Görüş Bildir
Haberler
Renklerin İnsanlar Üzerindeki Etkilerini Öğrenince Hayata Bakışınız Çok Değişecek!

Renklerin İnsanlar Üzerindeki Etkilerini Öğrenince Hayata Bakışınız Çok Değişecek!

Begüm
22.01.2021 - 10:19

Gerçekten hepsi birbirinden ilginç!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çoğumuz bilmesek, fark etmesek de renkler bizim hayatımızda büyük rol oynuyor.

Çoğumuz bilmesek, fark etmesek de renkler bizim hayatımızda büyük rol oynuyor.

Tercih ettiğimiz renkler bizi alışverişe, fazla yemek yemeye, iyileşmemize ya da sinirli olmamıza sebep oluyormuş. Evet kulağa çılgınca geldiğini farkındayız fakat yapılan araştırmalar renklerin bize ve bilinçaltımıza mesajlar gönderdiğini kanıtladı!

Leeds Üniversitesi'nde renkli ışıkların kullanıldığı bir araştırma yapılmış ve sonuçlar gerçekten oldukça ilginç!

Leeds Üniversitesi'nde renkli ışıkların kullanıldığı bir araştırma yapılmış ve sonuçlar gerçekten oldukça ilginç!

Araştırma sonucunda farklı renklerin kalp atışı ve tansiyonu etkilediği ortaya çıkmış! Kırmızı ışık altında bulunan deneklerin kalbi daha hızlı atmaya başlarken, mavi ışık altında bulunanların ise kalp atış hızı yavaşlamış.

Bunun gibi daha sonradan yapılan pek çok deneyde de tercih edilen ve maruz kalınan renklerin direkt olarak psikolojimizi etkilediği ortaya konulmuş. Yani renkler bizi pek de etkilemiyor dememiz birazcık zor.

Dilerseniz renklerin anlamlarına şöyle bir göz atalım!

Sarı: İştah açıcı ve tüketim manyaklığı!

Sarı: İştah açıcı ve tüketim manyaklığı!

Pozitif enerji veren ve içimizi ısıtan bir renk olan sarının genellikle hayatımızı olumlu etkilediğini düşünür ve inanırız, ee pek de haksız sayılmayız! Çünkü yapılan araştırmalarla birlikte sarının yoğun kullanıldığı alanlarda daha iyi ve verimli şekilde çalışıldığı ortaya çıkarılmış.

Aynı zamanda sarı eşyaları sık sık gören, tercih eden kişilerin iştahının da diğer kişilere göre daha açık olduğu kanıtlanmış. Sarı rengi beynimizde acıktığımıza dair bir algı yarattığı için daha fazla yemek yememize sebep oluyor.. Bunun yanı sıra ihtiyaç olmaksızın bir şey alma, aşırı tüketim gibi eylemlere de yol açıyor... Mağazalarda sarı rengin tercih edilmesinin en büyük sebebi de kişiyi tüketime yönlendirmekmiş aslında.

Ah sarı ah ne hain çıktın!

Kırmızı: Canlandırıcı ve heyecan verici!

Kırmızı: Canlandırıcı ve heyecan verici!

Yapılan araştırmalara göre kırmızı renginin bulunduğu yerlerde kişilerin kalp atış hızları artarken vücutlarındaki enerji de %10 oranında artıyor. Fiziksel olarak harekete geçirici ve heyecanlandırıcı olan bu renk duygusal olarak kişileri  durgunluğa ve üzüntüye yönelttiği için dikkatli kullanılması gereken renkler arasında. Bunun yanı sıra insanların çabuk karar almasını sağladığı için bu yönünü sunumlarda, görüşmelerde kullanabilirsiniz, bizden söylemesi.

Çocuk sahibi olmak ve cinsel hayatını iyileştirmek isteyen kişilerin yatak odasında kırmızı renk kullanılması şiddetle tavsiye ediliyor çünkü direkt olarak iki tarafın da harekete geçmesini sağlar ve enerjilerini artırıyor!

Turuncu: Tüm yorgunluğu giderir!

Turuncu: Tüm yorgunluğu giderir!

Metabolizmanın hızlanmasını ve iştahın açılmasını sağlayan turuncu rengi aynı zamanda yorgunluğu da gideren renkler arasında! Ama burada turuncunun da tonuna ekstra dikkat etmeniz gerekiyor çünkü kırmızıya yakın bir turuncu kişide öfke ve sinir yapabilir. 

Aslında sosyal ilişkilerin rengi olan turuncu özellikle psikolojileri kötü olan, yardım alan kişilerin tedavilerinde de kullanılıyormuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pembe: Sakinleştirir ve tahsilat işlemlerini kolaylaştırır!

Pembe: Sakinleştirir ve tahsilat işlemlerini kolaylaştırır!

İkisi nasıl oluyor da bir oluyor dediğini duyar gibiyiz, hemen açıklayalım! Yapılan araştırmalara hatta uygulananlara göre pembe rengi kişileri hızlı bir şekilde sakinleştiriyor. Örneğin hapishanelerde belirli bir bölgenin, parmaklıkların pembeye boyanması mahkumların agresif davranışlarını gözle görülür şekilde azaltmış!

Bunların yanı sıra pembe renginin olduğu alanlarda ya da pembe rengi giyerek gittiğiniz yerlerde para tahsilatlarını ve alışverişlerini kolay ve sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz. En azından denemekten ne zarar gelir!

Mavi: Kilo verdirir!

Mavi: Kilo verdirir!

Kırmızı ve sarının aksine iştahınızı kapatacak bir renk olan mavi genellikle kilo vermeye çalışan kişilere öneriliyor. Yani ay ne çok yiyorum, keşke daha az yesem diyorsanız hemen mavi bir şeylere yönelin, bizden söylemesi. Çevrenizdeki eşyaları, nevresim takımlarını, çantanızı vs. mavi seçer ve duvarlarınızı mavi boyarsanız çok daha az yemek yediğinizi fark edeceksiniz! 

Aynı zamanda kan akışını yavaşlattığı ve tansiyonu düşürdüğü için de pek çok hastalığa iyi geliyormuş. Resmen sağlığın rengi! 

Bonus: İş görüşmesine giderken mavi renk giyerseniz karşı tarafta güven uyandıracağınız için işe alınmanız çok yüksek bir ihtimal olacaktır.

Beyaz: Negatif enerji ve duyguları yok edin!

Beyaz: Negatif enerji ve duyguları yok edin!

Beyazın huzur ve sağlık ile bağdaştığını çoğumuz biliyoruz, yapılan araştırmalarla da beyazın kişi üzerindeki negatif duyguları yok ettiği ortaya çıkartılmış.

Daha özgür ve geniş açıdan düşünmeyi sağlayan beyaz rengin kullanıldığı yerlerde kişiye yaratıcılık, ferahlık ve özgürlük sağlıyor. Aynı zamanda bağırsak sorunu ve şeker hastalıklarında da iyileştirici etkisi var. Eğer böyle bir hastalığınız varsa odada bulunan eşyaları beyaz renk ile değiştirebilir, daha sık beyaz şeyler giyebilirsiniz. Sonucu göreceksiniz!

Yeşil: Üretkenliğin formülü!

Yeşil: Üretkenliğin formülü!

Canlandırıcı özelliği ile bilinen yeşil aynı zamanda kişilerin daha üretken olmasını sağlıyor. Verdiği doğa çağrışımı ile daha huzurlu olmamızı sağlarken bedenimizi ve zihnimizi yeniden canlandırdığı için bizim listede en sevdiğimiz renklerden biri yeşil oldu!

Yeni bir şeyler ürettiğiniz bir işte çalışıyorsanız yeşil objeler kullanabilir, duvarınızı yeşile boyayabilir ya da yeşil bir tablo asabilirsiniz.

Mor: Uyku problemlerinin çözümü!

Mor: Uyku problemlerinin çözümü!

Lüks ve ihtişamı çağrıştıran mor rengi hayal gücünüzü güçlendirirken uykusuzluk problemlerinize de yardımcı oluyor. Böbrek hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara da iyi gelen mor şifanın rengi olarak tanımlanması pek de şaşırtıcı değil.

Bu noktada morun tonları oldukça önemli! Açık mor rahat bir şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olurken, koyu tonlar özellikle depresyonda olan kişileri daha kötü etkileyebilir. Yapılan araştırmalara göre intihar eden ve intihara eğilimli olan kişilerin en sevdiği rengin mor olduğu ortaya çıkmış...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lacivert: Hafıza güçlendirici!

Lacivert: Hafıza güçlendirici!

Düşünceyi temsil eden lacivert rengi karar verme süreçlerini hızlandırırken hafızanızın da güçlenmesini sağlar. Bu yüzden de genellikle rüyalarını hatırlamak isteyen kişiler uyudukları odada lacivert kullanırlar.

Aynı zamanda lacivert giyinerek gittiğiniz yerdeki kişilerin üzerinde daha güçlü bir imaj yaratabilirsiniz, çok iyi taktik bu!

Kahverengi: Hızlandırıcı!

Kahverengi: Hızlandırıcı!

Çoğumuz kahverengini sevmesek ve yaşlı rengi olarak görsek de yapılan araştırmalara göre kahverengi kişinin hareketlerinin hızlanmasını sağlayan bir renktir. Özellikle koşucuların kahverengini sıklıkla tercih etmesinin sebebi de bu!

Bunun yanı sıra kahverengi karşıdaki kişinin daha açık sözlü olmasını ve rahat, güvende hissetmesini sağlar. Terapistlerin çoğunun kahverengi giymesinin sebebi danışanların daha rahat konuşmasını sağlamakmış.

Gri: Dengeyi sağlayın!

Gri: Dengeyi sağlayın!

Gri tek başına kullanıldığında bunaltıcı olur, bu yüzden diğer renklerle tercih edildiğinde dengeyi sağlamanıza yardımcı olur. Genellikle ciddiyet havasını oluşturmak için tercih edilir bu yüzden iş yerlerinde sıklıkla kullanılır. 

İnsan psikolojisinde de griyi sık kullanan kişilerin alçakgönüllü ve uzlaşmacı olması göze çarpar.

Siyah: Konsantrasyon!

Siyah: Konsantrasyon!

Konsantrasyonu yükseltici etkisi bulunan siyah özellikle ders çalışma ve iş yapma gibi konularda dikkat dağınıklığı yaşayan kişilerin kurtarıcısı olarak ön plana çıkar. Siyah objeler ya da siyah bir duvar işe/derse daha kolay odaklanmanızı sağlayacaktır. 

Aynı zamanda siyah giyinmeniz çevrenizdeki kişilerin size daha fazla güven duymasını da sağladığı için nereden baksanız siyah güzel bir tercih olabilir!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
25
5
4
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Onur Önal

Zaten birçok fastfood sarı, turuncu renklerini barındırıyor. Zincirlerin logosu, tabelaları, her bir halta çedar peyniri konulması vs. dahil. Belki de bu yüz... Devamını Gör

Kunti kunti

Bizim evde sırf konsantrasyon, denge ve heyecan var