Görüş Bildir
Haberler
Oppenheimer Filminde İzlediğimiz Karakterler Tarihteki Gerçek Kişilere Ne Kadar Benziyor?

Oppenheimer Filminde İzlediğimiz Karakterler Tarihteki Gerçek Kişilere Ne Kadar Benziyor?

21 Temmuz'da vizyona giren Oppenheimer filmi, Christopher Nolan'ın da etkisiyle son derece büyük bir çıkış yakaladı. Tarihsel olaylardan uyarlanan filmin karakterleri aslında tarihte nasıl bir yere sahipti dersiniz?

Buyurun...👇

Kaynak: https://www.insider.com/oppenheimer-c...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Cillian Murphy, atom bombasının babası J. Robert Oppenheimer'a hayat veriyor.

1. Cillian Murphy, atom bombasının babası J. Robert Oppenheimer'a hayat veriyor.

Christopher Nolan'ın yönettiği son film olan 'Oppenheimer', Martin J. Sherwin ve Kai Bird'ün 'American Prometheus' adlı kitabına dayanıyor: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer' adlı kitabından uyarlandı. Biyografik gerilim filmi Manhattan Projesi'ni, nükleer silahın geliştirilmesine giden yolu ve Oppenheimer'ın geride bıraktığı mirası inceliyor. BBC'ye göre, Oppenheimer'ın geliştirilmesine yardımcı olduğu bombalardan ikisi Hiroşima ve Nagazaki'ye atıldı ve bu bombalar en az 200.000 kişinin ölümüne neden oldu. Prodüksiyon notlarına göre Murphy role hazırlanırken fizikçi Kip Thorne'a danıştı ve teorik fizikçinin dersler ve röportajlar verdiği saatlerce süren görüntüleri izledi.

2. Emily Blunt (Katherine "Kitty" Oppenheimer)

2. Emily Blunt (Katherine "Kitty" Oppenheimer)

Katherine Puening, Oppenheimer'la evlenmeden önce üç kez evlenmiş ve Manhattan Projesi için onunla birlikte Los Alamos, Meksika'ya taşınmış bir botanikçiydi. 'Blunt Total Film'e karakterinin Oppenheimer'la ilişkisi hakkında şunları söyledi: 

'Oppenheimer'ın hayatında bir sırdaş ve gerçek bir bilimsel beyin olarak oldukça anıtsal bir varlıktı.'

O zamanın ev kadını idealini doğrulayacak biri değildi. Çiftin Peter ve Toni adında iki çocukları oldu.

3. Dylan Arnold (Frank)

3. Dylan Arnold (Frank)

Robert Oppenheimer, Frank'i Manhattan Projesi'nde araştırma yapması için işe alan bir parçacık fizikçisiydi. Temmuz 1945'te Trinity Bombası denemesi olarak adlandırılan ilk nükleer patlamayı planladı ve üzerinde çalıştı. Frank 1969 yılında San Francisco'da interaktif bir bilim müzesi olan Exploratorium'u açtı. Prodüksiyon notlarına göre Arnold rolüne Frank Oppenheimer'ın oğlu Michael ile konuşarak hazırlandı.

4. Tom Conti (Albert Einstein)

4. Tom Conti (Albert Einstein)

Einstein, 1939 yılında Başkan Roosevelt'e yazdığı ve ABD'yi atom enerjisi araştırmalarına başlamaya teşvik eden bir mektuba imza atarak Manhattan Projesi'nin başlamasına yardımcı oldu çünkü Almanya da aynı şeyi düşünüyor olabilirdi. Einstein İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Newsweek'e verdiği demeçte, Almanya'nın atom bombası geliştirmeyi planlamadığını bilseydi bu mektubu asla göndermeyeceğini söyledi.

5. Matthew Modine (Vannevar Bush)

5. Matthew Modine (Vannevar Bush)

İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Ofisi'nin başında olan Bush, diğer ülkelerin atom bombası geliştirebileceğine dair endişelerini dile getirmiş ve Başkan Roosevelt tarafından bomba yapımı için onay almıştır. Bush, Manhattan Projesi'nin geliştirilmesine ve bilim adamlarının işe alınmasına yardımcı olarak atom bombasının keşfinde dünyadan önce davranılmasını sağlamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Matthias Schweighofer (Werner Heisenberg)

6. Matthias Schweighofer (Werner Heisenberg)

Alman teorik fizikçi, atom bombasının yaratılmasına yardımcı olan kuantum mekaniğinin yaratılmasına öncülük ettiği için 1932 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Film, Oppenheimer ve ekibinin atom bombası geliştirmek için Heisenberg'e karşı yarıştığını gösteriyor. Ancak filmde Heisenberg'in ekibinin hiçbir çalışması gösterilmez. Gerçekte, Heisenberg Almanya'nın atom silahları programını denetledi, ancak çalışan bir bomba geliştirmeye asla yaklaşamadılar. Bazıları Alman bilim adamlarının projeyi sessizce sabote ettiğine inanmaktadır. Oppenheimer'ın ekibi, potansiyel bir silahı daha hızlı teslim etmek için bir yarış içinde olduklarına inandırıldı.

7. Matt Damon (General Leslie Groves Jr.)

7. Matt Damon (General Leslie Groves Jr.)

Groves Eylül 1942'de Manhattan Projesini yönetmekle görevlendirildi. Los Alamos'taki laboratuarı yönetmesi için Oppenheimer'ı seçti. Atom bombasının yaratılmasının İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesine yardımcı olacağını düşünüyordu. Manhattan Projesi'nde mühendis olarak çalışan Albay Kenneth D. Nichols, Groves'u 'son derece zeki' ama tanıdığı 'en egoist adam' olarak tanımlıyordu.

8. Benny Safide (Edward Teller)

8. Benny Safide (Edward Teller)

Teorik fizikçi Manhattan Projesi'nde Oppenheimer'ın altında çalıştı, fakat Oppenheimer'ın yaratacağına inandığı yıkım nedeniyle şiddetle karşı çıktığı hidrojen bombasının geliştirilmesini savundu. Teller daha sonra 1954 yılındaki güvenlik duruşmasında Oppenheimer aleyhinde ifade vermiştir. 2003 yılında 95 yaşında ölmüştür.

9. Josh Harttnett (Ernest Lawrence)

9. Josh Harttnett (Ernest Lawrence)

Prodüksiyon notlarına göre Hartnett, Lawrence hakkında okumalar yapmanın yanı sıra, rolü oynamak için kendisi gibi fizikçi olan büyük amcasından da ilham almış. Lawrence, Manhattan Projesi sırasında kullanılan siklotronu icat ettiği için 1939 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Atomun bölünmesi, yani nükleer fizyon konusundaki keşfi atom bombasının yaratılmasına yardımcı oldu. Hidrojen bombasının Sovyetlerden önce keşfedilmesine yardımcı olan bir savunucuydu. Bu durum onu Oppenheimer ile karşı karşıya getirdi.

10. Kenneth Branagh (Niels Bohr)

10. Kenneth Branagh (Niels Bohr)

Danimarkalı fizikçi, Nicholas Baker takma adıyla Los Alamos ekibine danışman olarak katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmeden önce Londra'da Manhattan Projesi üzerinde çalışmaya başladı. Prodüksiyon notlarına göre Branagh, Nolan'ın Bohr'u 'Oppenheimer ile bir Obi-Wan-Kenobi ilişkisi' içinde gördüğünü ve 'Star Wars' Jedi'ından bir akıl hocası olarak bahsettiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gustaf Skarsgård (Hans Bethe)

11. Gustaf Skarsgård (Hans Bethe)

Nükleer fizikçi Oppenheimer tarafından Manhattan Projesi'nin teorik bölümünü yönetmek üzere seçilmiştir. Bethe, kod adı Trinity olan Temmuz 1965 nükleer denemesinde kullanılan ve Nagazaki'ye atılan bombanın tasarımı üzerinde çalıştı. Daha sonra karşı olmasına rağmen hidrojen bombasının geliştirilmesinde çalıştı. Bethe 1967 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

12. David Krumholtz (Isidor Isaac Rabi)

12. David Krumholtz (Isidor Isaac Rabi)

Rabi, arkadaşı Oppenheimer ile Los Alamos'ta müdür yardımcısı olarak çalışmayı reddetti ancak danışman olarak tavsiyelerini sundu. Trinity nükleer testi yapıldığında oradaydı. 1944'te Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı ve hidrojen bombasına karşı çıkan bilim insanları arasında yer aldı.

13. Josh Peck (Kenneth Bainbridge)

13. Josh Peck (Kenneth Bainbridge)

Ernest Lawrence, Bainbridge'i 1940 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Manhattan Projesi'nin ilk çalışmalarını yapmak üzere işe aldı. 1943 yılında, 'Y Projesi' olarak adlandırılan nükleer silah laboratuvarında çalışmak üzere Los Alamos'taki ekibe katıldı. 1945 Trinity nükleer denemesini denetledi.

14. Jack Quaid (Richard P. Feynman)

14. Jack Quaid (Richard P. Feynman)
14. Jack Quaid (Richard P. Feynman)

Teorik fizikçi Manhattan Projesi'nde Hans Bethe'nin ekibiyle birlikte çalışmak üzere 24 yaşındayken, daha yüksek lisans derecesi bile almadan işe alındı.  Miras Vakfı'na göre, daha sonra Los Alamos'a geldiğinde, güvenliğe 'şakacı' bir şekilde meydan okumasıyla tanınıyordu'. Bu zamana kadar bir derece kazanmıştı. Feynman 1945'te Trinity nükleer denemesinde bulundu ve 1965'te Nobel Ödülü'nü kazandı. Yıllar sonra Challenger faciasını araştıran ekibin bir parçası oldu.

15. Casey Affleck (Boris Pash)

15. Casey Affleck (Boris Pash)

ABD, Sovyet casuslarının Manhattan Projesi'nden atom araştırmalarını çaldığından şüphelendiğinde, o sırada karşı istihbarat şefi olan Pash güvenlik ihlallerini araştırdı. Pash'ın sorguladığı kişiler arasında Oppenheimer da vardı. 'Manhattan: The Army and the Atomic Bomb' kitabına göre Pash, Oppenheimer'ın 'hala Komünist Parti ile bağlantılı olabileceği' sonucuna vardı. Oppenheimer'ın değiştirilmesi olasılığını değerlendiren Pash, Oppenheimer'a Manhattan Projesi'nde çalışmaya devam etmesini, ancak kendisine Casusluk Yasası hakkında bilgi verilmesini, Komünist 'bağlantılarının' hükümet tarafından bilindiğini ve herhangi bir bilgi sızıntısına müsamaha gösterilmeyeceğinin söylenmesini tavsiye etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Gary Oldman (Harry S. Truman)

16. Gary Oldman (Harry S. Truman)
16. Gary Oldman (Harry S. Truman)

Oldman İngiliz radyo istasyonu TalkSport'a yaptığı açıklamada filmde senaryoda 'bir buçuk sayfa' olan 'bir sahnesi' olduğunu söyledi. Truman'ın Oppenheimer ile görüştükten sonra onu 'sulu gözlü' olarak nitelendirmesi filmde de yer alıyor.

17. Robert Downey Jr. (Lewis Straus)

17. Robert Downey Jr. (Lewis Straus)

Miras Vakfı'na göre Strauss, Oppenheimer'ın komünist bağlantıları olduğuna inanıyor ve onu 'Amerikan güvenliğine yönelik bir tehdit' olarak tanımlıyordu. Strauss'un inançları, 1954 yılında Oppenheimer'a karşı dört hafta süren bir güvenlik duruşmasına yol açtı ve bilim adamının ABD Enerji Bakanlığı tarafından verilen üst düzey bir güvenlik izni olan Q iznini kaybetmesiyle sonuçlandı.

18. Dane DeHaan (Kenneth Nichols)

18. Dane DeHaan (Kenneth Nichols)

Nichols 1942'de Manhattan Projesi'ne Bölge Mühendis Yardımcısı olarak katıldı ve sonunda katkılarından dolayı Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi. 'Oppenheimer' filminde DeHaan, Groves'un sağ kolunu canlandırıyor ve Oppenheimer'a karşı bir düşman olarak tasvir ediliyor.

19. Tony Goldwyn (Gordon Gray)

19. Tony Goldwyn (Gordon Gray)
19. Tony Goldwyn (Gordon Gray)

Gray, Oppenheimer'ın güvenlik izninin kaldırılmasını öneren Gray Kurulu adlı bir komiteye liderlik etti. Üç üyenin Oppenheimer'ı 'sadık bir vatandaş' olarak nitelendirmesine rağmen Gray ve kurulun çoğunluğu Oppenheimer'ın izninin iptal edilmesini tavsiye etti.

20. Rami Malek (David Hill)

20. Rami Malek (David Hill)
20. Rami Malek (David Hill)

Robb, Strauss tarafından Oppenheimer'ın güvenlik izni duruşması sırasında özel danışman olarak seçildi. Miras Vakfı, Robb'un Oppenheimer'a karşı bir 'kin' beslediğini söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Rami Malek (David Hill)

21. Rami Malek (David Hill)
21. Rami Malek (David Hill)

Hill, Manhattan Projesi sırasında Chicago Üniversitesi'ndeki Met Laboratuvarı'nda çalışmıştır. Film, Hill'i Oppenheimer ve Strauss arasındaki filmin ana çekişmesinde çok önemli bir figür olarak tasvir ediyor. Gerçekte Hill bu kadar önemli bir rol oynamamıştır.

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın