Görüş Bildir
Haberler
Şimdiye Kadar Milli Takımımızı Yönetmiş 10 Teknik Direktör ve Başarıları

Şimdiye Kadar Milli Takımımızı Yönetmiş 10 Teknik Direktör ve Başarıları

Well Ok Then
28.06.2021 - 14:00

Milli Takımımızın efsane hocalarını ve başarılarını sizler için derledik. 

Bakalım kariyerleri boyunca nasıl başarılar elde etmişler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Şenol Güneş

1. Şenol Güneş

Teknik direktörlük hayatına Trabzonspor ile başlayan Güneş, sonrasında Boluspor'un başına geçti. Sonrasında yine birçok anadolu takımını çalıştıran Güneş Milli Takım'ın başına getirildi. 16 Ağustos 2000 tarihinde Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başına getirilen Güneş, Milli Takım’ı 48 yıllık uzun bir aradan sonra Dünya Kupası’na sokmayı başardı. Güneş’in teknik direktörlük dönemindeki en büyük başarısı şüphesiz 2002 yılında, Fransa’da gerçekleşen FIFA Dünya Kupası oldu. 2002 FIFA Dünya Kupası'nde bronz madalya kazandırarak Türkiye'ye tarihindeki en büyük başarıyı yaşattı. Şenol Güneş o sene UEFA resmi sitesinde yapılan bir anketle yılın antrenörü seçildi. Sonrasında kariyerine Trabzonspor ardından Beşiktaş takımlarını çalıştırarak devam etti. Bu dönemde Beşiktaş ile 2 lig şampiyonluğu kazandı. Şu anda da Türk Milli Takımı'nı çalıştırmaya devam ediyor.

2. Fatih Terim

2. Fatih Terim

Teknik direktörlük kariyerine Ankaragücü ile başlayan Terim sonrasında Göztepe'nin başına geçti. Ardından U21 Milli Takım'daki görevine odaklanmak için Göztepe takımından ayrıldı. 1990 yılında A Milli Takımı çalıştıran Alman teknik adam Sepp Piontek'in yardımcısı oldu. 1993 yılında Akdeniz oyunlarında 21 yaş altı Milli Takım ile şampiyonluk yaşadı. 1996 yılında A Milli takımın başına getirildi ve Milli Takım tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Sonrasında Galatasaray'ın başına geçen Terim 1996-2000 yılları arasında Galatasaray'ı 4 kez üst üste şampiyon yaptı. Belki de takımlar bazında Türkiye'nin en büyük başarısını yani UEFA Kupasını 2000 senesinde Galatasaray ile kazandı. Sonrasında İtalya'da Fiorentina ve Milan takımlarını çalıştıran İmparator 2008 yılına kadar bir başarı elde edemedi. Bir sonraki başarısı 2008 yılında gelecekti. Tekrar Milli Takım'ın başına getirilen Terim EURO 2008'de yarı finale kadar yükseldi. Yarı finalde Almanlara yenilen Milli Takım turnuvayı Avrupa 3.'sü olarak tamamladı. 2011 yılında tekrar Galatasaray'ın başına getiren İmparator lakaplı hoca, 2012'de Galatasaray'la birlikte toplamda 5. şampiyonluğunu elde etti ve lig tarihini bir takımla en fazla şampiyonluk kazanan teknik direktörü oldu. Daha sonrasında 2013, 2018 ve 2019 yıllarında Galatasaray ile 3 şampiyonluk daha yaşadı.

3. Abdullah Avcı

3. Abdullah Avcı

Teknik direktörlük kariyerine 1999 yılında başlayan Avcı, sonrasında Galatasaray PAF takımının başına getirildi  ve PAF takımıyla şampiyonluk yaşadı. Sonra 17 yaş altı Milli Takımı çalıştırmaya başlayan Avcı 2004 yılında Avrupa Şampiyonluğunu 2005 yılında da dünya 4.'lüğünü elde etmeyi başardı. 2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile anlaştı ve takımı 1. Lige yükseltmeyi başardı. Takımın adı sonraki senelerde Başakşehir olarak değiştirildi. Avcı Başakşehir ile Avrupa'da mücadele etmeye hak kazansa da bir başarı elde edemedi. Sonrasında Milli Takımı yeniden çalıştırdı. Milli Takım görevinden sonra kısa bir süreliğine Beşiktaş'ı çalıştırdı. Son olarak da bu sezon kendisini Trabzonspor'un başında gördük.

4. Guus Hiddink

4. Guus Hiddink

Teknik direktörlük hayatına, futbolculuk kariyerine son verdiği yıl, yine De Graafschap'la başlayan Guus Hiddink, 1984 yılında PSV'de teknik direktör yardımcısı olarak görev aldı ve iki yıl sonra Hans Kraay'ın yerine takımın başına getirildi. PSV'ye 1986, 1987, 1988 ve 1999 yıllarında 4 kez Hollanda şampiyonluğunu kazandıran teknik adam, kulübün 1988'de Avrupa şampiyonluğu kupasını müzesine götürmesine olanak sağladı. Hollanda'da başarılarının ardından 1990'da Fenerbahçe'nin başına geçen Hiddink, burada geçirdiği bir yılın ardından Valencia'da 2 yıl süreyle teknik direktörlük görevini üstlendi. Hiddink, 1995 yılında Hollanda milli takımının başına getirildi. Hollanda Milli Takımı, Hiddink'in görevde olduğu dönemde, 1996'daki Avrupa Şampiyonası'nda çeyrek final oynadı, 1998'deki dünya kupasında 4. oldu. Hiddink, Ocak 2001'de Güney Kore milli takımının başına getirildi. 2002 Dünya Kupası'nda takımını yarı finale taşıyan Hiddink, Portekiz, İspanya ve İtalya'yı yenen Güney Kore'nin sükse yapmasını sağladı. Hollandalı teknik adam, Dünya Kupası'nın ardından ülkesine geri döndü ve tekrar PSV'de teknik direktörlük görevini üstlendi. Takımının 3 Hollanda şampiyonluğu kazanmasına katkı sağladı, PSV, Hiddink döneminde Şampiyonlar Ligi'nde yarı final maçı oynadı. Bu başarılarına rağmen Milli Takım ile iyi bir performans gösteremedi.

5. Ersun Yanal

5. Ersun Yanal

Teknik direktörlük kariyerine ise 1990 senesinde, o dönem 3. ligde oynayan Sarayköyspor'da başladı. Kariyeri boyunca Milli Takım da dahil bir çok takımı çalıştırdı. Ancak bu takımlar arasında elde ettiği en büyük başarılar Gençlerbirliği ile 2003 ve 2004 senelerinde olmak üzere Türkiye Kupası İkinciliği ve 2013-2014 sezonunda Fenerbahçe ile yaşadığı şampiyonluktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Mustafa Denizli

6. Mustafa Denizli

1984 yılında Galatasaray'da yardımcı teknik direktör olarak başlayan kariyeri 3 sene sonra Galatasaray'ın teknik direktörü olması ve takımı şampiyon yapması ile devam etti. Galatasaray ile Şampiyon Kulüpler Kupasında yarı finale kadar çıktı. O sene Milli Takım'ın başına getirildi. Milli Takım ile elde ettiği en büyük başarı tarihte ilk olan Avrupa Şampiyonası çeyrek finali, oldu. 2000 yılında Fenerbahçe'nin başına geçti ve Fenerbahçe o sezon şampiyon oldu. 2008'de Beşiktaş'ın başına geldi ve 6 yıldır şampiyonluğa hasret Beşiktaş'la şampiyonluk yaşadı. Sonrasında tekrar Galatasaray da dahil birçok kulüp çalıştırsa da bir başarı elde edemedi.

7. Mircea Lucescu

7. Mircea Lucescu

Futbol oynarken resmi olmasa da teknik direktörlük kariyerine aslında başlayan Lucescu futbolu bıraktıktan sonra Romanya milli takımının başına getirilmiştir. Daha sonra Dynamo Bükreş ile lig şampiyonluğu yaşadı ve UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda yarı finale kadar çıktı. Daha sonra İtalya Serie B takımlarından Brescia ile lig şampiyonluğu yaşadı. Sonrasında 1 sezon çalıştırdığı Milan ile Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadı. Fatih Terim'den sonra Galatasaray'ın başına geçen Lucescu o sezona damga vurdu. UEFA Süper Kupası, lig şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi çeyrek finale kadar yükselme başarılarını elde etti. Sonraki sene Beşiktaş'ın başına geçen Lucescu Beşiktaş'ı da şampiyon yaptı ve Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadı. Sonrasında ise Shaktar'ın başına geçen Lucescu inanılmaz şeyler başardı. Takımı 8 kere şampiyon yaptı. 1 kez UEFA Kupasını kazandı ve Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynadı. Türk Milli Takımı'yla başarı elde edememiş olsa da kariyerindeki başarılar inanılmaz gerçekten.

8. Sepp Piontek

8. Sepp Piontek

1986 yılında Danimarka'yı Dünya Kupası finallerine taşıyan ilk teknik direktör oldu. Danimarka, bir sonraki büyük turnuva olan 1986 FIFA Dünya Kupası elemelerinde de başarılı performansını devam ettirip, grup birincisi oldu. Böylece Danimarka tarihinde ilk defa bir Dünya Kupası'na katılmış oldu. Danimarka millî futbol takımından ayrılmaya karar veren teknik adam, Şubat 1990'da Türkiye millî futbol takımı ile anlaştı.Milli Takım kariyeri çok iyi olmayan Piontek sonrasında bir kaç Anadolu takımının başına geçti, fakat onlarda da tutunamadı.

9. Sandro Puppo

9. Sandro Puppo

1952'de Türkiye millî futbol takımının başına geçmesi için davet alan Puppo 1952 Yaz Olimpiyatları'nda millî takımın başına geçti. Türkiye'yi 1954 FIFA Dünya Kupası'na sokmayı başararak, Türk futbol tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Puppo, Türkiye'nin yanında 1953-54 sezonunda Beşiktaş'ı de çalıştırmaya başladı. 1954'te FC Barcelona'da görev yapmaya başladı. La Liga'da da Kral Kupası'nda da ikinci sırada kaldı. 1955'te Juventus'a geçti. kariyerinde sonra tekrar Beşiktaş ve A Milli Takım olsa da Puppo başka bir başarı elde edemedi.

10. Cihat Arman

10. Cihat Arman

Futbol hayatını sonlandırmadan 1949'da bir maçlığına Türkiye millî futbol takımını yönetti. 20 Kasım 1949'da Suriye ile oynanan 1950 FIFA Dünya Kupası eleme maçını yönetti. Türkiye maçı 7-0 kazandı ve Dünya Kupası'na gitme hakkını kazandı. Ancak maddi yetersizlikler nedeniyle Türkiye turnuvaya katılamadı. Bunun dışında birçok İstanbul takımını yönetti ancak bir türlü istediği başarıları elde edemedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Futbol keyfi Ruffles’la bir başka! Peki maç keyfini arkadaşınla doyasıya yaşamak için Messi’nin yardımına ne dersin?

Futbol keyfi Ruffles’la bir başka! Peki maç keyfini arkadaşınla doyasıya yaşamak için Messi’nin yardımına ne dersin?

Sen de Messi ile arkadaşını maça davet et!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın