Görüş Bildir
Haberler
Ruhani Yaptırımlarda Esneklik İstedi

Ruhani Yaptırımlarda Esneklik İstedi

Fatih UZUN
25.09.2014 - 22:24

BM 69. Genel Kurulu'ndan konuşan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer müzakerelerde tarafların esneklik göstermesi halinde teröre karşı daha etkin savaşabileceklerini söyledi. Şiddete karşı bölgede koordinasyona vurgu yapan Ruhani, 'Şiddete karşı birlikte hareket etseydik Gazze'de çocuklar ölmezdi' dedi.

BM Günel Kurulu'na hitap eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, terörün sadece bölgesel değil tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun olduğunu belirterek bölgede yayılmasının ölenmesi gerektiğini söyledi. Ruhani, 'Terör sorununu çözmek için öncelikle kökleşmiş sorunları çözmemiz lazım. Toplumlarda adaleti uygulamalıyız. Öncelikle teröre başvurmayı teşvik edecek şeyleri bitirmemiz lazım' dedi.

Batı medyasını 'terör' ve İslam'ı bir arada kullanmakla suçlayan Ruhani, 'Bu İslam'ın imajını zedelemekten başla bir şey değildir' diye konuştu.

Koordinasyon vurgusu

Bölgede demokrasinin inşasının içeriden olması gerektiğini söyleyen Ruhani, dışarıdan demokrasi getirme yolunun başarısız olacağını ve 'bu ülkelerde terörün bitirilmesinin demokrasiye inanan liderlerin desteklenmesiyle mümkün olabileceğini' belirtti.

Şiddete karşı bölgede koordinasyon ve işbirliği gerektiğini kaydeden Ruhani, 'Eğer şiddete karşı birlikte hareket etseydik Gazze'de çocuklar ölmezdi, İsrail saldırısı olmazdı. Bölge ülkelerinin arasında güven yaratmak gerekiyor, bu çok önemli' diye konuştu.

'Yaptırımlar stratejik bir hata'

İran'a karşı uygulanan yaptırımları stratejik bir hata olarak niteleyen İran Cumhurbaşkanı, 'Ilımlı bir millete karşı yapılan bir haksızlık bu. Biz konunun nükleer müzakerelerde çözüleceğine inanıyoruz. Umuyoruz ki müzakereler başarılı bir noktaya gelecek. Bizim nükleer programımız sivil ve barışçıl amaçlı olarak devam ediyor' ifadelerini kullandı.

Nükleer müzakerelerde tarafların esneklik göstermesi halinde teröre karşı daha etkin bir şekilde savaşabileceklerini vurgulayan Ruhani, anlaşma sağlanamadığından yaptırımların devam ettiğini ve İran halkının yaptırımlardan dolayı zor durumda kaldığını belirtti.

Hükümetinin prensibinin komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmak olduğunu aktaran İran Cumhurbaşkanı, 'İran'ın bölgede otoriter olmak istiyor iddiası, bu efsane bir yalan. Biz komşularımızla sitratejik ilişkiler yürütmek isitiyoruz. İranofobya izlenimini bitirmek istiyoruz' dedi.

Tahran - Washington hattında pazarlık

Pazartesi günü Reuters ’e konuşan bir İranlı yetkili, Tahran'ın ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğu koalisyona destek olmaya hazır olduğunu, karşılığında ise ABD ve batı ülkelerinden nükleer programı konusunda esneklik talep ettiğini söylemişti.

ABD’nin yanıtı Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest’in açıklamasıyla gelmişti.. Earnest, dünya güçlerinin İran’ın nükleer programından vazgeçmesini istemesinin, IŞİD’e karşı kurulan koalisyonla ‘kesinlikle alakası olmadığını’ ifade etmişti.

Earnest, “ABD IŞİD’e karşı mücadeleyi güvenliğe almak için İran ile nükleer programı konusunda pazarlık yapmayacak” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD tehdidinin bertaraf edilmesi için İran’a da görev düştüğünü söylemişti.

Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ruh...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0