Görüş Bildir
Haberler
Ölen 45 Kişinin Hayatına Karşılık 60 Bin TL

Ölen 45 Kişinin Hayatına Karşılık 60 Bin TL

Van'da dört yıl önce meydana gelen deprem nedeniyle Erciş ilçesinde yıkılan ve 45 kişinin ölümüne yol açan Dağ Apartmanı'nın iki müteahhit ve mühendise 8'er yıl 4'er ay hapis cezası verildi. Ceza, 60.800 lira para cezasına çevrildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 Aralık 2015'te görülen karar duruşmasında tutuksuz yargılanan sanıklar Murat Kazanci, İrfan Dağ, Cahit Aslanbay ve Yakup Çağrı ile avukatlar hazır bulundu. Duruşmada söz alan müşteki avukatları, tüm sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Sanıklardan inşaat mühendisi Murat Kazanci, savunmasında, binayla ilgili 4 katı içeren bir proje hazırladığını daha sonra farklı projelerle binanın 8 kata kadar çıkarıldığını belirterek, projelerin birbirini tutmaması nedeniyle binaya ek yük getirdiğini ileri sürdü. Müteahhit İrfan Dağ da binada bir kusurunun bulunmadığını öne sürerek, beraatini talep etti.

Diğer sanıklar ve avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklardan İrfan Dağ, Celal Yıldız ve Murat Kazanci'yı 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan 8 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanıkların kişilikleri, sosyal ve ekonomik durumları ve suçun işlenmesindeki özellikleri dikkate alan mahkeme heyeti, cezayı her sanık için 3 bin 40 gün para cezasına dönüştürdü.

Sanıkların ekonomik ve diğer özelliklerini göz önünde bulunduran heyet, günlüğü 20 liradan hesaplanarak 60 bin 800 lira adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi.

Mahkeme heyeti, binada inşaat işçisi olarak çalıştığı iddia edilen sanıklardan Cahit Aslanbay'ı da 18 bin 200 lira para cezasına çarptırdı.

Bayram Otel davasında 15 yıl hapis ceza verilmişti

Bayram Otel davasında 15 yıl hapis ceza verilmişti

Kararda, Kazanci'nin 1 yıl 6 ay inşaat mühendisliği yapması da yasaklandı.

Mağdur ailelerinin avukatlarından Suat Çakan, 45 kişinin hayatını kaybettiği binanın yıkılmasından sorumlu tutulan sanıklara verilen cezanın vicdanen doğru olmadığını söyledi.

Kararı temyiz edeceklerini ifade eden Çakan, 'Gerekçeli karar elimize ulaştığında bizde dilekçemizi hazırlayarak süreci başlatacağız' dedi.

Aynı depremde 24 kişinin hayatını kaybettiği yıkılan Bayram Oteli davasında, otelin sahibi Tevfik Bayram, ''bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak'' suçundan 15 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çaptırılmıştı.

DHA, AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda