Görüş Bildir
Haberler
TV
Polisiye Türünde Öne Çıkan ve İzleyicilerinden Tam Puan Alan 16 Yabancı Dizi

Polisiye Türünde Öne Çıkan ve İzleyicilerinden Tam Puan Alan 16 Yabancı Dizi

Ülke olarak son yıllarda yabancı dizilere oldukça ilgi duymaya başladık. Bununla birlikte pek çok türde yapımlar ilgi odağı olmaya başladı.

Yabancı dizilerin içerisinde kendine oldukça geniş yer bulan 'Polisiye' türünde öne çıkan 16 diziyi sizler için bir araya getirdik. Keyifli okumalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. CSI: Miami

1. CSI: Miami

Toplam 11 sezon ve 232 bölümden oluşan dizide David Caruso'yu başrolde izliyoruz. 

Miami kentinde suç olaylarını araştıran ekip lideri bu sefer eski cinayet dedektiflerinden Horatio Caine. Takım arkadaşları ise güney güzeli Calleigh Dusquene, sokakları arşınlayan Tim Speedle ve Eric Delko... 

Onları bekleyen çözülmemiş cinayetler, tehdit alındaki tanıklar ve Miami sokaklarında bolca aksiyon var. 

Amerika’nın Lost ile birlikte en çok izlenen dizisi olma unvanını elinde taşıyan CSI’ın farklı şehirlerdeki ekiplerinin Miami ayağı, olay yeri araştırma polisiye serilerinin en popülerlerinden biri.

IMDb 6,4

2. CSI:NY

2. CSI:NY

Gary Sinise ve Sela Ward'ın baş rollerini paylaştığı 2004 yapımı dizi 10 sezon ve 197 bölümden oluşuyor.

Crime Scene Investigation (Olay Yeri İnceleme) ekipleri New York’ta efsane yazmaya devam ediyor. Mac Taylor’ın şefliğinde yüksek teknoloji ile donatılmış dedektifler, New York sokaklarında suçluların değil, delillerin peşinde koşuyor...

Ekibimiz: “New York’ta herkes yalan söyleyebilir; ama kanıtların yalan söylediği çok nadirdir.” diyerek cinayetleri açığa çıkarıyor.

IMDb 7,0

3. The Closer

3. The Closer

2005 yapımı The Closer toplam 7 sezon ve 109 bölümden oluşuyor.

Dizide Kyra Sedgwick, Mary McDonnell, J.K. Simmons isimleri yakından izliyoruz.

Dedektif Brenda Leigh Johnson. Şüpheli sanığınız konuşmamakta diretiyor mu? Suçlulardan itiraf kopartmak onun uzmanlık alanı; Dedektif Johnson, sıra dışı tarzıyla vücut dilini okuyarak, gerçeği ortaya çıkartıyor. Los Angeles'ın en zorlu davaları onu bekliyor...

IMDb 7,6

4. Cold Case

4. Cold Case

7 sezon ve 156 bölümden oluşan dizi geçmişe dönük davalarıyla polisiye türünde nadir yapımlardan.

Dizide Kathryn Morris, John Finn, Thom Barry gibi isimleri başarıyla izliyoruz.

Hem güzel, hem zeki, hem de eline aldığı dosyayı sonuçlandırmakta onun kadar inatçısı yok. Lily Rush’ın bütün işi tozlu raflara kaldırılmış, çözülememiş davaları aydınlatmak; bir cinayet 40 sene önce işlenmiş dahi olsa Rush ve ekibi, üstü toprakla örtülmüş gerçeği aramaktan vazgeçmiyorlar. Geç de olsa gelen adalet, hem failin yakınlarını huzura kavuşturuyor hem de yıllardır karanlıkta kalan ruhları...

IMDb 7,6

5. Law & Order

5. Law & Order

21 sezon ve 456 bölüm ile dizi tarihinin en uzun soluklu yapımlarından biri olan Law & Order polisiye türleri içerisinde kült olarak nitelendirilebilecek bir yapım.

Sam Waterston, S. Epatha Merkerson, Alana De La Garza gibi usta isimleri kadrosunda barındıran yapım oldukça kaliteli

NBC'nin en uzun süre ekranda kalan suç ve mahkeme draması konulu dizisi Law and Order, ilk olarak 13 Eylül 1990'da ekrana geldi. New York'taki bir grup savcı ve polisin meslek yaşamını konu alan dizinin başarısının ardından Law & Order: Special Victims Unit, Law & Order: Criminal Intent, Crime & Punishment, Law & Order: Trial by Jury gibi yan diziler yaratılmıştır.

IMDb 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. NCIS

6. NCIS

Toplam 14 sezonu yayınlanan dizi tüm hızıyla devam ediyor.

Mark Harmon, Pauley Perrette, Emily Wickersham gibi isimleri ustalıkla izleyeceğimiz dizi polisiye türünün gözde yapımlardan.

NCIS, yani Deniz Kuvvetleri Kriminal Araştırma Servisi ordunun hep cezbedici kanadı olan ABD Deniz Kuvvetleri'ni ekrana taşıyor. Kemikleşmiş dram, suç ve aksiyon türünün yanı sıra bol dozda mizahi ögeyle öne çıkan 'NCIS' ekibinin başını, eski bir deniz topçu astsubayı olan özel ajan Leroy Jethro Gibbs (Mark Harmon) çekiyor. 

Dizinin yaratıcısı Donald P. Bellisario, NCIS'ın yıllardır süren başarısını, güçlü olay örgüsüne ve karakterlerinin renkli kişiliklerine bağlıyor. NCIS ekibinde, Gibbs'in yanı sıra özel ajan Anthony Dinozzo (Weatherly), bilim adamı adli uzman Abby Sciuto (Perrette), bilgisayar ve ağ uzmanı özel ajan Timott (Murray) ve adli tıp doktoru Dr 'Ducky' Mallard (McCallum) yer alıyor. 

Karada geçen ajan dizilerinden sıkılanlar için güzel bir alternatif olan NCIS, deniz aşırı terörden denizaltı hırsızlığına kadar, deniz kuvvetleri ile ilgili her türlü suç davasını olay örgüsüne taşıyor...

IMDb 7,9

7. Monk

7. Monk

8 sezon ve 125 bölümden oluşan dizi ülkemizde uyarlaması yapılan 'Galip Derviş'in orijinal versiyonu.

Tony Shalhoub'u ustalıkla izlediğimiz dizi obsesif kompulsif bozukluğu  olanları derinden etkiler nitelikte 

Dizi, diziye adını da veren Adrian Monk isimli eski bir dedektifin hayatına odaklanıyor. Karısının otoparkta bir bombayla öldürülmesinin ardından, obsesif kompulsif bozukluk hastalığına yakalanan Monk, bazı farklı özellikleri sebebiyle yeniden San Francisco Polis Departmanı için çalışmaya başlar. Başlar başlamasına da, Monk bir sürü takıntısı ve fobisi olan, bunun yanı sıra fotografik hafızası ve ipuçlarını birleştirme yeteneğine sahip bir adamdır. Yani bir taraftan sizi deli edebilecekken, diğer taraftan günlerdir gözünüzün önünde olup da görmediğiniz bir ayrıntıyı tek hamlede bulabilir.

IMDb  8,0

8. The Mentalist

8. The Mentalist

7 sezon ve 151 bölümden oluşan 'The Mentalist' polisiyi türünde farklı bir yere sahiptir.

Dizide baş rolleri paylaşan Simon Baker ve Robin Tunney'i zaman zaman duygusal bazen de gülerek izliyoruz.

O, ne derseniz hafızasına atıyor ama gereksiz gördüğü bilgileri de anında siliveriyor. Zihnini boş yere meşgul edecek gevezeliklere onun kitabında yer yok.

Patrick Jane, belki biraz kendini beğenmiş, ukala ama bu yönleri onun olağanüstü bir gözlem ve ikna yeteneğine sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Simon Baker'ın derinlikli oyunculuğu ile hayat verdiği Patrick Jane, dehası ile polisiye dizi severlerin yakın zamanda en çok sevdiği karakterlerden birine dönüştü.

Kritik davaların üzerinde çalışan Kalifornia Araştırma Bürosu ekibine yetenekleri ile destek veren Patrick Jane, ekip ile başta uyum sorunları yaşa da zaman içerisinde, davalar çözüldükçe aradaki buz dağları da eriyor…

IMDb 8,1

9. Criminal Minds

9. Criminal Minds

2005 yapımı Criminal Minds tam gaz devam ediyor.

Dizide Joe Mantegna, Matthew Gray Gubler, A. J. Cook gibi isimleri baş rollerde izliyoruz.

Bir suçluyu en kestirme yoldan nasıl yakalarsınız? Tabii ki bir suçlu gibi düşünerek, onun psikolojisine göre hareket edip, ipuçlarını birleştirerek. 

Virginia Quantico'daki Davranış Analizi Ünitesi'nde çalışan özel bir ekibin uzmanlık alanı 'suçlu beyinleri' analiz etmek. Onların işi, suç mahalli ya da laboratuvar deneyleri ile bitmiyor. Suçluların yaşadıkları çevre, çalışma ortamları, davranış pratikleri… Her biri karmaşık bir davayı çözerken birleştirdikleri yap-boz parçaları gibi… 

Amerika’nın en çok izlenen polisiye dizilerinden olan Criminal Minds oyuncu kadrosu, bazıları gerçek vakalara dayanan senaryo kurgusu ve efektleriyle türünün başarılı örneklerinden biri.

IMDb  8,2

10. The Blacklist

10. The Blacklist

2013 yapımı dizi tüm hızıyla devam ediyor.

James Spader, Megan Boone'yi başrollerde izliyoruz.

Oldukça gizemle dolu dizide dünyanın en çok aranan suçlusu gizemli bir şekilde teslim olur ve birlikte çalıştığı herkesin ismini vermeyi teklif eder. Tek şartı görünürde hiçbir bağlantısı olmayan FBI ajanı (Megan Boone) ile çalışmaktır.

IMDb 8,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Hannibal

11. Hannibal

Toplam 3 sezon ve 39 bölüm gibi kısa bir hikayesi olsa da Hannibal, Thomas Harris'in şahane orijinal romanı ve Mads Mikkelsen'in oyunculuk dersi vermesiyle adeta bir kült yapıma dönüşüyor. Bryan Fuller'in zekası da işin içine girince dizi tadından yenmiyor.

Thomas Harris'in ünlü serisi Hannibal'dan uyarlanan dizi Red Dragon'a ve eski cerrah şimdi psikiyatrist olan Hannibal Lecter'a odaklanıyor. Hepimizin bildiği bu seri katil hikayesinde bu kez Bryan Fuller merkeze FBI Ajanı Will Graham ve onun akıl hocası Hannibal Lecter'ı alıyor.

IMDb 8,6

12. The X-Files

12. The X-Files

1993 yapımı The X-Flies toplam 11 sezondan oluşuyor.

Dizide Gillian Anderson ve David Duchovny'u başrollerde izliyoruz.

Bir döneme damgasını vuran X-Files gizemli olayları çözmeye çalışan iki FBI ajanının hikayesini konu alıyor: Fox Mulder ve Dana Scully. Fox uzaylıların varlığına ve metafiziğe inanırken, Dana daha çok bilimsel olarak cevapları bulmaya çalışıyor.

Bu yüzden bir türlü anlaşamasalar da, cinayetleri çözmek için en iyi şansları beraber çalışmak. Fox Mulder'ın doğaüstü olaylara olan bu inancı 12 yaşındayken kız kardeşinin kaçırılmasına dayanıyor. O sıralarda otoritelerin bunu uzaylılara bağlaması Fox'un tüm hayatını değiştirmiş. Ama şimdi kız kardeşinin kaçırılması da dahil, FBI'ı sakladığı gerçeklere ulaşma fırsatı var. Artık görüşleri bambaşka bir yöne kayabilir.

IMDb 8,7

13. Dexter

13. Dexter

8 sezon ve 96 bölümden oluşan Dexter konusu itibari ile tüm dizi türlerinde tek.

Bir dönem gerçek hayatta da evli olan Michael C. Hall, Jennifer Carpenter'i abi kardeş olarak baş rollerde izlediğimiz dizi sevenleri tarafında farklı bir yere sahip.

O, 'ince ruhlu' bir katil. O, Miami'de yaşanan cinayetleri araştıran bir 'kan' uzmanı. O, dünyaya adalet sağlamak için öldürüyor. O'nun adı Dexter ve düzenin adaletini kişisel bakışa göre sağlamak hayatta kalma amacı. 

Hem işinin ehli bir seri katil, hem de sosyal kişilikli bir adam portresi çizen Dexter Morgan, 2006 yılından bu yana kendi ahlak anlayışına göre kötüleri yer yüzünden silmeye devam ediyor. Yayınlandığı yıldan itibaren onlarca televizyon ödülüne aday gösterilen, Emmy ve Altın Küre ödüllü Dexter, televizyon tarihinin de en sıra dışı karakterlerinden birini ekranlara taşıyor...

IMDb  8,8

14. True Detective

14. True Detective

Toplam 2 sezon ve 16 bölümden oluşan dizi oldukça farklı bir atmosfere sahip.

Dizinin her sezonunda farklı bir oyuncu kadrosu ve konu işleniyor. Ama dizinin genel mantığı aynı olacak şekilde devam ediyor.

İlk sezonda Matthew McConaughey ve Woody Harrelson'u başrollerde izliyoruz.İkinci sezonun baş rollerinde ise Colin Farrell ile Rachel McAdams yer alıyor.

İlk sezonumuzda Louisiana Cinayet Masası'nda görev yapan dedektif Rust Cohle (McConaughey) ve Martin Hart (Harrelson) bir seri katilin peşine düşerler. Beraber çalışan ikilinin, takip derinleştikçe kendi hayatlarının da içinden çıkılmaz bir duruma gelmesi kaçınılmaz olacaktır. 

17 yıl boyunca bir seri katili yakalamak için iz süren dedektifler, yıllar sonra davanın tekrar ele alınması ile beraber kendilerini sorgu masasında bulurlar.

IMDb 9,1

15. Sherlock

15. Sherlock

2010 yapımı Sherlock tüm hızıyla olmasa da devam ediyor. Zira bir sezonda sadece 3 tanecik bölüm yayınlıyorlar.

Dizide Benedict Cumberbatch ve Martin Freeman ikilisini 'Hobbit' filmlerinde olduğu gibi üstün oyunculukları ile izlediğimiz dizi oldukça popüler.

Dizimiz modern bir Sherlock Holmes uyarlaması... Bu kez Sherlock günümüz Londra'sında, günümüz şartlarında çözüyor davaları. Yanında yine Doktor Watson, en büyük düşmanı yine Moriarty. Adresi yine Baker Street.. 

Değişen tek şey, cep telefonları, mesajlar, mailler, bloglar yani teknoloji. Ama Sherlock hala kendi tarzında ilerliyor..

IMDb 9,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Wire

16. The Wire

5 sezon ve 60 bölümden oluşan dizi polisiye türünde bir kült niteliğinde.

Gerçek hayat mentalitesini ,bürokrasiyi ve siyaseti akıl almaz gerçekliği ile ekranlara yansıtan The Wire'nin başrollerinde pek çok ismi görüyoruz.

Dominic West, Reg E. Cathey, John Doman bunlardan sadece üçü.

Amerika'nın Baltimore şehrinde geçen dizi; her sezon başka bir sorunu odağına alarak, birebir yaşanan olaylardan esinlenerek suçluların dünyasına farklı bir yerden bakıyor.

Wire'ın yapım ve yazarlığını eski bir polis muhabiri olan David Simon'ın yapması ise dizinin zaman zaman belgesel tadında olmasını sağlıyor.

5 sezon ekranda kalan dizi 60. bölümüyle 2008'de final yapmıştır.

IMDb 9,4

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
280
102
42
22
21
16
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?