Görüş Bildir
Haberler
Ramadi IŞİD'in Eline Geçti

Ramadi IŞİD'in Eline Geçti

FreiGeist
18.05.2015 - 08:51 Son Güncelleme: 18.05.2015 - 15:08
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ramadi tamamen IŞİD'in kontrolüne geçti. Irak Başbakanı İbadi, Şii milis güçlerine IŞİD’le savaşmaları için Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Ramadi'nin de başkenti olduğu Anbar eyaletine girme talimatı verdi.

Irak resmi televizyonunun haberine göre Irak Başbakanı Haydar İbadi, Anbar eyaletinin yerel hükümeti, aşiret liderleri ve din adamlarının talebi üzerine Haşdi Şabi (Halk Topluluğu) güçlerinin diğer güvenlik güçleri ve Sünni aşiret güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı savaşması için Anbar’a girme talimatı verdi.

Anbarlı bazı aşiret liderleri, daha önce düzenledikleri basın toplantısında Başbakan İbadi'den Haşdi Şabi'ye kente giriş emri verme çağrısında bulunmuştu.

Anadolu Ajansı ’nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, yerel polis ve ordu güçlerinin geri çekilmesi üzerine IŞİD, Ramadi'nin tamamında kontrolü sağladı, örgüt üyeleri kentteki benzin istasyonu ve birkaç hükümet binasını ateşe verdi.

Başbakan İbadi, daha önce yaptığı bir açıklamada ise IŞİD’e karşı 'zafere' yakın olduklarını açıklamıştı.

Kilit önemde bir kent

Kilit önemde bir kent

Ramadi Irak'ta en büyük eyaleti olan Anbar'ın merkezi ve Bağdat'ın sadece 112 km batısında.

İslam Devleti'inden yapılan açıklamada kentin 'tamamen temizlendiği' ileri sürüldü.

Açıklamada 8. Tugay'a ait üssün ele geçirildiği ve askerler tarafından terk edilen tank ve füze rampalarına el konduğu kaydedildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD, cuma günü intihar eylemleriyle başlattığı saldırının ardından bazı hükümet binalarına bayrak dikmişti.

Bir süredir kentte kontrolü ele geçirmeye çalışan IŞİD, cuma günü en az patlayıcı yüklü araçlarla düzenlenen en az altı intihar saldırısı düzenlemişti.

Sünni nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı ve Ramadi'nin de içinde yer aldığı Anbar bölgesinde Bağdat'tan Suriye'ye kadar uzanan geniş bir alanı kaplıyor.

Bölge, Irak'ı Suriye ve Ürdün'e bağlayan kilit güzergahın da üzerinde.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, nisan ayında Tikrit'te kontrolün yeniden sağlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Anbar bölgesini de özgürleştireceklerini söylemişti.

ABD, Irak savaşı sırasında sekiz yıl işgal altında tuttuğu Anbar bölgesinde ağır kayıplar vermişti.

Al Jazeera, BBC Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0