Görüş Bildir
Haberler
Pankreas Kanseri ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Pankreas Kanseri ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Ölüm oranı en fazla olan kanser türlerinden 4. sırada pankreas kanseri yer alıyor. Fakat ilerleyen teknoloji ve erken tanıyla birlikte iyileşme umudu da artıyor. Diğer kanser türleri gibi pankreas kanseri de vücutta bazı sinyaller verebiliyor.

Not: En doğru bilgi, tanı ve tedavi için uzmana danışın.

Kaynak: 1, 2, 3

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Pankreas nedir ve nasıl çalışır?

1. Pankreas nedir ve nasıl çalışır?

Pankreas 15 cm uzunluğunda olup yana doğru yatan bir armuda benzer. İnsülin dahil olmak üzere, vücudunuzun yediğiniz gıdalardaki şekeri işlemesine yardımcı olan hormonları salgılar. Ayrıca, vücudunuzun gıdaları sindirmesine yardımcı olan sindirim sıvılarını üretir.

2. Pankreas kanseri nedir ve nasıl oluşur?

2. Pankreas kanseri nedir ve nasıl oluşur?

Pankreas kanseri, pankreasınızdaki hücrelerin DNA’larında mutasyon geliştirmesi sonucu oluşur. Bu mutasyonlar hücrelerin kontrolsüz büyümesine ve normal hücreler öldükten sonra da yaşamaya devam etmelerine yol açar. Biriken bu hücreler bir tümör oluşturabilirler. Tedavi edilmeyen pankreas kanseri yakındaki organlara ve kan damarlarına yayılır.

Çoğu pankreas kanseri, pankreas kanallarını kaplayan hücrelerde başlar.

Bu kanser tipine pankreas adenokarsinomu veya pankreas ekzokrin kanseri denir. Nadiren, hormon üreten hücrelerde veya pankreasın nöroendokrin hücrelerinde kanser oluşabilir. Bu kanser türleri, adacık hücresi tümörü, pankreatik endokrin kanser ve pankreatik nöroendokrin tümörler olarak adlandırılır.

3. Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Üst karın bölgesinde sırta vuran ağrı

  • İştahsızlık veya istemsiz kilo kaybı

  • Depresyon

  • Yeni başlayan diyabet

  • Kan pıhtısı

  • Halsizlik

  • Cildinizin ve gözünüzdeki beyaz kısmın sararması (sarılık).

4. Risk faktörleri nelerdir?

4. Risk faktörleri nelerdir?
  • Pankreasta kronik inflamasyon (pankreatit)

  • Diyabet

  • Ailede BRCA2 gen mutasyonu, Lynch sendromu ve ailesel atipik mol-malin melanoma sendromu (FAMM) dahil olmak üzere kanser riskini artırabilecek genetik sendrom öyküsü

  • Ailede pankreas kanseri öyküsü

  • Sigara içmek

  • Obezite

  • İleri yaş (65 yaş ve üstü)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan bir çalışmada, sigara kullanan uzun süreli diyabet hastalarının zayıf beslenmeyle birlikte pankreas kanseri riskinin oldukça arttığı görülmüştür.

5. Pankreas kanserinin evreleri nelerdir?

5. Pankreas kanserinin evreleri nelerdir?
  • Evre I. Kanser pankreas ile sınırlıdır ve ameliyatla alınabilir.

  • Evre II. Kanser pankreas dışına, yakın doku ve organlara yayılmıştır ve lenf düğümlerine de yayılmış olabilir. Bu aşamada kanseri ortadan kaldırmak için ameliyat yapılabilir.

  • Evre III. Kanser pankreas dışına, pankreasın etrafındaki büyük kan damarlarına yayılmıştır ve lenf düğümlerine de yayılmış olabilir. Bu aşamada kanseri ortadan kaldırmak için ameliyat mümkün olabilir veya olmayabilir.

  • Evre IV. Kanser karaciğer, akciğerler ve karın organlarını saran hat (peritoneum) gibi pankreasın ötesindeki uzak alanlara yayılmıştır. Bu aşamada cerrahi bir seçenek değildir.

Doktorunuza pankreas kanseri teşhisindeki deneyimini sormaktan çekinmeyin. Herhangi bir şüpheniz varsa, ikinci görüş alın.

6. İlerleyen pankreas kanseri hangi sorunlara neden olabilir?

Kilo kaybı

Kilo kaybı

Pankreas kanserli hastalarda kanser tek başına kilo kaybına sebep olabilir. Kanser tedavilerinin veya midenize baskı yapan tümörün sebep olduğu mide bulantısı ve kusma yemek yemeyi zorlaştırabilir veya pankreasınız yeterli sindirim sıvısı üretmediğinden vücudunuz yiyeceklerdeki besin maddelerini işlemede zorlanabilir. Doktorunuz, sindirime yardımcı olması açısından pankreatik enzim takviyeleri önerebilir.

Sarılık

Sarılık

Karaciğerin safra yollarını tıkayan pankreas kanseri, sarılığa yol açabilir. İşaretleri içinde cilt ve gözlerde sararma, koyu idrar rengi ve soluk renkli dışkı yer alır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ağrı

Ağrı

Büyüyen bir tümör karındaki sinirlere baskı yapabilir ve bu şiddetli hale gelebilen bir ağrıya sebep olabilir.

Bağırsak tıkanması

Bağırsak tıkanması
www.sgihealth.com

İnce bağırsağın ilk kısmında (onikiparmak bağırsağı – duodenum) büyüyen veya buraya baskı yapan pankreas kanseri, sindirilmiş gıdaların mideden bağırsaklara geçişini engeller.

7. Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Eğer açıklanamayan kilo kaybı yaşıyorsanız veya sizi rahatsız eden diğer işaret ve belirtilere sahipseniz doktorunuza başvurun. Birçok farklı rahatsızlık aynı belirtilere yol açabilir, bu yüzden doktorunuz pankreas kanseri ile birlikte bu rahatsızlıkları da kontrol edebilir. Doktorunuz teşhis koyduktan sonra en doğru tedavi seçeneğini size önerecektir.

8. Pankreas kanserinden korunmak için ne yapılabilir?

Sigarayı bırakın.

Sigarayı bırakın.

Eğer sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışın. Doktorunuzla destek grupları, ilaçlar ve nikotin replasman tedavisi dahil olmak üzere bırakmanıza yardımcı olabilecek stratejiler hakkında konuşun. Eğer sigara içmiyorsanız, başlamayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kilonuzu koruyun.

Kilonuzu koruyun.

Sağlıklı kilodaysanız, vücut ağırlığınızı korumaya çalışın. Kilo vermeniz gerekiyorsa, yavaş, sabit bir kilo verme hedefi koyun, gerekirse uzmana danışın.

Sağlıklı beslenin.

Sağlıklı beslenin.

Renkli meyve, sebze ve kepekli tahıllarla dolu bir beslenme düzeni kanser riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Ailenizde pankreas kanseri öyküsü varsa, genetik bir danışmanla görüşün.

Aile sağlığı geçmişinizi sizinle birlikte gözden geçirebilir ve pankreas kanseri veya diğer kanserlerin mevcut riskini anlamak için genetik bir testten faydalanıp faydalanmayacağınızı belirleyebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
50
20
3
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hipergrafi

Steve Jobs bu hastalıktan öldüğünde merak edip araştırmıştım. En ölümcül dördüncü kansermiş... Anladığım şey şu ki kanser kötü bir hastalık, bazı kanser türl... Devamını Gör