Görüş Bildir
Haberler
Sınırlarını Zorlamak İsteyen Yürek Yemiş Bisikletçiler İçin 7 Zorlu Audax Yarışı

Sınırlarını Zorlamak İsteyen Yürek Yemiş Bisikletçiler İçin 7 Zorlu Audax Yarışı

No 23
07.12.2016 - 16:48

10 bin kilometre, 50 bin metre tırmanış, günde 15 bin kalori... Audax Yarışları!

Bisiklet ve bisiklet sporu günden güne yaygınlaşıyor. İnsanlar daha çok bisiklet yarışına katılmak ve hatta bununla yetinmeyip sınırlarını daha fazla zorlamak istiyor. Öte yandan Türkiye'de federasyon yarışları ve başta çok değerli #Velotürk'ün düzenlediği Gran Fondo yarışları dışında elle tutulur bir organizasyon henüz yok. Bu yüzden bazı bisikletçiler Iron Man yarışları ile triatlona kayıyor, bazıları ise hevesleri kursaklarında pedallamaya devam ediyor.

Aslında bu konuda yalnız değiliz. Dünyada da farklı ve uzun mesafeli bisiklet yarışları henüz yaygınlaşmaya başladı. Eskiden daha çok profesyonel sporculara yönelik düzenlenen bu yarışların adı audax yarışları. Temelde belli bir zaman zarfında, belli bir mesafeyi kat etmeye dayanan audax yarışları 10 bin kilometre mesafe, 50 bin metre tırmanışa kadar sınırları zorlayabiliyor. Yarışçılar bu mesafeleri kat edebilmek için günlük ortalama 15 bin kalori tüketiyor. Bu yarışlarda kesinlikle önemli olan dereceye girmek değil, zira yarışı tamamlamak başlı başına bir başarı (hatta audax kelimesinin kökenine baktığımda yürek yemiş gibi bir anlamdan geldiğini gördüm).

İşte bu yüzden yeni heyecanlar arayanlar, sınırlarını zorlamak isteyen yürek yemişler için dünyanın en zorlu 7 audax yarışını derledim.

Keyifli okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. North Cape 4000

1. North Cape 4000

İçeriğin ilk sırasında 2017'de ilk kez düzenlenecek olan North Cape 4000 var. 29 Temmuz'da Floransa'nın sıcak iklimiyle başlayıp Norveç'in kuzey ışıkları manzaralı North Cape şehrine uzanan 4000 km'lik bir parkur insanı cezbetmiyor değil. Üstelik bu tür bir yarışa ilk kez katılacak olanlar için North Cape 4000'de zaman limitinin olmadığını da belirtelim. Fakat samimi önerim şu ki üşütmeyin, alternatiflere yönelin!

2. Race Across America / RAAM

2. Race Across America / RAAM

İkinci sırada ise 1982 yılında dört bıçkın bisikletçinin Los Angeles'tan New York'a yarışmasıyla başlayan ve popülerliğini o günden bu güne arttıran Race Across America / RAAM var.

Yaklaşık 4800 km uzunluğundaki RAAM'ı bitirmek için yarışçıların 12 günü var. Bu da yaklaşık günde 400 kilometre mesafe kat etmeyi gerektiriyor. Bu yüzden olsa gerek, RAAM'a dünyanın en uzun time-trial yarışı deniyor!

3. Cent Cols Challenge / CCC

3. Cent Cols Challenge / CCC

Pireneler'den Toskana'ya, Dolomitler'den Kuzey Alpler'e kadar Avrupa'nın en zorlu tırmanışlarında gerçekleşen Cent Cols Challenge benim favorim. Günlük yaklaşık 200 km ve 4500+m tırmanış yapmayı gerektiren yarış, tamamlayanlar tarafından da efsanevi bir şekilde anlatılıyor:

'İstatistikler sadece bir korku aracı.'

'Sınır zannettiğin aslında sadece senin algın.'

'Sade bir hayat: Ye, iç, pedalla, gül, ağla ve uyu...'

Buraya kadar gözünüze çok zorlu ve güzel görünmüş olabilir. Fakat son olarak yarışın kayıt ücretinin 3500 € dolaylarında olduğunu da söylemezsek olmaz.

4. London Edinburgh London / LEL

4. London Edinburgh London / LEL

4 numarada ise bu yıl benim de katılmayı hedeflediğim London Edinburgh London!

29 Temmuz'da başlayacak ve 1500 km sürecek olan LEL'i tamamlamak için yarışçıların süre sınırı 5 gün. 

Başlangıç için audax yarışları arasında LEL'i seçmemin 3 basit sebebi var.

  • 1500 km ile LEL benim için takım antrenmanlarımız dışında bir antrenman gerektirmiyor.

  • İngiltere, çayırlar çimenler, o manzaralar, Queen Elizabeth, anlayamazsınız!

  • Konaklama mekanları, duraklarda yiyecekler hazır.

Yaklaşık 300 £ kayıt ücreti olan LEL'in, kayıtlar açıldıktan sonra saatler içerisinde kotanın dolduğu bilgisini vereyim, olur da LEL'e katılmak isterseniz tetikte olun.

5. Transcontinental Race

5. Transcontinental Race

2017'de dördüncüsü düzenlenecek olan Transcontinental Race Türkler arasında kısmen meşhur olmayı başarabilmiş bir yarış. 2016 yılında Sertaç Ü. ve Berk O. adlı bisikletçilerimiz solo olarak yarışı tamamladılar, kendilerine bu içerik vesileyle selam olsun!

2014 ve 2015'te İstanbul'da, 2016'da ise Çanakkale'de sonlanan yarışın bu seneki bitiş noktası Yunanistan'ın Meteora Manastırları olacak. Yarışçıların rotalarına bağlı olarak yaklaşık 4000 km süren mesafeyi bitirmek için sınır 14 gün.

Bu seneki kayıtlar kapanmış olsa da yeteri kadar yürek yediyseniz mail yoluyla kayıt yaptırma şansınızı deneyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Trans Am Bike Race

6. Trans Am Bike Race

Kıtalararası yarışların Amerika ayağında ise Trans Am Bike Race var. 

Güney Amerika'dan Kuzey Amerika'ya rota ne kadar uzun dersiniz? Neredeyse 7000 km! Bitirme sınırı ise (belgelerde bulamamış olsam da) 21 gün. Bu bilgiyi kontrol etmekte fayda var, fakat Trans Am Bike Race'e katılacak kadar iddialıysanız 21 günde zaten bitirebiliyor olmalısınız!

7. Race Across Italy

7. Race Across Italy

Listeyi bisikletin anavatanı İtalya'nın audax yarışıyla sonlandırıyoruz. İtalya'nın doğu kıyısından başlayıp batı sahilinde sonlanan Race Across Italy sadece 800 km. 

Bu yıl 5.si düzenlenen ve kayıt ücretlerinin 300 € dolaylarında olduğu bu yarış, hem audax hem İtalyan bisiklet kültürünü görmek için ideal seçenek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
4
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın