Görüş Bildir
Haberler
NBC'den İddia: 'Trump, Gülen'i ABD'den Çıkarma Yollarının Araştırılması Talimatını Verdi'

NBC'den İddia: 'Trump, Gülen'i ABD'den Çıkarma Yollarının Araştırılması Talimatını Verdi'

Emre Ordu
15.11.2018 - 21:17 Son Güncelleme: 16.11.2018 - 13:42

NBC'nin iddiasına göre ABD Başkanı Trump, Fethullah Gülen’i ABD’den çıkarmanın yasal yollarının bulunması için talimat verdi. Habere göre ABD yönetimi Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yatıştırmak ve Suudi Arabistan hükümeti üzerindeki baskıyı da hafifletmeyi' amaçlıyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ise söz konusu iddiaya yalanlama geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NBC News, haberini üst düzey iki ABD yetkilisine ve Beyaz Saray'ın talebinden haberdar olan iki kişiye dayandırdı.

"Yasal durumun araştırılması talimatı verildi"

"Yasal durumun araştırılması talimatı verildi"

Haberde, Trump yönetiminden yetkililerin geçen ay federal soruşturma birimlerinden, Gülen'in iadesi için yasal yolların incelenmesi talebinde bulunduğu belirtildi.

NBC'ye konuşan dört kaynak, ABD yetkililerinin, FBI ve Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan, Türkiye'nin Gülen için yaptığı iade talebi yeniden değerlendirmesini ve İç Güvenlik Bakanlığı'ndan da Gülen'in yasal statüsü hakkında bilgi istediğini söyledi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Beyaz Saray'ın özellikle, Gülen'in ABD'de ikamet edebilmesine olanak sağlayan yasal durumuna ilişkin ayrıntıları öğrenmek istediği bildirildi.

Bu talepten haberdar olan kaynaklar, Gülen'in Yeşil Kart'ı olduğunu söyledi.

"Bazı yetkililer Beyaz Saray'ın talebine direniyor"

"Bazı yetkililer Beyaz Saray'ın talebine direniyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

NBC kaynakları ise bürokrasideki deneyimli bazı yetkililerin ise Beyaz Saray'ın bu taleplerine direndiklerini ve taleplerin sahiplerine geri adım attırdıklarını söyledi.

Önce talebi pek ciddiye almayan yetkililerin, yönetimin ciddi olduğunu anlayınca öfkelendikleri de yine NBC'nin haberinde yer alan ayrıntılar arasında.

Türk yetkili: "Gülen'in iadesiyle Kaşıkçı dosyası arasında ilişki yok"

Türk yetkili: "Gülen'in iadesiyle Kaşıkçı dosyası arasında ilişki yok"

NBC, Ulusal Güvenlik Konseyi ve FBI'ın konuyla ilgili yorum yapmayı reddettiğini; Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nın ise görüş taleplerine yanıt vermediğini yazdı.

Gülen'in avukatı da yorum yapmayı reddetti.

Bir Türk yetkili ise Türkiye hükümetinin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kaygılarını Gülen'in iade davasıyla ilişkilendirmediklerini söyledi. Yetkili, 'İkisi arasında kesinlikle bir bağ görmüyoruz. Gülen'in iadesi konusunda ABD tarafının harekete geçtiğini görmek istiyoruz. Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturmamıza da devam edeceğiz' dedi.

Güney Afrika seçeneği

Güney Afrika seçeneği

NBC'ye konuşan kaynaklar, Türk yetkililer ile Trump yönetiminden yetkililerin Gülen'in iadesi mümkün olmazsa, Türkiye'ye yerine Güney Afrika'ya gönderilmesi seçeneğini de görüştüklerini söyledi.

Kaynaklar, ABD'nin Gülen'i Güney Afrika'ya gönderebilmesi için yasal gerekçesinin bulunmadığını, dolayısıyla kendi rızasıyla gitmediği sürece bu seçeneğin çok gerçekçi olmadığını ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri'nden yalanlama geldi

ABD Dışişleri'nden yalanlama geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında NBC News kanalının 'ABD yönetiminin, gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayından sonra Türkiye'yi yatıştırmak için FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin yasal yolları araştırdığı' şeklindeki iddiasını yalanladı.

Cemal Kaşıkçı olayı ile Gülen'in iade edilmesi arasında herhangi bir bağlantı olmadığını kaydeden Nauert, 'Türklerden bu konuda (Gülen'in iadesi) birçok talep aldık. Türk hükümetinin Gülen'in iadesiyle ilgili sunduğu delilleri halen değerlendiriyoruz. Bu tamamen Adalet Bakanlığı bünyesinde yürüyen bir süreç. Ancak size şunu söyleyebilirim ki bu iki konu birbiriyle ilgisiz konular. Ayrıca Beyaz Saray'da görevli arkadaşlarımızla konuştuk, bu konuyla ilgili bir tartışmanın orada yapılmadığını belirttiler' ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
22
16
10
5
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Domalt Trump

Apo'nun ülke değiştirirken başına gelenleri hatırlattı. Ancak iade edilirse konuşmaları Türk siyasetini derinden sarsabilir. Ben olsam hazır paketlemişken uç... Devamını Gör

Ersin İdmanyurdu

Çok isterim iade edilsin hatta yargılanması televizyonda canlı yayında yapılsın. Bunu en çok akp ve yandaşları istemez. bir sürü yayın yasağı, kapalı oturum ... Devamını Gör

Viyol10sel

Bu haber az once yalanlandi. 11 Eylul 2001'de kendi kendini vuran Abd tum dunyaya Müslümanlar terorist damgasi vurdu geldi yerlesti Ortadogu'ya BOP icin ve b... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

ahahahhahahahahahaha kayınço cia ajanı falan heralde bilgilere bak asdjklsa