Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'den Rusya'ya 'Montrö' Yanıtı

Türkiye'den Rusya'ya 'Montrö' Yanıtı

Burçak Cürül Öztürk
03.04.2014 - 18:34 Son Güncelleme: 03.04.2014 - 23:45

Türkiye'den Rusya'ya Montrö Yanıtı

Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un 'Türkiye Montrö sözleşmesine aykırı olarak ABD gemilerinin Karadeniz'de kalmasına izin veriyor' sözlerine yaptığı açıklamayla yanıt verdi.

Yapılan açıklamada, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni titizlikle uyguladığı belirtilerek, Rusya Büyükelçiliği'nin iddialarına gerekli yanıtın verildiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle: 'Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni 78 yıldır titizlikle uygulamaktadır. Montrö Sözleşmesi'nin uygulanması bağlamında RF Dışişleri Bakanı'na atfen basına yansıyan iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Ankara'daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği tarafından Bakanlığımıza da iletilmiş olan bu iddialara gerekli yanıt esasen verilmiştir.'

cnn türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya'dan Türkiye'ye 'Montrö' Uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, boğazdan geçen ABD'ye ait savaş gemilerinin 'Montrö Sözleşmesi'ne aykırı hareket ettiğini' iddia ederek Türkiye'yi uyardı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov , Türkiye’ye Montrö Sözleşmesi’ni hatırlatarak, Boğazlar’dan geçerek Karadeniz’e açılan Amerikan savaş gemilerinin bölgede bulunma sürelerinin anlaşmaya aykırı şekilde uzatıldığını iddia etti.

Nerdun Hacıoğlu ’nun hürriyet.com.tr’de yer alan haberine göre, Lavrov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ile Moskova’daki görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye’yi Montrö Sözleşmesi'ne uymadığıni iddia ederek uyardı.

Lavrov, “Son dönemde Türkiye Boğazları üzerinden Karadeniz’e açılan Amerikan savaş gemilerinin burada bulunma sürelerinin anlaşmalara aykırı biçimde birkaç defa uzatıldığına şahit olduk. ABD tarafına olduğu gibi Boğazlar'ın sahibi Türkiye’ye de altına imza attığı Montrö Anlaşması şartlarına sadık kalmasını tavsiye ediyoruz' dedi.

Rus Dışişleri Bakanı, 'Karadeniz’e kıyısı bulunmayan ülkelerin burada savaş gemisi bulundurma süreleri ve tonajları anlaşmayla belirlenmiştir. Anlaşmaya riayet edilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

ABD yeni gemi gönderiyor

Rusya’nın Şubat sonunda Ukrayna’nın Kırım bölgesini kontrolü altına almasının ardından başlayan bölgedeki gerginlik, Türkiye’nin Karadeniz’e açılan boğazlarında savaş gemisi trafiği yarattı. Rusya’nın yolladığı savaş gemilerine karşılık 1936 Montrö Anlaşması nedeniyle Karadeniz’de kıyısı olmadığından içeride bir savaş gemisini en fazla 21 gün tutabilen ABD de dün, kurallar gereği bölgeyi iki hafta önce terk eden bir gemisinden sonra Karadeniz’e yeni bir destroyer daha göndereceğini duyurmuştu.

Pentagon, yapılan konuşlandırmanın Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya sembolik bir mesaj olduğunu belirtirken, ABD Dışişleri Bakanlığı da bunun bölgedeki NATO müttefiklerini korumak için düşünüldüğünü açıklamıştı.

T24

Kaynak: http://t24.com.tr/haber/rusyadan-turk...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0