Görüş Bildir
Haberler
Ruhani Esnekliğin Karşılığı, Her Yönüyle Yoga Hakkında 11 Bilinmeyen Şey

Ruhani Esnekliğin Karşılığı, Her Yönüyle Yoga Hakkında 11 Bilinmeyen Şey

sstrunza
01.06.2016 - 13:34

Kilo vermek, esnek bir vücuda sahip olmak, huzurlu bir zihin ve daha fazlası... Sağlıklı yaşam için aradığınız ne varsa yoga size daha fazlasını sunmaya hazır.

‘Yoga’ deyince yalnızca ‘asanas’ olarak adlandırılan yoga duruşları (pozları) anlaşılıyor. Oysa yoganın yararları sadece vücutla sınırlı değildir. Yoga; beden, zihin ve nefesi muazzam bir uyum içinde birleştiren sakin ve tatmin edici bir ruh yolculuğudur.

Amerika’da 15 milyondan fazla kişinin düzenli olarak yaptığı yoga, 100’den fazla farklı türüyle genellikle nefes egzersizleri, meditasyon, asanas, germe ve esneme hareketlerini içeren bir disiplindir. İşte farklı kas gruplarını aynı anda çalıştıran yoganın bilinmeyen yönleri:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tam anlamıyla egzersiz

1. Tam anlamıyla egzersiz

'Sağlıklı olmak'; sadece vücuttaki organların sorunsuz bir şekilde çalışması değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal olarak da bir denge içinde olma halidir. Yoga; nefes teknikleri, meditasyon ve duruşları ile tam anlamıyla yapılan dinamik bir egzersizdir. Fitness yapıyorsanız sonrasındaki tatlı yorgunluğu biliyorsunuzdur. Yeni başlayanlar için bu biraz da acı demektir. Oysa ortalama 60-70 dakika süren bir yoga seansından sonra hissedeceğiniz dingin ve huzurlu ruh hali size tam anlamıyla egzersiz yapmanın tatminini yaşatacaktır.

2. Kilo kontrolü

2. Kilo kontrolü

Kilo vermek birçoğumuzun geçmeyen yarası. Yoga burada da imdadımıza yetişiyor. Formunuzu korumak istiyorsanız özellikle 'Sun Salutations' ve 'Hatha Yoga' aradığınız sağlıklı çözümler olabilir. Yoga, kilo vermeye yardımcı olurken aynı zamanda beynin vücuda 'Gerçekten aç mıyım?', 'Vücudumun neye ihtiyacı var?' gibi kritik sorular sormasını öğretiyor. Bu da kilo kontrolünde en büyük yardımcımız oluyor.

3. Stres atma

3. Stres atma

Sadece birkaç dakika yoga yapmak bile gün içinde aklınızı meşgul eden stresli durumlardan kurtulmak için faydalı olabilir. Stresle mücadelede yoga duruşları, nefes ve bazı özel meditasyon teknikleri vardır. Ayrıca detoks dönemlerinde yine stres atmanın en başarılı yollarından biri yoga yapmaktır.

4. İç huzuru sağlama

4. İç huzuru sağlama

Hepimiz zengin doğal güzellikleri olan, sakin ve huzurlu yerlerde vakit geçirmeyi severiz. Bu küçük gezintiler bize huzura olan özlemi hatırlatır. Yoga, gün içinde bu küçük gezintileri mental olarak yapabilme imkanı sunan bir kaçıştır. İç huzurunuzu sağlamaya yardımcı olan yoga, özellikle yorgun zihinleri sakinleştirmek için birebir!

5. Gelişmiş bağışıklık sistemi

5. Gelişmiş bağışıklık sistemi

Vücudumuz zihnin ve ruhun kusursuz bir karışımıdır. Birbirine sıkıca bağlı bu sistemde vücutta gelişecek herhangi bir hastalık zihni, akılda kalan soru işaretleri de strese dönüşerek vücudu zayıf düşürebilir. Organlara masaj etkisi yapan ve kasları güçlendiren yoga pozları, özel nefes teknikleri ve meditasyon stresten kurtulmanızı sağlarken aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bilinçli yaşam

6. Bilinçli yaşam

Zihnimiz geçmişle gelecek arasında durmaksızın çalışmaktadır. Fakat ne yazık ki 'şu ana' odaklanmakta zorlandığımız bir gerçek. Aslında sadece bunu fark etmek bile zihni bir parça rahatlatıp bizi stresten uzaklaştırabilir. Yoga temel duruşları ve pozlamaları ile zihinde bir farkındalık yaratır. Geçmişe ya da geleceğe değil, içinde bulunduğumuz dakikaya odaklanmayı sağlar.

7. Daha iyi ilişkiler

7. Daha iyi ilişkiler

Yoga; eşinizle, ailenizle, arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle olan ilişkilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Rahatlamış, mutlu bir zihin daha sağlıklı duygusal ilişkiler kurmanızı sağlar. Yoga ve meditasyon çalışmaları aklı huzurlu tutar. Bunu size yakın insanlarla paylaşmak onlarla aranızda güçlü ve özel bir bağ kurmanızı sağlar.

8. Artan enerji

8. Artan enerji

Gün sonunda kendinizi tamamen tükenmiş mi hissediyorsunuz? Bu çoğumuzun yaşadığı bir durum. Gün boyunca birçok görev arasında mekik dokumak oldukça yorucudur. Sadece birkaç dakika yoga yapmak uzun ve zor bir günün ardından size taze bir nefes gibi gelir. 10 dakikalık aktif bir meditasyon sayesinde tekrar enerji ile dolarsınız.

9. Esnek ve doğru duruş

9. Esnek ve doğru duruş

Güçlü ve esnek bir vücuda sahip olmak için yapmanız gereken tek şey yogayı günlük rutininize dahil etmek. Düzenli olarak yapılan yoga, kasları açarak güçlendirir. Bu aynı zamanda gün içindeki vücut duruşunuzu düzeltmek için de harika bir yoldur. Uyurken, yürürken ya da masa başında otururken yanlış duruştan kaynaklanan vücut ağrılarınızdan yoga sayesinde kurtulabilirsiniz.

10. Sağlam içgüdü

10. Sağlam içgüdü

Yoga ve meditasyon yapmak sezgisel yeteneklerinizi geliştirir. Bu da, ne zaman ne yapmanız gerektiği konusundaki öngörü gücünüzü arttırır. Yoganın içgüdüleri sağlamlaştırdığına dair duyduklarınıza inanmıyorsanız bunu deneyerek görebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ve daha fazlası..

11. Ve daha fazlası..

Eğer diyabet, yüksek kolesterol-tansiyon, artrit ya da kalp hastalığınız varsa yoga sizin için çok faydalıdır. Hızlı hareketler içeren bir yoga türü yapmıyorsanız yoga ile birlikte yürüyüş, bisiklet ya da yüzme gibi aerobik egzersizleri de denemelisiniz.

Tüm bunların yanı sıra, yoga gebelik sürecinde güçlü ve formda kalmak için harika bir yöntemdir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta kesinlikle prenatal yoga eğitiminde tecrübeli bir eğitmenle çalışmak. Aksi halde bebeğinize ya da kendinize zarar vermeniz söz konusu olabilir. Bu nedenle gebelik döneminde yoga yapanların, seanslarına ekstra özen göstermesi gerekiyor.

Son olarak yoganın devamlı bir süreç olduğunu hatırlatalım. Yani pratik yapmaktan vazgeçmeyin! Deneyiminiz arttıkça, yoganın size kattıklarıyla kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
34
18
3
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın