Görüş Bildir
Haberler
Star Wars Jedi: Survivor İnceleme: Optimizasyon Sorunlarıyla Boğuşan Güzel Oyun

Star Wars Jedi: Survivor İnceleme: Optimizasyon Sorunlarıyla Boğuşan Güzel Oyun

Atakan Gümrükçüoğlu
28.04.2023 - 15:31 Son Güncelleme: 28.04.2023 - 16:15

4 senelik bir aranın ardından seriyi devam ettiren oyun Star Wars Jedi: Survivor nihayet çıkış yaptı. Bizler de oyunu önceden inceleme şansına eriştik ve oyunun bazı detaylarıyla sizlerin karşısına çıktık. Star Wars Jedi: Survivor, şimdiye kadar tasarlanmış en iyi Star Wars oyunu olabilme yolunda ilerliyor fakat çok fazla sorunla boğuşuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Star Wars Jedi: Fallen Order, souls-like kıvamında bizlerin karşısına çıkmıştı.

Star Wars Jedi: Fallen Order, souls-like kıvamında bizlerin karşısına çıkmıştı.

Star Wars Jedi: Fallen Order, 2019 yılında piyasaya çıktığında aslında pek ilgimi çekmese bile oynamaya dayanamadığım bir oyun olmuştu. Star Wars evrenine pek hakim olmamakla birlikte daha önce oyunlarını da ayıla bayıla oynamamış biri olarak, Fallen Order'ı muhteşem bulmuştum. Souls-like mekaniği ile beslenen combat yapısı bir yana, ışın kılıcı kullanma özgürlüğü ve Cal Kestis karakteriyle atıldığımız macera beni içine çekmeyi başarmıştı. Star Wars Jedi: Survivor ise bu yolculuğu iki katına çıkartıyor ve oyuncuya daha özgür, daha potansiyelli ve daha pozitif bir hikaye anlatımı sunuyor. Ancak oyunun belli başlı problemleri var ve bu problemler can sıkıcı bir hale dönüşebiliyor.

Star Wars Jedi: Survivor, ilk oyundan tam 5 yıl sonrasını konu alıyor ve bizi daha karanlık bir evrene sürüklüyor.

Star Wars Jedi: Survivor, ilk oyundan tam 5 yıl sonrasını konu alıyor ve bizi daha karanlık bir evrene sürüklüyor.

Geliştirici Respawn ve yayıncı Electronic Arts, bizlere oyunun hikayesi hakkında spoiler vermememiz için ciddi uyarılarda bulunmayı ihmal etmedi. Ancak hikayesinden kısa bir özetle bahsetmek gerekirse; Fallen Order'dan 5 yıl sonrasını konu alan Star Wars Jedi: Survivor, Cal Kestis'in artık olgunlaştığı fakat evrenin daha kaotik ve karanlık bir hale büründüğünü gözler önüne seriyor. Hayatta kalan son Jedi şövalyelerinden birisi olan Cal Kestis, hem ekibini hem de Jedi geleneklerini korumak için yola çıkıyor. Bu savaşında ona yardımcı olan ekibindeki isimlerden bazılarını ilk oyunda görme şansına erişmiştik. İmparatorluk ise halen daha güçlü ve yenilmesi oldukça zor bir yapı haline gelmiş. Ancak kişisel görüşüm olarak hikayesini pek bir sıradan bulduğumu söylemem gerekli. Cal'ın gelişimi gerçekten harika işlenmiş fakat senaryo bakımından beni pek fazla tatmin etmediğini belirtmem gerekli.

Ana karakterin gelişimine çok güzel değinmişler.

Ana karakterin gelişimine çok güzel değinmişler.

Star Wars Jedi: Fallen Order içerisinde henüz yeni yetme olan Cal Kestis, Star Wars Jedi: Survivor içerisinde tamamen olgunlaşmış ve misyonunun farkında bir bireye dönüşmüş durumda. Artık ne yapıp ne yapmayacağını bilen bir karaktere dönüşmüş ve geliştirici ekip bunu henüz oyunun başlarında bize gösterme fırsatı bulmuş. Karakterin bu denli olgunlaşması oyunun hem hikaye hem de mekanik kısmına artık olarak yansısa bile, üst kısımda bahsettiğim senaryo güzelliği konusunda pek olumlu bir tarafı olduğunu düşünmüyorum.

Hikaye beni pek içinse çekmese bile oynanış konusunda muhteşem bir iş çıkartılmış diyebiliriz.

Hikaye beni pek içinse çekmese bile oynanış konusunda muhteşem bir iş çıkartılmış diyebiliriz.

Cal Kestis'in gelişim sürecini güzel oturtan geliştirici ekip, aynı zamanda oyunun mekaniksel kısmında da harika bir iş çıkartmış. Işın kılıcını daha özgürce kullanabilmenin yanı sıra, düşmanlara olan yaklaşımlarımızda da gelişimler söz konusu. Işın kılıcının değdiği nesneyi ikiye bölmesi, düşmanlara kalıcı hasar vermesi gibi durumlar söz konusu. Aynı zamanda karakter animasyonları ve yapay zeka konusunda da harika bir iş çıkartılmış. Düşmanlar size tek tek saldırmak yerine üstünüze atlamayı seviyor ve souls-like mekaniği ile birleşince bu durum görsel bir şölene davetiye çıkartıyor.

Star Wars Jedi: Survivor görsel anlamda çok başarılı ve çok güçlü.

Star Wars Jedi: Survivor görsel anlamda çok başarılı ve çok güçlü.

Açıkçası ben grafik konusunda şüphesiz bir downgrade beklemiştim fakat pek öyle olmadı. Star Wars Jedi: Survivor, oldukça güzel görselliğe sahip bir oyun ve manzaraları ile insanı büyülemeyi başarıyor. Çevre modellemeleri zaten ilk oyunda da oldukça başarılıydı fakat bu sefer karakterlerin kaplamaları ve animasyonları da bir o kadar başarılı görünüyor. Özellikle Cal Kestis'in mimik ve yüz ifadelerinde oluşan duygu değişim durumu gerçekten insanı hayrete düşürüyor. Tabii oyunun dünyası da keza aynı şekilde. Modern ve güzel detaylandırılmış mekanların yanı sıra farklı lokasyonlara gidebilme özgürlüğü sayesinde de açık ara yapılmış en iyi Star Wars oyunu olduğunu söylemek mümkün. 

Peki oyunun sorunları yok mu? Elbette var. Öncelikle bizlere inceleme kodu oyunun çıkışından önce ulaştırıldığı için ilk gün yamasını beklemek zorunda kaldık. 25 Nisan'da gelen ilk gün yaması haricinde oyun inanılmaz derecede optimizasyon sorunlarıyla boğuşuyordu. Karakteri kontrol etmekte oldukça zorlanıyordum ve CPU ile GPU kullanımı oldukça fazla bir seviyede ilerliyordu. Oyuna ilk adım attığımız zaman karşımıza çıkan büyük ve dolu evren, ekran kartını hemen sömürmeye başlıyor ve haliyle bazı darboğaz problemleri ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Fakat bu durum, ilk gün yamasıyla biraz çözülmüş olsa bile yine de devam eden bir sorun. Steam incelemelerine bakacak olursanız oyuncuların birçoğu bu problemlerden dolayı Star Wars Jedi: Survivor'ı kötü incelemeye maruz bırakıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek veya düşük grafik ayarlarında değişmeyen FPS sorunsalı.

Yüksek veya düşük grafik ayarlarında değişmeyen FPS sorunsalı.

Optimizasyondan kaynaklı olarak grafik ayarlarında oynamalar yapmak pek bir işe yaramıyor maalesef. En düşük grafik ayarlarına çekmekle en yükseğe getirmek arasında FPS farkı olmadığı gibi, görüntü kısmında da oyun pikselleşmeye başlıyor. En düşük grafik ayarlarına aldığınız takdirde gerçekten her pikseli saymanız mümkün. Özellikle Cal Kestis'in saç modellemesi ve oyundaki gölgelendirme kısımlarındaki grafiksel hatalar göze batmaya başlıyor. 

Eski bir bilgisayara sahipseniz oynamanın biraz zor olacağını belirtmekte fayda var. İstenilen sistem gereksinimlerinin çok daha üstünde bir bileşen kullanmanız gerekiyor. Rahat ve 60 FPS sabit oynayabilmek şu an için mümkün değil gibi. Ama önümüzdeki güncellemeler ile birlikte bu sorunun düzeleceğini tahmin ediyorum.

Fiyat konusu ve alınıp alınmayacağı durumu;

Fiyat konusu ve alınıp alınmayacağı durumu;

Star Wars Jedi: Survivor oldukça eğlenceli bir oynanışa sahip. Jedi olmanın tüm sınırlarını zorlayabiliyor, dünyası içerisinde kaybolabiliyorsunuz. Hikaye konusunu pek sade bulsam bile evrene hayran kişilerin kesinlikle göz atmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Peki bu fiyata değer mi? diye soracak olursanız, şimdilik değil derim. Şu an için optimizasyon ve grafiksel bazı problemlerle boğuştuğu su götürmez bir gerçek. Ama bu sorunlar giderildiği takdirde harika bir evrenin ayaklarınızın altına serildiğini de unutmayın lütfen. 

İncelemeyi okuduğunuz için teşekkürler, oyunu oynayan dostlarımız varsa aşağıya yorumlarını bekliyoruz, güç sizinle olsun!

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın