Görüş Bildir
Haberler
Sadece Kadınlara Açık Olan Film Gösterimi, Erkekler de Girmek İsteyince İptal Edildi

Sadece Kadınlara Açık Olan Film Gösterimi, Erkekler de Girmek İsteyince İptal Edildi

Hande öçalan
17.06.2015 - 17:15 Son Güncelleme: 18.06.2015 - 00:41

Londra İsrail Filmleri Festivali organizatörleri (Seret); yalnızca kadınlara gösterilmesi planlanan gösterimde, sinema yetkilileri salona erkek almaya karar verince tartışmalı film 'The Gift of Fire'ın gösterimini iptal etti.

Haredi Ortodoksu yönetmen Rechy Elias’ın dramasının, Festival kapsamında, 'yönetmenin dini inançları sebebiyle' alınan kararla sadece kadınlara açık bir gösterimle izleyiciyle buluşması planlanıyordu. Festival takipçilerinden bir erkek izleyici, bunun yasalara aykırı ve eşitlik karşıtı bir tavır olmasından dem vurarak durumdan şikayetçi oldu. Bunun üzerine, gösterimin gerçekleşeceği Odeon Swiss Cottage salonlarının sahibi, salonun erkek izleyiciyi geri çeviremeyeceğini belirten bir açıklama yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Yahudiler erkeklerin bu filmi izlemesinde bir sakınca görmüyor."

"Yahudiler erkeklerin bu filmi izlemesinde bir sakınca görmüyor."

Cevap olarak, Seret organizatörleri, Guardian'a, filmin gösteriminin iptal edildiği yönünde bir basın açıklaması ilettiler.

“İzleyicilerimizden birinden gelen, yalnızca kadınlara açık olarak gösterileceği belirtilen filme erkek izleyicilerin de alınması talebi üzerine, yönetmen Rechi Elias'la yaptığımız görüşmeye istinaden” diyerek söze başlayan Festivalin kurucularından Odelia Haroush, Anat Koren ve Patty Hochmann, “Sonuç olarak; kendisinin dini inançlarının uygunluğuna göre, sinema salonunun da böyle bir yasal hakkı olmadığından, gösterimi kısıtlayamayacağımıza ve girişte herhangi bir cinsiyet kısıtlaması yaşanmamasına karar verdik.' diye açıklamayı sonlandırdı.

“Film dans eden ve şarkı söyleyen kadınları gösteriyor. Yönetmenin de bağlı olduğu Haredi topluluğu ve pek çok dinine bağlı Yahudi, erkeklerin bu filmi izlemesinde bir sakınca görmüyor. Yönetmenin tavrına ve sinemasına saygı duymakla beraber, her iki tarafı da mutlu etmemiz gerktiğini göz önünde bulundurarak, bunu yapmanın tek yolunun Odeon Swiss Cottage'daki gösterimini iptal etmek olduğuna karar verdik.'

Film, 'Erkeği günaha sevk etme' Tehlikesi Barındırıyor

Film, 'Erkeği günaha sevk etme' Tehlikesi Barındırıyor

Söz konusu film 'The Gift of Fire' 15. yy'da İspanya engizisyonundan kaçıp sahte bir kimlikle yaşamak zorunda kalan genç bir dindar kadının hikayesini anlatıyor.

Yönetmene göre film; bir kadın filmi olmasından ötürü, dans eden, şarkı söyleyen ve ekranda salınan kadınlardan oluşan bir filmin, kadın izleyiciye gösterilmesi gerekiyor. İnançlarına göre de; kadın temalı bir filmdeki tüm bu görüntülerinin, aşırı Ortodoks kesimin inançlarına göre, 'erkeği günaha sevk etme' tehlikesinden dolayı, gösterimi erkeklere yapmamayı tercih ettiğini söylüyor.

Filmin önceki gösterimleri de, sadece İsrail topluluklarının olduğu merkezlerde yapıldı.

Filmin halka açık gösteriminin, 19 Haziran'da Kuzey Londra Finchley yolundaki JW3 topluluk merkezinde yapılması bekleniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0