Görüş Bildir
Haberler
Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

Şebnem Sucu
26.10.2021 - 11:00

Gebelik sürecinde meydana gelen hastalıklardan biri olan spina bifida, omurilik kanalının kapanmaması sonucu ortaya çıkan doğum kusurudur. Folat eksikliğinin bu hastalıkta önemli rolü olduğu düşünülmektedir. Hastalığın neden olduğu kusurlar omurgadaki konuma ve ciddiyete bağlı olarak farklı semptomlar gösterir. Erken teşhisi oldukça önemlidir. Spina bifidaya sahip bir bebeğin doğumun ardından acilen ameliyata alınması gerekebilir. Peki, spina bifida belirtileri nelerdir? İşte tüm bilgiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Spina bifida hastalığının nedeni olarak bilinmemekle birlikte folat yetersizliği, ailede nöral tüp defekti durumu ve çevresel risk faktörler gibi çeşitli tetikleyicilerin bu hastalığa neden olabileceği düşünülmektedir. Ayrık omurga olarak da bilinen spina bifida, gebelik esnasında yapılan ultrason ve kan testleri ile saptanabilir. Oldukça yönlü olan bu rahatsızlığın tedavisi pek çok uzman eşliğinde bir arada yürütülmektedir. Peki, spina bilfida belirtileri nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…

Spina Bifida Nedir?

Spina Bifida Nedir?

Spina bifida, gebeliğin ilk ayının sonunda, bebeğin omurga ve omuriliğinin gelişmesi sırasında meydana gelen bir hastalıktır. Nöral tüp defektleri, omurilik ya da beynin doğumsal kusurlarını içerir. Ayrık omurga hastalığı olarak da bilinen spina bifida, çocuğun sırt kısmında yumru oluşmasına neden olur. Bu durum vücuttaki bazı işlevleri denetleyen sinirlere hasar vermektedir. 

Spina Bifida Türleri

Rahatsızlığın; spina bifida okülta, meningosel ve myelomeningosel gibi farklı türleri bulunur. Spina bifida okülta, rahatsızlığın en hafif seyrettiği halidir. Omurgadaki kemiklerde ufak bir açıklık söz konusudur. 

Meningosel, omurgayı saran zarların omurganın açık kısmından dışarı fıtıklaşması durumudur. Spina bifida’nın en ciddi en yaygın görülen türü ise myelomeningosel hastalığıdır. Bu durum kısmi felçler, omurilik ve motor sorunları, ayakta his kaybı, idrar ve dışkı kaçırma, skolyoz ve böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın farklı türlerine göre belirtileri değişkenlik göstermektedir. Her hastada farklı belirtiler mevcuttur;

Spina Bifida Occulta Belirtileri

Bu hastalık nedeniyle belirtiler sinirler üzerinde etkiye sahip olmadığından çoğu zaman semptom vermezler. Bazı çocuklarda doğum lekesi, anormal bir saç tutamı, ufak bir çukurluk gibi defekt üzerinde bulgulara rastlanılabilmektedir.

Meningosel Belirtileri

Omuriliği çevreleyen zarlar omurgada yer alan bir açıklıktan dışa doğru sarkmaktadır. Bu nedenle içi sıvı ile dolu bir kesenin oluşumu söz konusudur. Ancak omurilik, kese veya farklı bir sinir dokusu içermemektedir.

Myelomeningosel Belirtileri

• Omurilik kanalı, sırtın orta veya alt kısmında birkaç omur boyunca açıklık meydana gelir.

• Omuriliği saran zarlar ve omurilik ya da sinirler açıklık nedeniyle sarkarak kese oluşumuna zemin hazırlar.

• Hayatın ilerleyen evrelerinde bacaklarda şekil bozuklukları, yürüme sorunları ve mesane kontrolü gibi ciddi semptomlar meydana gelebilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın