Görüş Bildir
Haberler
Rekabetçi İnsanların Öne Çıkan 17 Özelliği

Rekabetçi İnsanların Öne Çıkan 17 Özelliği

diazepam
23.11.2015 - 14:08

Rekabet denince yarış gelir akla, bir rakiple bir şey için yarışmak. Bu bazen herkesin kolayca görebileceği maddi bir şey iken bazen de psikolojik kazançlardır. Toplumumuzda “rekabet” genel olarak olumsuz duygu ve düşünceleri çağrıştırır. Rekabetin yerine otoriteye karşı boyun eğici bir uyum ya da birlik ve beraberlik konmaya çalışılır. Rekabete toplumun bakış açısının izlerini toplumun her kesiminde çeşitli ilişkilerde görmek mümkündür. Kardeşinden daha önde, daha başarılı, daha güzel olmak isteyen bir çocuk ayıplanır. Aynı işyerinde çalışan ve ister istemez birbirinin rakibi olan pek çok kişi diğerinden öne geçmek istediğini açıkça ifade etmekten kaçınır. Geleneksel kültürümüzde rekabet ehlileştirileceğine yok sayılmaya çalışılmaktadır. 

Bu yaklaşım kendi istek ve gereksinimlerini önemsemeyen ve kendi haklarını savunmaktan aciz insanların yetişmesine yol açmaktadır. Fakat bir yandan kötü anlamlarla yüklüyken, bir yandan da içten içe hissedilen ve adlandırılmadan ya da başka şekillerde adlandırılarak yapılan bir şeydir rekabet. İnsanlar arası ilişkilerde rekabet çok çeşitli biçimlerde ortaya çıkar. Bir çoğunun ayırdına bile varmayız. Hele ülkemiz gibi rekabetin hoş görülmediği toplumlarda rekabet içinde olunduğu kabul bile edilmez. Oysa insanın doğasında, yaşamın içinde vardır rekabet. 

Giderek karmaşıklaşan ve yarış üzerine kurulan ve önde olmayı kışkırtan günümüz kültürü rekabeti yatıştırmak bir yana daha da körüklemektedir. “Arkadaşlığı, dostluğu kaybettirmeyen”, “ne olursa olsun kazanacağım hırsından uzak” “kazandığında karşıdakini küçümsemeyi ve büyüklük sarhoşluğuna kapılmayı içermeyen”, “kaybedenin dünyaya küsmediği”, “kazananın her şey benden sorulur edasına kapılmadığı”, “yardımlaşmanın eşsiz insancıl güzelliğini alıp götürmeyen” ve “hayatın yalnız yarışılandan ibaret olmadığını gösteren” bir rekabet anlayışının egemen olması en büyük dileğimdir.

Prof. Dr. Erol Özmen

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi

Psikiyatri Anabilim Dalı

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çocukken kardeşinden, ağabeyinden, ablasından, kuzeninden, vs. daha iyi, başarılı, güzel, vs. olmaya çalıştığı için defalarca azarlanmıştır.

2. İçin için yaşadığı rekabet duygusundan dolayı çocukken annesiyle veya babasıyla arası hep limoni olmuştur.

3. Kendisinden yüksek not alan arkadaşını nasıl kıskandığını anlatmaya kelimeler yetmez, hele ki kendisinden kopya çektiyse!

4. Trafikte sollanmaya hiçbir zaman tahammül edemez, ya annesini/babasını gaza basması için kışkırtır ya da kendisi bizzat basar gaza.

5. Yönetici konumundaysa, altında çalışanların her biri yerinde gözü olan kimselerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Biriyle yarış içinde olma duygusu kadar onu ateşleyen başka hiçbir duygu yoktur.

7. İlişkilerinde bile adı konulmamış bir rekabet, yarış içerisindedir.

8. Başka birinin, bir konuyu ondan daha iyi bildiği fikrine tahammül edemez, böyle anlarda ortamdan uzaklaşmak en sık başvurduğu yoldur.

9. İnsanların doğası gereği rekabetçi oldukları düşüncesiyle yatıştırır kendini, ancak bu duygusunu ehlileştirmesi gerektiğini düşünmez, hayatta kalmanın anahtarıdır rekabet.

10. Rekabet duygusunun onları bencilleştirdiğinin, yalnız bıraktığının farkına varmazlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Rekabet beraberinde yorgunluğu getirir, çünkü bu insanlar her alanda bir rekabet içinde olmaları gerektiğini düşünür ve bunu başarmanın mümkün olmadığını kabul etmezler.

12. Sıradanlık en büyük korkularıdır, bu sebeple normal bir işi bile herkesten farklı şekilde yapmaya çalışırlar.

13. Rekabet onların dinamosudur, iş hayatında, özel hayatlarında rekabet yoksa çok durağan, sakin ve heyecansız kalırlar.

14. Kıskançlık, öfke, çekememezlik, burnu havalarda olmak, kendini beğenmişlik, vb. olumsuz özelliklerin temelinde rekabetçi ruhları yatar.

15. İnsanlardan, olaylardan, tecrübelerden, vs. istifade etmesini çok iyi bilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Stres altında çok daha iyi çalışırlar, ancak ekip çalışması onlara çok uygun değildir, rekabetçi duyguları ekibe ayak uydurmalarını zorlaştırır.

17. Rekabetçi yapıları onları kendi yaptıkları işte mükemmel olmaya zorlar,zamanla mükemmelliyetçi birine dönüşürler.

Bonus - Arkadaş gruplarında çıkıntı, her şeye muhalif, vs. olarak tanımlanan kişiler aslında rekabetçi tiplerdir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
34
20
6
6
4
2