Görüş Bildir
Haberler
Stranger Things Hayranları Buraya: İşte Stranger Things Senaristlerine İlham Kaynağı Olmuş 11 Kült Film

Stranger Things Hayranları Buraya: İşte Stranger Things Senaristlerine İlham Kaynağı Olmuş 11 Kült Film

İyi günler Onedio sakinleri. Bugün sizler için son zamanlarda yoğun bir ilgi gören ve bu ilgiyi de sonuna kadar hak eden Stranger Things dizisinin senaristlerine ilham kaynağı olmuş 11 kült filmi derledim. Umarım beğenirsiniz. 

Not: Listedeki filmler herhangi bir puanlamaya göre sıralanmamıştır. Tamamen rastgeledir. Film özetleri beyazperde'den alınmıştır.

Kaynak: https://editorial.rottentomatoes.com/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Alien (1979)

1. Alien (1979)

Tarihin en ünlü uzay gemisi Nostromo görevini tamamlamış bir şekilde Dünya’ya geri dönerken başka bir gezegenden bir yardım çağrısı alır. Çağrıyı karşılıksız bırakmayan gemi mürettebatı bu bilinmedik gezegene iniş yapar. Bu çağrının bir uyarı sinyali olduğunu geç fark eden ekip bilinmeyen bir yaşam formuyla karşılaştıklarında olağandışı bir tecrübeye, ürkütücü bir maceraya atılırlar. Ridley Scott 1979 yılında Yaratık serisinin bu ilk filmini yarattığında sinema tarihini bambaşka bir deneyimle tanıştırmış, bilim kurgu türünün en önemli örneklerinden birine imza atmıştır. Yaratık serisi, ilk filmin ardından çeşitli yönetmenler tarafından devam ettirilse de, Ridley Scott imzalı bu film hem serisinin, hem de ait olduğu bilimkurgu türünün en önemli yapıtlarından biri olarak kabul görmüştür.

Alien (1979)

2. Altered States (1980)

2. Altered States (1980)

Eddie Jessup isimli bir bilimadamı, mantar ve küfünden elde edilen tuhaf bir ilaç üzerinde kimi deneyler uygulamaya başlar. Bilincin farklı bölümlerini araştıran Jessup'ın amacı, beynin işleyişini değiştirebilmenin mümkün olup olmadığını denemektir. Elde ettiği ilaç bileşimini kendi üzerinde deneyen bilimadamı tuhaf bir etkinin altına girer. Vücudunda kimi değişikler meydana gelmiştir. Zamanla bu değişimler son derece ilkel içgüdülere ve davranışlara dönüşür. Eddie Jessup tersine doğru evrim geçirdiğini fark eder...  Ken Russell'ın yönetmenliğini üstlendiği film iki dalda Oscar ödülüne aday olmuştur.

Altered States (1980)

3. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

3. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Meraklı bir uzaylı grubu, ziyaret etmek ve meraklarını gidermek üzere dünyaya gelirler. Geri dönüşleri esnasında aralarından bir kişiyi memleketlerine döndürmeyi unuturlar. 3 milyon yılı uzaktan gelen bu sevimli yaratık korku içerisinde, hiç tanımadığı bir yerde tek başına kalmıştır. Elliot isimli, 10 yaşlarında bir çocuk, yapayalnız olan bu yaratığı sahiplenip evine götürmeye karar verir. Elliot, sadece E.T'yi tanırken değil; önyargıları yıkmaya çabalarken de büyük bir efor sarf edecektir.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

4. Firestarter (1984)

4. Firestarter (1984)

Andrew ve Vicky McGee bir lisede deneyler üzerine çalışarak para kazanmaktadırlar. Fakat bu sıra dışı deneyde gizem dolu, endişe uyandıran bir şeyler vardır. Psişik güçler üzerine çalışan bu çift evlenirler ve Charlie adını verdikleri bir kızları olur. Fakat küçük kızın sadece düşünce gücüyle yangın çıkartma, çevresini ateşe verme yeteneğini çok geçmeden ortaya çıkar. Bu yönünü fazla saklayamayan Charlie kısa süre içerisinde hükumet yetkililerinin de dikkatini çeker. 'The Shop' adı verilen gizli bir departmanda küçük kızı karanti altına alıp, üzerinde deneyler yapmaya başlarlar. Fakat gücünü hafife almışlardır... Stephen King'in aynı adlı meşhur romanından Stanley Mann tarafından senaryolaştırılan filmin yönetmenliğini Mark L. Lester üstlenmişti. Oyuncu kadrosunda ise başroldeki küçük Drew Barrymore'un yanı sıra David Keith ve Freddie Jones da yer alıyor...

Firestarter (1984)

5. The Gate (1987)

5. The Gate (1987)

İki çocuk arka bahçelerinde içinde olağanüstü bir kristal bulunan özel bir kaya bulurlar. Kaya, çocukları büyüler ve daha fazla değerli taş bulabilmek için bahçeyi kazmaya başlarlar. Sonunda ulaştıkları yer yüzyılların gizemini ve ebediyetin intikam taşıyan gizli bir yeraltı odasıdır. Artık iyiyle kötü arasındaki klasik savaş bir kez daha canlanır ve bu üç küçük çocuk dünyayı bu kabustan kurtarabilmek için mücadele etmeye başlar. Fantastik türündeki film özellikle çocuk oyuncularının başarısıyla dikkat çekmiştir.

The Gate (1987)

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. The Goonies (1985)

6. The Goonies (1985)

Çevresiyle uyumsuz bir grup genç birlikte geçirecekleri son birkaç günde eve kapanıp yeni ve eğlenceli bir uğraş bulabilmenin peşindedir. Macera peşinde koşan ve her biri birbirinden farklı karakterlerden oluşan bu grup bir gün tavan arasında tanınmamış bir korsan tarafından yazılan gizemli bir hazine haritasıyla karşılaşırlar. Ailelerinin evlerinin yerine bir sosyal spor kulübü yapılacak olan gençler evlerinin yıkılmasını önlemek adına para bulabilmek için gizli hazineyi aramaya koyulurlar ve böylece vahşi bir yolculuğumuz da başlamış olur. Yeraltı mağarasında tuhaf bir maceraya atılan grup öte yandan Fratellis isimli gangster aileyle uğraşmaktadır.

The Goonies (1985)

7. The Manhattan Project (1986)

7. The Manhattan Project (1986)

Filmde Christopher Collet annesi ile yaşayan ve annesinin Clandestine Askeri tesislerde çalıştığını keşfeden zeki bir genç. Clandestine Askeri Tesisinde plutonyum silah imalatı yapılmaktadır. Christopher bu tesisten plutonyum çalar olası baba adaylarına karşı bir nükleer bomba yapar.

The Manhattan Project (1986)

8. A Nightmare on Elm Street (1984)

8. A Nightmare on Elm Street (1984)

Los Angeles’taki bir mahallede gençler tuhaf bir şekilde ölmeye başlarlar. Parmaklarında jilet keskinliğinde bıçaklar olan korkunç bir adamın bulunduğu kabuslar uyurken canlarını almaktadır. Rüyalardaki bu hayalet, yıllar önce çocuklarını öldürdüğü aileler tarafından linç edilen sapık Fred Krueger’dan başkası değildir. Freddy her nasılsa şimdi geri dönmüş, yeni yetmeleri bir bir rüyalarında öldürerek intikam almaktadır. Eğer Freddy peşinizdeyse tek çare uykuya direnmekte midir? Yoksa onunla kendi kabusunda yüzleşmekte mi? 1980’lere damgasını vurarak Wes Craven’ı şimdi haklı olarak kurulmuş oturduğu tahtına çıkaran Elm Sokağı Kabusu, sonradan defalarca geri dönecek olan Freddy karakterine hayat veren Robert Englund’un da katkısıyla, ölmekte olan bir tanrı diriltecektir.

A Nightmare on Elm Street (1984)

9. Poltergeist (1982)

9. Poltergeist (1982)

Freeling ailesi oturdukları evin eski bir mezarlığın üzerine inşa edildiğinin hiç de farkında değillerdir. Bu bir süreliğine sorun değildir; ancak ne zaman ki hayaletler bu evin sakinlerini rahatsız etmeye başlar, işte o zaman bu mezarlık meselesi büyük bir sorun haline gelir. İşin kötüsü küçük kızları Annie de hayaletler tarafından başka bir boyuta kaçırılmıştır. Anne ve baba kızlarını kurtarmak için elinden geleni yapacaklardır. Bunun için de metafiziksel kimi yöntemlere başvuracaklardır. Hayaletlerin küçük kızı kaçırmaları ise amaçsız bir hareketin tezahürü değildir.

Poltergeist (1982)

10. Scanners (1981)

10. Scanners (1981)

Tarayıcılar insan üstü telekinetik güçlere sahip kişilerdir. Yıllar önce bir ilacın hamile kadınlar üzerinde denenmesi sırasında ortaya istemeden çıkmış bir türdür onlar. Yaşamlarını, insanlığın geri kalanından güçlerini gizleyerek ama nimetlerinden de yararlanarak sürdürmektedirler. Ancak aralarından biri, Darryl Revok, telepatik yetenekleri daha da gelişmiş bir ırk yaratarak dünyaya hükmetmeye kalktığında karşısında hümanist tarayıcı Cameron Vale’i bulacaktır. David Cronenberg’in çok sevdiği temalarda bir kez daha gezinmesine vesile olan bu sıradışı yapım, amacına ulaşmak için patlayan kafalar gibi çeşitli rahatsız edici Cronenberg usüllerine başvuruyor. Bir çokları için yönetmenin erken döneminin en tipik ve en başarılı işi.

Scanners (1981)

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Stand by Me (1986)

11. Stand by Me (1986)

Kayıp bir cesedin ardına düşen bir grup çocuğun maceralı yolculuğunu konu alan film bir yazar olan Gordie Lachance’nın gözünden anlatılır. Gordie gazetelere göz gezdirirken bir çocukluk arkadaşının öldüğü haberini görür. Daha sonrasında birlikte atıldıkları maceralı yolculuğu hatırlamaya başlar… Gordie sessiz ve akıllı bir çocukken tek uğraşı büyük zevk aldığı kitapları okumaktır. Vaktinin çoğunu birlikte geçirdiği arkadaşları Chris, Teddy ve Vern’le birlikte, kasabayı saran cinayet haberini duymuşlardır. Küçük bir çocuğun cesedinin bulunduğu yere doğru yolculuğa çıkan bu dört yakın arkadaş, yolculuk sırasında çeşitli maceraları deneyimlerler. ‘When Harry Met Sally’ ve ‘This Is Spinal Tap’ gibi kültleriyle tanınan yönetmen Rob Reiner imzalı olan film Stephen King’in aynı isimli kısa bir öyküsünden uyarlanmıştır.

Stand by Me (1986)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
24
7
5
5
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
LUMOS_03

It ? Asıl ondan bayağı ilham alınmış

Mihael Keehl

Scanners hoştu, zamanla diğer izlemediklerimi de izlerim. Teşekkürler editör. Gideyim de biraz milleti tarayayım :)

xoxo

vee kesinlikle the thing