Görüş Bildir
Haberler
Rayiç Bedeli Nedir? Rayiç Bedeli Ne İşe Yarar?

Rayiç Bedeli Nedir? Rayiç Bedeli Ne İşe Yarar?

Müge Kakşi
05.10.2021 - 13:58

Taşınmaz bir mal varlığına sahip vatandaşların alım satım işlemleri sırasında karşısına çıkan bir önemli nokta da rayiç bedeli oluyor. Taşınmaz mallarını satan veya yeni bir taşınmaz mal alacak birinin bilmesi gereken rayiç bedeli vatandaşların mallarının piyasanın altında satılmasına engel oluyor. Ayrıca rayiç bedelini hesaplamak için de internetten yardım alabilir taşınmazınızın rayiç bedelini sorgulayabilirsiniz. Peki, rayiç bedeli nedir? Rayiç bedeli ne işe yarar? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizin içeriğinde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rayiç bedeli birçok vatandaşın taşınmaz mallarını satacağı zaman veya taşınmaz mal alacağı zaman önüne çıkan bir terim olarak büyük öneme sahiptir. Arsa, konut vs. gibi taşınmaz mallara sahip olan vatandaşları ilgilendiren rayiç bedeli satış işlemleri sırasında tarafların maddi olarak zarara uğramasının da önüne geçiyor. Birçok vatandaş internet üzerinden rayiç bedelinin ne olduğuna dair araştırmalar yapıyor. Rayiç bedelinin ne olduğuna, ne işe yaradığına dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Rayiç Bedeli Nedir? Rayiç Bedeli Ne İşe Yarar?

Rayiç Bedeli Nedir? Rayiç Bedeli Ne İşe Yarar?

Arsa ve konut gibi taşınmaz malların piyasa şartlarına ve arz talep dengesine göre yıllara göre hatta aylara göre değişen değerine rayiç bedel denmektedir. Yani kısacası rayiç bedel taşınmaz bir malın güncel pazar değeri olarak bilinir. 

Rayiç bedelin kanunen tanımı ise “Satılacak taşınmazların 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu veya 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre tespit ve takdir edilen bedeldir” şeklinde verilmiştir. 

Rayiç bedelinin tespiti Maliye Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği onay sonrası valiliklerde oluşturulan bir komisyon tarafından yapılmaktadır. Bu tespit ile rayiç bedel belirlenerek taşınmaz mal bu rayiç bedelin altında satılamamaktadır. Bu şekilde rayiç bedel tarafların mallarının piyasanın altında satılmasını engelleyerek kişilerin zararında satışlar yapmasını önler ve malının değerini almasını sağlar.

Rayiç bedeli hesaplanırken satılacak malın arz talep dengeleri, bulunduğu sokak, adres, mahalle etrafında bulunan cezbedici yerler, ulaşım gibi piyasada oluşan değerine bakılır. Bir de emlak vergisini esas alan değere bakılmaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın