Amerika'dan gelen dev su samurudur. Nesli tükenmek üzere olan bu tür, 170 cm uzunluğa kadar ulaşabilir ve birlikte uyuyan, oynayan ve avlanan büyük, sosyal aile grupları halinde yaşar. Genelde ömür boyu çiftleşen tek eşli bir çift, yavrularından oluşan grubun başındadır. 

Seslerini duyurabilirler ve bölgeseldirler ve evlerini davetsiz misafirlere karşı aktif olarak savunacak olsalar da, gruba yeni, ilgisiz bireylerin kabul edildiğine dair bazı örnekler kaydedilmiştir.

Günlük, gürültülü ve gruplar halinde yaşayan dev su samurunun korunduğu alanlarda görülmesi nispeten kolaydır ve ekoturistler arasında çok popülerdir.

11. Deniz Su Samuru (Lontra felina)

11. Deniz Su Samuru (Lontra felina)

Yeni dünya türlerinin en küçüğü olan bu su samuru aynı zamanda çok özel bir türdür. 

Sığınak olarak kullandığı çok sayıda mağaranın bulunduğu kayalık kıyılarda yaşar. Asla 30 m'den fazla iç kısımlarda başıboş dolaşmadığı bilinmektedir. Uzun bıyıkları ve koyu tüyleri vardır ve gün boyunca kabuklular, ahtapot ve yumuşakçaları tüketir.

Su samuru tek eşlidir ve ömür boyu çiftleşir. Güney nehir su samuru gibi, yaşam alanı aşırı derecede parçalanmıştır ve bu su samurunun artık bulunmadığı alanlar her yıl artmaktadır. 

Rakip olarak gören balıkçılarla çatışma da ağır bir bedel alıyor ve bu su samurunun sayıları giderek azalıyor.

12. Neotropik Su Samuru (Lontra longicaudis)

12. Neotropik Su Samuru (Lontra longicaudis)

Nehir su samuru, geniş bir dağılıma sahip gibi görünüyor, ancak popülasyon büyüklüğü bilinmiyor. Bu tür, birçok habitatta bulunan çok yönlü bir su samurudur.

Bu tür, balıkları, kabukluları, bazen küçük memelileri, kuşları, sürüngenleri ve böcekleri avlar. Bazen balıkçılar tarafından evcil hayvan olarak tutulur ve balıkları ağlara sokmalarına yardımcı olmak için eğitilir. 

1950'ler ve 1970'ler arasında, her yıl 30.000'den fazla su samuru postları için öldürüldüğünde, son derece yüksek bir avlanma oranı bu küçük türü neredeyse yok olmaya sürükledi. Şimdi, ortaya çıktıkları her ülkede korunuyorlar.

13. Güney Nehir Su Samuru (Lontra provocax)

13. Güney Nehir Su Samuru (Lontra provocax)

Güney nehri su samuru, bol nehir kenarı bitki örtüsüne sahip tatlı su sistemlerinde yaşar. Esas olarak balık avlar, ancak aynı zamanda yengeçler, yumuşakçalar ve kuşları da yer.

İç göllerde ve Arjantin ve Şili'nin kayalık kıyı habitatlarının yakınında bulunur ve asla bir tatlı su kaynağından uzak değildir. Güney nehir su samurunun yaşam alanı, muhtemelen nadir olması ve ayrıca bu son derece utangaç hayvanın pek çok balıkçı köyünden ve barınak potansiyeli olmayan alanlardan kaçınması nedeniyle çok parçalıdır.

Somon balığı, yerel balık türlerini yutarak ve su samurlarının yakalayamayacağı kadar hızlı davranarak Güney Nehri su samuru için bir sorun teşkil ediyor. Buna ek olarak, bazı bölgelerde su samuru postları için tuzak kurma ve balıkçılarla çatışma hala çok yaygındır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın