Görüş Bildir
Haberler
Renk Körlüğünün Nasıl Bir Şey Olduğunu Deneyimlemenizi Sağlayacak 7 Çarpıcı Görsel

etiket Renk Körlüğünün Nasıl Bir Şey Olduğunu Deneyimlemenizi Sağlayacak 7 Çarpıcı Görsel

Renk körlüğü, bazı renklerin hiç ayırt edilememesini veya diğer renk tonlarına kaymış şekilde gözlemlenmesini tanımlayan bir hastalık. Peki renk körleri dünyayı nasıl görüyor diye hiç merak ettiniz mi?

İngiltere'deki ''Clinical Compare'' adlı bir kuruluş tam da bunu mümkün kılmak amacıyla farklı türdeki renk körlüklerini deneyimlemenizi sağlayacak gif'ler hazırlamış. Gelin beraber inceleyelim:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mavi Koni Monokromatizmi

Kadınlarda çok nadir görülen ve çoğunlukla erkekleri etkileyen bu genetik bir durum. 100 bin kişide 1 görülen bu durumda, kişiler yeşil ve kırmızı renk tonlarını ayırt etmekte zorlanıyor ve renkleri daha soluk görüyor.

2. Tritanopi

Oldukça nadir rastlanan bir durum olan tritanopi, sarı renkleri ayırt edememeyi tanımlıyor.

3. Tritanomali

Yine oldukça nadir olan tritanomali, mavi zayıflığı olarak geçiyor ve mavi ile sarı renklerin keskin olarak görülmemesine neden oluyor. Tritanopi ile benzerler, ancak tritanopide S-koni hücreleri hiç yokken bu kondisyonda var -tabii mutasyona uğramış şekilde-. Bu nedenle mavi ve sarı renkler normalden daha soluk görünüyor.

4. Deuteranomaly (Yeşil Zayıflığı)

Yeşil renge duyarlı koni hücrelerinin mutasyon geçirmesi sonucu oluşan bu durum, özellikle kırmızı renklere yeşil bir ton veriyor. Renk körlüğünün en yaygın versiyonu olduğunu söyleyelim.

5. Achromatopsia

Bu durum ise hiç renk görememeyi, her şeyi siyah-beyaz algılamayı tanımlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Protanopi

Protanopi kırmızı ışığa duyarsız olma sonucunda dünyayı bir nevi daha yeşil görme olarak tanımlanıyor. L-koni hücrelerinin olmaması sonucu oluşuyor; mavi ve kırmızı renkler yeşilden ayırt edilemiyor.

7. Protanomali

Protanopinin daha hafif versiyonu olarak adlandırılabilir. L-koni hücreleri var, ancak efektifliklerini büyük oranda kaybediyorlar. Sonucunda yine mavi ve kırmızı renkleri yeşilden ayırt etmek zorlaşıyor, fakat protanopide olduğu kadar değil.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
767
408
266
40
34
24
23
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyo

Kırmızı yeşil sorunu yaşayan bir arkadaş ne zaman kıyafet almaya gitse beni de götürüyor. Bir sefer bir mağaza görevlisine giysinin rengini sorunca "görmüyor... Devamını Gör

Can Evgal

3. Tritanomali 2 gif arasında fark yok dimi lan?

hemlockgrove

aynen yea

Pasif Kullanıcı

#3 Tritanomali. Ben gif de bir fark goremedim :( sanirim ben de ''Tritanomali'' var :(

Pasif Kullanıcı

Sende Tritanomali olduğunu Sanmam, çünkü banada öyle gözüktü.