Görüş Bildir
Haberler
Şaban Ayının Anlamı Nedir? Şaban Ayı Ne Zaman Başlar?

Şaban Ayının Anlamı Nedir? Şaban Ayı Ne Zaman Başlar?

Elif Ateş
28.12.2021 - 10:47

İslamiyet, semavi dinlerin içerisinde en yaygın dinlerden biri ve en sonuncusu olarak kabul edilir. Bu din, Hz. Muhammed tarafından Arabistan Yarımadası'nda 610 yılında çıkmış ve yayılmıştır. İslamiyet inancının izleyen kişilere ise mümin ya da Müslüman denilmektedir. Dünya üzerinde 1.8 milyar kişisi ile en yaygın din Hristiyanlıktır. Arkasından ise %23,1 oranıyla İslamiyet inancı gelmektedir. Her dinde olduğu gibi İslamiyet'te de kutsal kabul edilen belli aylar bulunmaktadır. Peki, Şaban ayının anlamı nedir? Şaban ayı ne zaman başlar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Üç aylar, İslam dini için oldukça önemli zamanlardır. Dini gelenekte bu aylar, diğer aylardan birtakım farklılıklar ile ayrılır. Bu zamanlarda manevi duygular daha canlı bir şekilde yaşanır. Özellikle oruç tutmak, kurban kesmek, nefse hakim olmaya çalışmak, hayır işleri yapmak gibi birtakım ibadetler yapılır. İslami dini öncesinde de bu ibadetler görülmekteydi. Ancak İslamiyet ile birlikte ibadetlerin bazıları korunmuş, bazıları ise kaldırılmıştır. Daha sonra ise bu ibadetler bir gelenek haline gelmiştir. Üç ayları önemli yapan bir diğer husus ise kandil geceleridir. Özellikle ramazan ayında gerçekleşen kadir gecesi, diğerlerinden oldukça farklıdır.  Kuran-ı Kerim'in, kadir gecesinde indirilmeye başlandığına inanılmaktadır. Şaban ayı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Şaban Ayının Anlamı Nedir? Şaban Ayı Ne Zaman Başlar?

Şaban Ayının Anlamı Nedir? Şaban Ayı Ne Zaman Başlar?

Şaban dağılmak, gruplara ayrılmak anlamına gelen şa'b kökünden türemiş bir kelimedir. Hicri takvimde yılın 8.ayı olarak bilinir. Ayrıca recepten sonra, ramazandan ise önce gelir. Bu ay, Müslümanlar için kutsal olarak kabul edilen üç ayların içinde bulunur. Şaban ayına bu ismin verilmesine ait pek çok görüş bulunmaktadır. Önceki aylarda savaşmak yasak olduğu için şaban ayı geldiği zaman kabileler silahlı baskın yapmak için gruplar halinde dağılırdı. Bundan dolayı da şaban isminin verildiği düşünülmektedir. Başka görüşlere göre de kurak bir mevsime denk geldiği için Arapların dağılarak su aramasından dolayı bu ismin verildiği düşünülmektedir.

Şaban ayı, üç ayların içinde bulunan diğer aylar gibi mübarek kabul edilir. Bu aya özel bir ibadet şekli bulunmaz. Bu ayda gündüzleri oruç tutmanın farz olduğuna inanılır. Aynı zamanda din alimleri bu gecede bazı kaza namazları kılınabileceğini, Kuran- Kerim'in okunabileceğini söylemektedir. Şaban ayını önemli kılan ise ramazan ayına Müslümanları hazırlamak için ön hazırlığın yapıldığı bir ay olmasıdır. Üç ayların içinde önemli kandil gecelerinden olan Berat Kandili de bu ayda bulunur. Bu kandilde oruç tutulabilir, namaz kılınabilir, tövbe duası edilebilir.

Şaban ayı, 2022 yılında 4 Mart Cuma günü başlayıp, 1. Nisan Cuma gününe kadar devam edecek. Berat Kandili ise 17 Mart Perşembe günü gerçekleşecektir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın