Görüş Bildir
Haberler
Dolama Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Dolama Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
13.01.2022 - 10:46

Dolama genellikle bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Eğer parmakta apse oluşursa şiddetli ağrı ve acılara neden olabilir. Bu nedenle dolama tırnakların dip ve alt kısımlarına yayılarak apse oluşmadan tedavi edilmelidir. Haberimizde dolama nedir? Sorusunun cevabını bulabilir, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylara ulaşabilirsiniz…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tıpta karşılığı paronişi olarak karşımıza çıkan dolama, çoğu zaman Staphylococcus adı verilen bir bakteri sebebiyle oluşum gösterir. Parmakta dolama belirtileri kendini gösterir göstermez tedavi edilmelidir. Aksi takdirde sebep olduğu ağrılarla baş edilmesi zor bir hal alır. Bakterilerin tırnağa yayılım göstermesi durumunda parmak fonksiyonlarında ciddi azalmalar ortaya çıkabilir. Çiftçilerde, ev hanımlarında ve inşaat işçilerinde yaygın görülen dolamanın eksik ya da hatalı tedavi edilmesi pek çok komplikasyona sebep olur. Peki, dolama nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Dolama Nedir? Dolama Belirtileri...

Dolama Nedir? Dolama Belirtileri...

Dolama, parmak uç boğumlarının enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkar. Ancak bazen de mantar ve virüs hastalıkları da dolamaya davetiye çıkarabilir. Parmak uç boğumlarında bakteriler yayıldığında bu alan iltihaba elverişli bir hal alır. Tırnak altlarına kadar yayılım gösteren iltihap; aşırı ağrı, morarma ve şişmelerle neden olur.

Dolama Belirtileri Nelerdir?

Parmakta dolama oluştuğunda kişide birden fazla belirti görülebilir. Belirtilerin yaşam standardını düşürmemesi için önemsenmesi ve doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. 

Dolamanın bazı belirtileri şunlardır;

• Şişlik

• Kızarıklık

• Kaşıntı 

• Ağrı ve zonklama

• Hassasiyet

Ayrıca yayılan enfeksiyon parmakta parlaklık ve gerginlik, titreme, terleme, halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir.

Dolama Tedavisi

Dolama Tedavisi

Dolama fark edilir fark edilmez sıcak bir kompres dolamanın yatışmasına yardımcı olur. Ayrıca bir adet limonun içine delik açıp parmağınızı bu delik içinde 20 dakika kadar bekleterek ilk müdahaleyi evde yapabilirsiniz. Öte yandan temiz bir havluya buz küplerini alıp parmağınıza koyarak da ağrıları yatıştırmak mümkündür. 

Dolama tedavisinde hasar gören parmağın kalp seviyesi üzerinde tutulması ile kan akışını yavaşlatarak şişlik ve ağrı azaltılabilir. Dolama tedavisinde doktorunuz genelde antibiyotik ya da merhem reçete edecektir. Bazı durumlarda etkilenen bölgedeki apsenin patlatılmasına yönelik cerrahi müdahalelerde gerekebilir.

Aşağıdaki de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın