Görüş Bildir
Haberler
Toplantı Sonrası Barış Sinyalleri: Rusya-Ukrayna Müzakere Heyetleri Toplantısı Sona Erdi

Toplantı Sonrası Barış Sinyalleri: Rusya-Ukrayna Müzakere Heyetleri Toplantısı Sona Erdi

Batuhan
29.03.2022 - 14:17

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul'da bir araya geldiği toplantı sona erdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde başlayan toplantıya, sabah ilk olarak Ukrayna, ardından Rusya heyeti geldi.

Heyet başkanlarının 1 saat 20 dakikalık görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.  Ukrayna tarafı görüşmenin sona erdiğini açıkladı. İstanbul'daki müzakereler iki gün şeklinde planlandı.

Ukrayna'dan açıklama

Ukrayna'dan açıklama

Ukraynalı müzakere heyeti görüşme sonrası yaptığı açıklamada, 'Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak istiyoruz. Rusya ile güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Tabii ki işin hukuki boyutunu başka bir arkadaşımız paylaşacak. Savaşı sona erdirmek için Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve geleceğini sağlamak için önemlidir. Bunlar Ukrayna'nın güvenliğini garanti edecek. Bunun NATO'nun 5. maddesine benzer olmasını istiyoruz' dedi.

Açıklamada ayrıca, 'Bekleyen konular biraz çözüme kavuşturulmuş oldu. Tabii ki olağanüstü hal altında bunların uygulamaya konulması gerekecek. Sosyal medyada özellikle dezenformasyon yayıldığına dikkat çekmek istiyorum. Bu referandum olağanüstü hal altında gerçekleştirilemez. Burada sözleşmenin 52. maddesinde açıkça belirtildiği üzere, uluslararası anlaşmalar dayatma altında gerçekleşirse kabul edilemiyor.

Rusya askerleri topraklarımızdan çekilirse böyle bir süreç yönetilebilir. Bu yöntem uygulamaya konulursa, savaşa da bir nokta koyulması anlamına gelecek.

Biz bugün görüşümüzü açıkladık. Cevaplarını bekliyoruz. Biz temel olarak en önemli, geri adım atmayacağımız adımları söyledik. Önümüzdeki 2 hafta içerisinde garantör ülkeleri de çok taraflı görüşmelere davet etmeyi düşünüyoruz.' ifadeleri kullanıldı.

Rusya heyetinden açıklama

Rusya heyetinden açıklama

Rusya heyetinden yapılan açıklamada ' Görüşmeler yapıcı geçti, 2 konuda adım atıldı. Rusya Ukrayna'nın önerilerini değerlendirilecek, teklifler Putin'e sunulacak. Rusya, Ukrayna'ya yönelik çatışmayı azaltmak için iki adım atıyor. Rusya Savunma Bakanlığı Kiev ve Çernigov bölgelerindeki askeri faaliyetlerini büyük ölçüde azaltmaya karar verdi' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çavuşoğlu: "En anlamlı ilerleme bugün kaydedildi"

Çavuşoğlu: "En anlamlı ilerleme bugün kaydedildi"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna müzakerelerine ilişkin açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, 'Her aşamada taraflar arasında yakınlaşmanın arttığını bugün memnuniyetle görüyoruz' dedi.

Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldığını belirten Çavuşoğlu, 'Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi' ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, 'Daha zor meselelere sonraki seviyelerde iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının şekil vermeleri öngörülmektedir' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
38
10
8
6
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
HASEKOME

iktidarın bu konudaki dış politikası oldukça başarılıdır. Tebrik ederim umarım biran önce barış sağlanır.

Pasif Kullanıcı

Noldu dünya liderimiz barışmalarını sağlayacaktı ?

Türkiye'nin iki ülkede de çıkarı var. İki ülkeyle de ticari ve askerî ilişkileri var. En önemlisi milyarlarca dolar gelir elde ettiğimiz turist gönderen ülke... Devamını Gör