Görüş Bildir
Haberler
Sabah Yazarı Güngör'den Enflasyona Karşı 'Gıdada İhracat Sınırlansın' Önerisi!

Sabah Yazarı Güngör'den Enflasyona Karşı 'Gıdada İhracat Sınırlansın' Önerisi!

Dünyada pandemi sürecinde gelişen  gıda ve emtia fiyatlarında yükseliş, iklim değişikliği, tedarik sıkıntıları gibi durumlarla yükselen enflasyon başlıca sorunlar. 

Gelecek 10 yıl içerisinde de beklenen iklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olayları, tarıma etkisi, gıdaya ulaşımda sıkıntılar gibi başlıca riskler bulunuyor. 

Ülkemizde ise dış dinamiklerle tetiklenen iç dinamiklerin hızlandırdığı enflasyon sürecine geçtiğimiz aylarda çözümümüz ihracat olarak belirlenmişti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güngör, "İhracat için tüketiciyi mağdur etmemeliyiz" dedi

Güngör, "İhracat için tüketiciyi mağdur etmemeliyiz" dedi

Enflasyonda yükseliş sürerken, Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, temel gıda maddelerinde yaşanan pahalılığa değinerek 'Acilen birçok temel gıda ürününe ve sebze-meyve ihracatına sınırlama getirilmelidir' dedi.

Güngör, Türkiye'nin gıda ihracatından yüksek rakamlar elde etmediğine işaret etti. 'Bütün dünyada gıda krizi konuşulurken, herkes kendi kendine yetme derdine düşmüşken, biz semeriyle seksene mal olan ihracat için tüketiciyi mağdur etmemeliyiz' diyen Güngör, gıda ihracatı hakkında şunları kaydetti:

Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmemiş

Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmemiş

'Rakamlara bakın… Geçen bir yılda 5.2 milyar kilogram yaş sebze-meyve ihracatından 3 milyar dolar kazanmışız… Tonlarca malı konteynerlere yüklemişiz, gitmiş oraya 'içinde kalıntı var' diye geri göndermişler, yarısı yolda çürümüş… 50 milyon dolarlık domates ihracatı için devletin en tepesini harekete geçirmişiz… 'İhracat yapacağız' diyerek içeride tüketiciyi yüksek fiyatla boğmuşuz… Yani yaptığımız iş ne İsa'ya ne Musa'ya yaramış…

Tüm bu badirelerin sonunda yaş meyve-sebze ihracatından cebimize kilo başına 60 cent kalmış...

Anlayacağınız, attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya dememiş… Aynı değerde savunma sanayii ihracatı yapmışız… 

Kilosundan 51 dolara yakın para kazanmışız… Temel gıda ürünlerinin ihracatı hiç olmasın demiyorum. Fakat en azından içeride ralli yaşanan gıda ürünlerinde kısıtlamalar devreye alınsın. 

Böylece tüketici daha fazla mağdur olmasın. İhracatçı da depolaması zor ürünü işleyip satmaya kafa yorsun.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın