Görüş Bildir
Haberler
Rize'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Rize'de Ne Yenir?

Rize'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Rize'de Ne Yenir?

Elif Ateş
13.10.2021 - 11:00

Rize, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu bölümünde yer alır. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde İkizdere, batısında Derepazarı ve Kalkandere, doğusunda ise Güneysu ve Çayeli bulunur. Ayrıca Artvin, Bayburt ve Erzurum şehirler ile de komşudur. Karadeniz turlarının merkezi haline gelen Rize, her yıl yerli ve yabancı birçok turistin akınına uğrar. Türkiye'de ki ormanların %25' inin Rize'de bulunmasından dolayı da yeşilin her tonunu burada görmek mümkündür. Kestane, kayın, defne, kızılağaç, çınar, dişbudak, ladin gibi birçok ağaç türünü içinde barından bu ormanlar, yılın her mevsimi bol miktarda yağış alır. Rize sadece ormanlarıyla değil yaylaları, şelaleleri ve vadileri ile de bilinmektedir. Peki, Rize'de gezilecek yerler nerelerdir? Rize'de ne yenir? İşte merak edilenleri ile Rize...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yıllık yağış miktarının fazla olduğu Rize'de, nem miktarı da oldukça fazladır. Bununla beraber güneş az almasından kaynaklı da tarım alanlarının çoğunu çay tarlaları oluşturur. Bu durumdan dolayı Rize'nin en önemli geçim kaynağı çay yetiştiriciliği olmuştur. Yörede sadece siyah çay değil, beyaz ve yeşil çay da yetişmektedir. Ayrıca son zamanlarda organik çay yetiştiriciliği de Rize'de önem kazanmıştır. Yörede çaydan sonra yetiştirilen ürünler ise fındık, mısır, patates ve fasulyedir. Rize halkı tarım dışında arıcılık alanında da oldukça gelişmiştir. Dünyaca ünlü Anzer balı, Rize'ye aittir. Balıkçılık konusunda ise Trabzon ve Ordu'ya göre biraz daha geri kalmıştır. Birçok ürünün yetiştiği Rize'de gezilecek yerleri ve tadılması gereken yemekleri sizler için derledik...

Rize'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Rize'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Gito Yaylası: Son dönemlerde Rize'nin en popüler yerlerinden biri olan bu yayla, nefes kesen manzarası ile her mevsim ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 

  • Çağrankaya Yaylası: Karadeniz Bölgesi'nin doğal güzelliklerinden biridir. Özellikle yazın yapılan Çağrankaya Yayla Şenlikleri ise oldukça ünlüdür. Rize dağcılık kulüpleri tarafından gerçekleştirilen kar yürüyüşü festivali de bu yaylada yapılır.

  • Anzer Yaylası: Balı ile bilinen Anzer Yaylası, dünyada endemik tür çiçeklerin en fazla yetiştiği yerlerden biridir. Ayrıca yaylada yeme- içme, konaklama imkanı da bulunmaktadır.

  • Ayder Yaylası: Bu yayla şifa kaplıcaları ile önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Yaylada birçok konser, etkinlik ve şenlikler yapılmaktadır. Kaçkar Dağları'nın manzarasını izlemek için en uygun yerlerden biri Ayder Yaylası'dır.

  • Elevit Yaylası: Kampçıların sıklıkla tercih ettiği bölgelerden biri, Elevit Yaylası'dır. Ahşap evleri ve bitki türleriyle birçok kişinin ilgisini çeker.

  • Ambarlı Gölü: Balıklı Göl olarak da bilinen Ambarlı Gölü, doğa sporları severlerinin uğrak yerlerinden biridir. Muhteşem manzarası eşliğinde treeking yapılabilir ya da kamp kurulabilir.

  • Gelin Tülü Şelalesi: Türkiye'nin en yüksek şelalelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Kaçkar Dağı'nın eteklerinde yer alan şelale, görülmesi gereken yerlerden biridir.

  • Fırtına Deresi: Karadeniz Bölgesi'nin ünlü derelerinden olan Fırtına Deresi, doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Ayrıca bu derede rafting gibi su sporlarıyla ilgili eğitimler de verilir.

  • Andon İçmeleri: Sadece yerli değil, yabancı turistlerinde çok sık geldiği yerlerin başında gelir. Nedeni ise Andon suyunun oldukça şifalı olmasıdır. Bağırsak, böbrek ve mide rahatsızlıklarına, romatizmaya iyi geldiği söylenir.

Rize'de Ne Yenir?

Rize'de Ne Yenir?
  • Rize Pidesi: Karadeniz'in ünlü pidelerinden olan Rize pidesi, yumuşacık hamuru ve kavrulmuş etiyle herkes tarafından çok sevilerek tüketilir. 

  • Muhlama: Yöreye ait tereyağı ve peyniri ile pişirilen bu yemek, Karadeniz'in simgesi haline gelmiştir. Rize'ye gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Laz Böreği: Bildiğimiz böreklerden farklı olarak aslında bu börek bir tatlıdır. Laz böreği; baklava yufkası, tereyağı, muhallebi ve şerbet kullanılarak yapılır.

  • Rize Kavurması: Özellikle düğünlerde ve kalabalık ortamlarda yapılan bu kavurma, bakır kaplarda odun ateşinin üzerinde pişirilir.

  • Hamsiköy Sütlaç: Bu sütlacın en önemli özelliği sadece pirinç ile fırında pişirilmesidir. İçine ise nişasta, un gibi malzemeler koyulur.

  • Pepeçura: Karadeniz'in her yöresinde farklı şekillerde yapılır. Bu lezzetin ana malzemesi kokulu üzümdür. Pepuçura yemeğinde üzümün ezilmesi ve şıranın alınması oldukça önemlidir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Çok güzel doğası.