Görüş Bildir
Haberler
Size "Ne Olursa Olsun Yemekte Nohut Olsun" Dedirtecek 11 Sağlık Dolu Neden

Size "Ne Olursa Olsun Yemekte Nohut Olsun" Dedirtecek 11 Sağlık Dolu Neden

Vitamin ve mineral bakımından zengin baklagillerden biri olan nohut çok farklı şekillerde tüketiliyor. Salçalı yemeği olsun, nohut dürümü olsun, leblebisi, humusu olsun... Hepsi de birbirinden güzel lezzetler. Kavrulduğunda bazı besin değerlerini kaybetse de bazı besinlerden çok daha faydalı olduğu kesin.

Not: Bağırsak rahatsızlığı yaşayan, kronik rahatsızlığı olan kişilerin doktora danışarak tüketmesi öneriliyor.

Kaynak: 1, 2, 3

Nohutun sadece bir bardak porsiyonunda günlük önerilen değerlerin:

  • 268 kalori 

  • diyet lifi 12.5 gram  

  • protein 14.5 gram 

  • yağ 4.2 gram

  • manganez  % 84 

  • folat  % 71 

  • bakır  % 29 

  • fosfor % 28  

  • demir  % 26 

  • çinko  % 17 'si bulunur

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kan şekerini düzenlemede yardımcı oluyor.

1. Kan şekerini düzenlemede yardımcı oluyor.

Nohut özellikle lif bakımından zengin bir besindir. Çalışmalar, yüksek lifli besinleri tüketen tip 1 diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerinin daha düşük olduğunu; ve tip 2 diyabetliler için de kan şekeri ve insülin seviyelerinde gelişme olduğunu göstermiştir.

The Dietary Guidelines for Americans (Amerikalılar İçin Beslenme Rehberi), kadınlar için günde en az 21-25 gram, erkekler içinse günde 30-38 gram lif tüketimini önermektedir.

2. Tokluk hissini artırarak kilo vermede yardımcı olabilir.

Lifli gıdalar tokluk hissini arttırır ve iştah azaltır; böylece genel kalori alımını da azaltır. Birçok çalışma, nohut gibi bitkisel gıda tüketiminin artmasının obezite riskini azalttığını göstermiştir.

3. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirime de yardımcı olur.

Yüksek lif içeriği sayesinde nohut, kabızlığı önlemeye ve sağlıklı bir sindirim sistemi sağlamaya yardımcı olur.

4. Kalp krizi riskini düşürebilir.

Yüksek lif, potasyum, C vitamini ve B-6 vitamini içeriği kalp sağlığını destekler. Nohut, önemli miktarda lif içerir, bu da kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı olur, böylece kalp hastalığı riskini azaltır.

5. Kanser riskini de düşürmede etkili olabilir.

Çoğu meyve ve sebzede bulunmayan mineral selenyum nohutta bulunuyor. Bu madde karaciğer enzimlerinin düzgün çalışmasına ve vücudun kanser kaynaklı bazı bileşiklerinin detoksifikasyonuna yardımcı olur. Ayrıca içinde bulunan selenyum iltihaplanmayı önler ve tümör büyüme oranlarını düşürür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Temel vitamin ve mineralleri içerir.

Nohut, yüksek oranda demir, çinko, folat, fosfor ve B vitaminlerini içerir.  Folat, DNA'nın kopyalanması ve sentezlenmesinde rol oynadığından vücuda yeni hücreler üretmek için önemlidir.

7. Pms sendromlarını azaltmada yardımcı.

Nohut, PMS ile ilişkili semptomları azaltmaya yardımcı olan 3 besin maddesinin iyi bir kaynağıdır: magnezyum, manganez ve B6 vitamini.

8. İyi bir protein kaynağı.

Protein; kaslarımız, dokularımız ve hatta hormon seviyelerimizde; vücudumuzdaki neredeyse her fonksiyonda önemli bir rol oynayan en önemli besleyici maddelerden biridir. Yeterli miktarda sağlıklı protein tüketmek yaşlanmayı yavaşlatır.

9. Kolin içeriğiyle iltihabı azaltmada etkili olur.

Nohuttaki kolin, uyku düzenlenmesinde, kas hareketlerini ve hafızayı güçlendirmede yardımcı olur. Kolin, aynı zamanda hücresel zarların yapısını korumaya, sinir uyarılarının iletilmesine, yağ emilimine ve kronik iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

10. Kemik yapısını geliştirmede katkı sağlar.

10. Kemik yapısını geliştirmede katkı sağlar.

Nohuttaki demir, fosfat, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve K vitamini, kemik yapısını ve gücünü korumak ve geliştirmek için katkıda bulunur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Zengin demir içeriğiyle büyümeye ve gelişmede etkili.

11. Zengin demir içeriğiyle büyümeye ve gelişmede etkili.

Demir, kırmızı kan hücrelerini ve bazı hormonları üretmeye yardımcı olur ve hücre fonksiyonu ve normal büyüme için önemlidir. Bir bardak nohut, bir kadının günlük demir ihtiyacının% 25'inden fazlasını ve bir erkeğin ihtiyacının % 50'sinden fazlasını karşılar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
68
11
10
9
9
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SosyoPsikoloji

Biz Çorumlular nohuttan elde edilen "leblebi" yediğimiz için canavar gibiyiz. Çorum leblebisi alın, yemeseniz de olur. Maksat az para kazanalım.