Görüş Bildir
Haberler
Selda Bağcan'a Telif Cezası: 'Ödemezse Hapis Cezasına Çarptırılacak'

Selda Bağcan'a Telif Cezası: 'Ödemezse Hapis Cezasına Çarptırılacak'

Bestekâr Tunay Bozyiğit'in Selda Bağcan'a açtığı davada mahkeme Bağcan'a 6 bin 80 TL'lik 'izinsiz klip' cezası verdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Selda Bağcan, Tunay Bozyiğit'e ait 'Hayat' isimli eseri izinsiz olarak çıkardığı albümünde 'Düşen hep yerde mi kalır' ismiyle okudu.

Klip çekince şikayetçi oldu

Klip çekince şikayetçi oldu

Eser sahibi Bozyiğit, şarkıya klip de çeken Bağcan'dan şikayetçi oldu. Bu gelişme üzerine Bağcan hakkında manevi, mali veya bağlantılı haklara tecavüz suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 

Mahkeme suçun uzlaşmaya tabi olduğunu ifade ederek, dosyayı uzlaştırma bürosuna gönderdi. Bozyiğit ile Bağcan, uzlaşamadı.

İstanbul 2'nci Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'nde görülen hakkında 5 yıl hapis cezası istemiyle açılan davada mahkeme Bağcan’ı 365 gün karşılığı adli para cezasıyla cezalandırdı. Bağcan'ın ekonomik ve sosyal durumunu göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı günlüğü 20 TL'den uygulayıp, 304 güne düşürdü. 

Bağcan'ın Bozyiğit'e 6 bin 80 TL ödemesine hükmedildi. Mahkeme, 5 yıl hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Avukat Kızıl: "Ödemezse 304 gün hapis cezasına çarptırılacak"

Avukat Kızıl: "Ödemezse 304 gün hapis cezasına çarptırılacak"

Tunay Bozyiğit’in avukatı Müslüm Kızıl, davanın 10 yılı aşkın süredir devam ettiğini kaydederken, 'Selda Bağcan, 'fikri ve sınai haklar ihlali' yaptığı bahisle cezaya mahkum edildi. Mahkeme 5 yıla kadar hapis cezası verebilirdi ya da adli para cezası verebilirdi. Mahkeme takdiren 365 güne tekabül eden adli para cezası verdi. İndirim de uygulayarak 304 güne karşılık gelen para cezasıyla karar çıktı. 5 yıl içinde Selda Bağcan suç işlememesi halinde bu cezanın ve hükmün açıklanmamasına yönelik bir karar verildi. Suç işlerse ceza açıklanıp, uygulanacaktır. Uygulanacak ceza, adli para cezası. Eğer ödemezse 304 gün hapis cezasına çarptırılacak' dedi.

"Böyle olmasını istemezdim"

"Böyle olmasını istemezdim"

Eser sahibi söz yazarı Tunay Bozyiğit, adaletin yerini bulduğunu, yaşanan olaylardan hiç mutlu olmasa da haklı çıktığı için mutlu olduğunu belirterek, 'Hayat isimli eserimi 'Düşen hep yerde mi kalır' ismiyle değiştirip kullanan Selda Bağcan’a karşı 2010 yılında bugüne kadar avukatlarımın aracılığıyla sürdürmüş olduğum davanın sonucunda haklılığımız mahkemece tespit edildi. Selda Bağcan, daha önceki tazminat davası gibi telif suçu işleme davasında da suçlu bulunmuştur. Benim gibi müzik emekçilerini, bestecileri, söz yazarlarının eserlerini kimi ünlü sanatçılar kötü niyetli kullanarak eserlerimizden ekmek kazanmalarına karşın bizleri zor durumda bırakmıştır. Özellikle bu pandemi sürecinde ayakta kalmaya çalışırken diğer yandan da böylesine telif anlamında mağdur edilmemiz kabul edilebilir değildir. Böyle olmasını gerçekten istemezdim. Selda Bağcan'ın kendisini tanıdıktan sonra saygı duymasam bile hiçbir yerde saygısız davranışım olmamıştır ama kendisi her mecrada bana karşı iftira etmiş, hakaret, suç işlemiş, yasalar sonuçta bunu da engellemiştir' diye konuştu.

"Kazım Koyuncu'ya dedim ki..."

"Kazım Koyuncu'ya dedim ki..."

Eseri Kazım Koyuncu'nun okuduğunu, Selda Bağcan'ın da kendisinden istediğini kaydeden Bozyiğit, 'Ben Kazım’a dedim ki, 'ben eserimi senin dışında bir başkasının okumasından yana değilim, bu eser tam da senin sesine güzel oldu'. O da bana 'versen ne olacak ki o da bizim ablamız' demişti. Olayın bu noktaya geldiğini eğer görmüş olsaydı benim kadar şok olacaktı, üzülecekti. Ben de gerçekten üzgünüm ama hakkım tespit edilip, teslim edildiği için de hukuk tarafından mutluyum” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Selda Bağcan: "Telif hakkını ödememişiz gibi anlatıyor"

Selda Bağcan: "Telif hakkını ödememişiz gibi anlatıyor"

Dosya ile ilgili kısa bir süre önce Sabah gazetesine konuşan Selda Bağcan ise Bozyiğit'in kendisinden intikam almaya çalıştığını öne sürdü:

'2004 yılında Tunay Bozyiğit 'Hayat' isimli şarkısını bana verdi. MESAM üyesi olduğu için aramızda sözleşme yaparak şarkıyı 'Düşen Hep Yerde mi Kalır' şeklinde değiştirip sözleşmeye ekledik. Kendisi de imzaladı. Bu arkadaş maalesef olayı telif hakkını ödememişiz gibi anlatıyor ancak ödemesini 2004 yılında yaptık. 

2009 yılında bu şarkıya klip çekince Tunay Bozyiğit kendisinden izinsiz klip çekildiği iddiasıyla beni dava etti. Kim klip çekmek için besteciden izin alıyor ki ben alayım?'

Selda Bağcan, 2009 yılında çektiği klip yüzünden davalık olduğunu anlatırken asıl sorunun MESAM sözleşmesinden kaynakladığını belirterek şu ifadeleri kullandı: 

'MESAM'da besteci ve sanatçı arasında yapılan sözleşmede klip çekimine dair herhangi bir madde yazmıyor. Benim bu olayda mağdur olma sebebim de sözleşmede klip çekiminin yazılmamış olmasıdır. Her sanatçı bu mağduriyeti yaşıyor. 2009 yılında izinsiz klip çektiğimiz iddiasıyla Tunay Bozyiğit iki adet dava açtı. Bunlardan birisi tazminattı ve 14 bin lira ödeme yaptık.'

"İntikam almak için yapıyor"

"İntikam almak için yapıyor"

Yaşanan tüm bu olaylar sırasında bazı dizi ve filmlerde davaya konu şarkının yayınlandığını söyleyen Selda Bağcan, Tunay Bozyiğit'in de telif ücreti aldığını, 5 projede 20 bin liranın üzerinde para kazandığını söyledi. 

Bestekâr Bozyiğit'in kendisine husumet beslediğini belirten ünlü şarkıcı, 'Tunay Bozyiğit'in Seyduna adında türkü projesi vardı. Bu projede benim de yer almamı istedi ancak teklifi kabul etmedim. Çünkü proje kafama yatmadı. Tunay Bozyiğit, ben bu projeye katılmadığım için hakkımda davalar açarak benden intikam alıyor' diye konuştu.

"Hâlâ benden para koparmaya çalışıyor"

"Hâlâ benden para koparmaya çalışıyor"

Dosyanın uzlaştırma bürosuna gitmesinin ardından karşı tarafla kendisinin uzlaşma masasına oturmadığını ifade eden Selda Bağcan'Ben hiçbir zaman bu davada uzlaşma taraftarı olmadım çünkü haksızlığa maruz kalıyorum. Tunay Bozyiğit'e 20 bin liranın üzerinde para kazandırmama rağmen hâlâ benden para kopartmaya çalışıyor. Avukatım benden habersiz bir şekilde karşı tarafın avukatıyla görüşmüştür. Maalesef izinsiz klip çektiğimiz için ilk kez hapishaneye girecek olan sanatçı olarak tarihe geçebilirim' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rans

Gözlerim yaşardı valla bize böyle insanlar lazım yaptım oldu değil doğruları üzerine katarak yola devam eden.

Rıdvan

bak bu kadının sanatçı kişiliği hariç siyasi fikirlerini sevmem ama yılların dev sanatçısına bu şekilde hapis filan şeklinde muamele kabul edilemez.