Görüş Bildir
Haberler
Siber Cinayetler Geliyor: İlk 'Online Cinayet' 2014 Sonunda İşlenecek

Siber Cinayetler Geliyor: İlk 'Online Cinayet' 2014 Sonunda İşlenecek

Batuhan
06.10.2014 - 12:17 Son Güncelleme: 06.10.2014 - 14:19

Hollywood ünlülerinin iCloud hesaplarının hacklenerek özel fotoğraflarının internete yayılması internet güvenliği hakkındaki endişeleri artırırken, daha ciddi bir tehlike uyarısı Avrupa Polis Ofisi’nden (EUROPOL) geldi.

EUROPOL, yaralanma ve muhtemel ölümlere yol açacak online suçların artacağı, üstelik 2014’ün sonunda ilk internet cinayetinin işleneceği değerlendirmesini yaptı.

Independent’ta yer alan habere göre, EUROPOL’ün uyarısı Amerikan güvenlik firması IID tarafından yayınlanan bir değerlendirmeye dayanıyor. Değerlendirmede, 2014 sonunda internet bağlantılı bir cihazın hacklenmesiyle ilk online cinayetin işleneceği aktarılıyor. IID Başkanı Rod Rasmussen, firmasının öngörüsünün bu yıl olmasa bile gelecek birkaç yıl içinde büyük ihtimalle gerçekleşeceğini düşünüyor.

EUROPOL, hükümetleri internet teknolojilerinin kötüye kullanılmasıyla işlenebilecek ‘online cinayetler’ e yeterli hazırlanmadıkları konusunda uyardı. Buna göre, garaj kapılarından hastane sağlık sistemlerine çok farklı yapıların birbirine teknolojik olarak bağlandığı ‘Herşeyin İnterneti’ (IoE) olarak bilinen sistemlere düzenlenecek saldırılara karşı polisin adli tekniklerini geliştirmesi gerekiyor.

Bu online suçlar, akıllı ev ve arabalar, hatta şehirlerin oluştuğu günümüzde para kazanmak ya da saldırı düzenlemek amacıyla hacker’lar tarafından işlenebilir. Online cinayetlere örnek teşkil edecek bir durum henüz görülmüş değil ama Rasmussen, online şantaj ve fidye örnekleriyle intiharların gerçekleştiğini belirtiyor.

Değerlendirmede örnek olarak gösterilen bir olay şöyle: ‘İyi hacker ‘ Barnaby Jack, bir eylem sırasında bir bankamatiği hackleyerek paraların dışarı fırlamasını sağlamıştı, aynı zamanda bir diabet hastalarının kullandığı insülin pompasının nasıl hacklenebileceğini göstermişti.

Jack, geçen yıl hayatını kaybetmese, bir kalp pilinin nasıl hackleneceğini göstermeye hazırlanıyordu. Yine geçen yıl eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Chaney’nin kalp pili cihazındaki kablosuz erişim olanağı sağlayan aparatları güvenlik endişesi ile devre dışı bıraktırdığı ortaya çıkmıştı. Aynı fikir Amerika’nın ‘terörle mücadele’ yöntemlerini konu alan Homeland dizisinde de işlenmişti.

EUROPOL’ün raporu aynı zamanda yeni cihazlarla fidye ve şantaj yöntemlerinin de artacağı uyarısını yapıyor. Buna göre, hacker’lar fidye amacıyla insanları akıllı arabalarına veya evlerine kilitleyebilirler. Online suçlular, önümüzdeki birkaç on yılın ardından birbirine daha da bağlı hale gelen onmilyarlarca cihazı istismar etmek için açıklar aramaya devam edecek. Karmaşık teknolojiler de saldırganların kimliğinin tespitini zorlaştıracak. Bir güvenlik ve özel yaşam şirketinde çalışan Craig Spiezle, arka planda gelişmiş sistemleri kötüye kullanmaya çalışan birilerinin her zaman olacağını vurguluyor.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/siber-cinayet...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0