Görüş Bildir
Haberler
Sepetimizde Kanser Taşıyoruz: Atıştırmalık Ürünler 'Zehirli' Çıktı

etiket Sepetimizde Kanser Taşıyoruz: Atıştırmalık Ürünler 'Zehirli' Çıktı

Yüksel Venedik
07.11.2018 - 20:20 Son Güncelleme: 08.11.2018 - 15:53

İstanbul'da bir üniversitede yapılan araştırmada, 10 farklı cips ve fıstıklı bar incelendi. Ürünlerin yarısının kanserojen nitelikte zehirli madde içerdiği ortaya çıktı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İncelenen atıştırmalık ürünlerin yarısı aflatoksin içeriyor

İncelenen atıştırmalık ürünlerin yarısı aflatoksin içeriyor

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada 10 farklı cips ve 4 farklı fıstıklı bar incelendi.

Analizler sonucunda yer fıstıklı ürünlerin yüzde 50’sinde; 5-24 µg/kg (mikrogram) aralığında B1 ve B2 aflatoksin, cips ürünlerinde ise yüzde 30’unda B1 aflatoksin tespit edildi.

İncelenen markaların ismine ise yer verilmedi.

Tespit edilen 'aflatoksin', birinci derecede kanser nedeni

Tespit edilen 'aflatoksin', birinci derecede kanser nedeni

Raporunda 'Ülkemizde de yer fıstığı, diğer yağlı tohumlar ve baharatlarda en yüksek kabul edilebilir değer aflatoksin B1 için 5 µg/kg, toplam aflatoksin için ise 10 µg/kg’dır. Cips tüketimin diğer zararları da göz önünde bulundurulduğunda, tüketiminin azaltılması, üretim tekniklerinin geliştirilmesi gerek halk sağlığı gerekse ihracatımız için önemlidir' ifadesi yer alan araştırmada, aflatoksin maddesinin karaciğer kanserine neden olabileceği vurgulandı.

'Ülkemiz, atıştırmalık gıda konusunda dünyada ön sıralarda yer alıyor'

'Ülkemiz, atıştırmalık gıda konusunda dünyada ön sıralarda yer alıyor'

Raporda, atıştırmalık tüketimi ile ilgili olarak 'Genç nüfusun atıştırmalıklara olan ilgisi ve talebi sonucu kişi başına düşen tüketim oranlarının fazlalığı cips pazarının ülkemizde büyük yer tutmasına neden olmuştur. Ülkemiz atıştırmalık tüketiminde dünyada ön sıralarda yer almaktadır ve cips tüketimi en yaygın olanlarındandır. Aflatoksinler, başlıca mikotoksinlerdir ve aflatoksin alımı ile karaciğer kanseri arasında güçlü bir istatistiksel ilişki olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır' ifadeleri yer aldı.

Oluşumunun nedeni nemli ve sağlıksız ortamlar

Oluşumunun nedeni nemli ve sağlıksız ortamlar

Gıdaların üzerinde oluşan küflerlerden kaynaklı bir toksin olan aflatoksinler, nemi sevdikleri için nemli bölgelerde depolama gibi uygulamalardan ötürü gıdaların üzerinde ortaya çıkabiliyor. 

Fındık, fıstık ve kuru incir gibi gıdalarda ortaya çıkan aflatoksinler kanserojen nitelikte ve karaciğeri daha çok etkiliyor. Hammadde olarak kullanılam yer fıstığının, aflatoksin açısından riskli olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
326
271
153
42
21
19
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
freedom

Markalar verilmemiş. Araştırmayı Sabahattin Zaim Üniversitesi yapmış. Haberin kaynağı Milliyet. Söyleyeceklerim bu kadar.

Pasif Kullanıcı

o üniverstede araştırma yapıldığını bilmiyordum. Bir de bu nasıl gazetecelik abi kim bunlar lanet markaları versenize abi.

Pasif Kullanıcı

Arkadaş madem araştırma yapıyorsunuz marka verinde millete bir boka yaramış olsun. Bütün derdiniz reklam olmasın bok olmasın. S.cem derdinizi ya