Görüş Bildir
Haberler
Spotify Telif Problemi Yüzünden Binlerce Şarkıyı Sisteminden Sildi

Spotify Telif Problemi Yüzünden Binlerce Şarkıyı Sisteminden Sildi

Onedio Medya
26.10.2015 - 19:46
İçeriğin Devamı Aşağıda

Telif ödemeleri meselesi stream müzik piyasasında büyüyen bir sorun olmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden yayın yapan ve pazar payı her geçen gün artan Spotify, Apple Music, Youtube ve Tidal gibi şirketlerin, hak sahiplerine yaptıkları (veya yapmadıkları) ödemeler plak şirketlerini bazen zor durumda bırakabiliyor.

Yaşanan en son problemlerden biri de, bünyesinde birçok metal ve punk grubun yayın haklarını barındıran Chicago kökenli Victory Records ve Spotify arasında yaşandı. Plak şirketinin, bağımsız bir stream izleme şirketine yaptırdığı araştırmaya göre, 2012 yılından bu yana Spotify üzerinden 53 milyon defa dinlenen şarkılar için kullanım hakkı bedeli ödenmesine rağmen, sözleşmede yer alan “Şarkı yazarı” telifinin hiç ödenmediği ortaya çıktı.

Konuyu Spotify yönetimine ilettiklerini açıklayan Victory Records kurucusu Tony Brummel, uzun süre cevap alamadıklarını ve bir sabah uyandıklarında şirketlerine ait birçok parçanın Spotify sisteminden kaldırıldığını gördüklerini söyledi.

Fakat Spotify sözcüsü Jonathan Prince’a göre ise silme işlemi, plak şirketinden gelen bir email mesajındaki talep üzerine gerçekleşmişti.

Konuya taraf olan ve bünyesinde binlerce müzik eserinin hak sahiplerini barındıran Ulusal Müzik Yayıncıları Derneği ise yaptığı açıklamada, stream müzik firmaları ve hak sahipleri arasında adil bir anlaşma sağlamak için sürekli görüşmeler yaptıklarını fakat, plak şirketlerinin tuttuğu bağımsız denetçiler ile stream sirketlerinin açıkladığı dinlenme rakamları arasında ortalama %25 gibi dev bir farkın olduğunun da altını çizdi.

İki kurum arasındaki problem hala çözülebilmiş değil ve konu muhtemelen ABD mahkemelerine intikal edecek. Son bilgilere göre 20 milyonu ücretli kullanıcı olmak üzere 75 milyon kayıtlı müşterisi bulunan Spotify, Victory Records‘a ait binlerce şarkıyı sistemden çıkartmış durumda.

Hafif müzik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
25
24
4
4
3
1