Görüş Bildir
Haberler
Raşitizm Nedir? Raşitizm Belirtileri ve Tedavisi…

Raşitizm Nedir? Raşitizm Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
26.01.2022 - 10:51

Raşitizm, genellikle büyümenin en hızlı olduğu bebeklik döneminde ortaya çıkan bir durumdur. Kemik gelişimine önemli katkısı bulunan D vitamini eksikliği sonucu oluşan raşitizm; büyümede duraklama, anormal eğimli omurga ve diş kusurları gibi çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Haberimizde raşitizm nedir? Sorusuna cevap bulabilir, raşitizm belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenlere ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Raşitizmin en yaygın nedeni D vitamini ve kalsiyum eksikliğidir. D vitamininin büyük bir kısmı güneş ışınlarından karşılanır, ancak çocuklarda sağlıklı ve güçlü kemiklerin oluşabilmesi açısından hayati önem taşıyan D vitamini, yağlı balıklar ve yumurta gibi bazı gıdalarda da yer alır. Ender vakalarda çocuklar kalıtsal bir raşitizm durumuyla doğabilir. Bununla birlikte vitamin ve minerallerin emilimini etkileyen; böbrek hastalıkları, kistik fibroz, iltihabi bağırsak hastalığı ve çölyak hastalığı gibi nedenlerle raşitizm ortaya çıkabilir. Peki, raşitizm nedir? Raşitizm belirtileri ve tedavisi nasıl olur? Bu gibi merak edilen soruların cevapları haberimizde…

Raşitizm Nedir?

Raşitizm Nedir?

Raşitizm, büyümekte olan kemik dokusunun bozukluğunu ifade eder. Çocuklarda sıklıkla D vitamini yetersizliği sonucu ortaya çıkan raşitizm, kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması ile karakterizedir. D vitamini eksiliği halinde kemiklerde yeteri kadar fosfor ve kalsiyum düzeyinin korunması güçleşir ve raşitizm ortaya çıkabilir. 

D vitamininin vücutta normalin altında olması durumunda kalsiyum ve fosfat tutumu güçleşir. Durum bu noktaya ulaştığında kemikler fosfat ve kalsiyumu salan hormonlar üretmeye başlar. Eğer kemikler bu minerallerden eksik kalırsa yumuşamaya ve zayıflamaya başlarlar. Raşitizmin sebep olduğu çeşitli iskelet deformiteleri için bazı cerrahi müdahaleler gerekebilir.

Raşitizm Belirtileri Nelerdir?

Raşitizm Belirtileri Nelerdir?

Yaşa göre bulguları değişen raşitizm belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Büyüme bozukluğu ve buna bağlı boy kısalığı

• Kemiklerde kırılma

• Kramplar

• Kol, bacak, omurga ya da pelvis bölgesinde ağrı

• Diş çürükleri, apseler, geç çıkan dişler gibi diş deformasyonları

Raşitizmin neden olduğu iskelet deformasyonu belirtileri de şunlardır;

• Çarpık bacaklar

• Göğüs kemiğinde çıkıntı

• Pelvik deformasyonlar

• Bileklerde genişleme (el ve ayak)

• Omurgada kavis

• Kafatasının gövdeye oranla büyük olması

Çocuğunuz kemik ya da kas zayıflığından yakınıyor veya belirgin iskelet deformitesi gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Aksi takdirde deformasyonlar kalıcı olabilir.

Raşitizm Tedavisi

Raşitizm Tedavisi

Raşitizm tedavisinde vücutta eksik olan vitamin ve mineraller yerine konur. Bu açıdan D vitamini ve kalsiyum takviyeleri ile raşitizmin tedavisinin mümkün olduğunu belirtebiliriz. D vitamini besinlerle yolu ile de vücuda alınabildiğinden doktorunuz; balık, süt, yumurta ve karaciğer gibi çeşitli besinlerin tüketilmesini tavsiye edecektir.

 Aynı zamanda hekiminiz D vitaminini vücuda en iyi şekilde alabilmeniz açısından bol bol gol güneşlenmenizi önerecektir. Fosfor yetersizliğine bağlı raşitizm durumunda ise D vitamini takviyelerine ek olarak fosfor verilir. Aşırı D vitamini ya da kalsiyum zararlıdır. Bu vitamin ve minerallerin dozu çocukların yaşına göre farklılık göstereceğinden doktorun önerdiği dozların dışına çıkılmamalıdır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın