Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Revize Etti ve Yüzde 12’ye Düşürdü

Merkez Bankası Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Revize Etti ve Yüzde 12’ye Düşürdü

FreiGeist
31.10.2019 - 10:53

TCMB yılın son raporunu açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal 'Enflasyonun yıl sonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceği, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2'ye gerileyeceği tahmin edilmektedir.' dedi. TCMB, hali hazırda yüzde 13,9 olan yıl sonu enflasyon tahminini aşağı yönlü revize etmiş oldu. Uysal, ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini ifade etti.

Detaylara bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

TCMB Başkanı Uysal, TCMB İstanbul Şubesi'nde "Enflasyon Raporu 2019-IV Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı sunumda, enflasyon tahminlerini açıkladı.

TCMB Başkanı Uysal, TCMB İstanbul Şubesi'nde "Enflasyon Raporu 2019-IV Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı sunumda, enflasyon tahminlerini açıkladı.

Enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü bir politika koordinasyonu altında enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını belirten Uysal, bu çerçevede, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Uysal, şunları kaydetti:

'Temmuz Enflasyon Raporunu takip eden dönemde enflasyon belirgin bir düşüşle tahmin aralığının alt sınırına yakın gerçekleşti. Enflasyonun ana eğilimindeki kayda değer iyileşme ve ithalat fiyatları ile gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü güncellemeler yıl sonu enflasyon tahminini bir önceki rapor dönemine kıyasla olumlu etkiledi.

Diğer taraftan, çıktı açığındaki ılımlı toparlanma eğilimi ile tütün ürünlerindeki fiyat artışları bir önceki rapor dönemine göre yıl sonu enflasyon tahminlerini yukarı yönlü etkiledi. Bu doğrultuda, temmuz ayında yüzde 13,9 olarak açıkladığımız 2019 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini yüzde 12’ye indirdik. Diğer taraftan, aşağı ve yukarı yönlü etkilerin birbirini dengelemesiyle 2020 yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedik.'

"Zorunlu karşılıkları etkin bir araç olarak kullanmaya devam edebiliriz"

"Zorunlu karşılıkları etkin bir araç olarak kullanmaya devam edebiliriz"

Uysal, 'Önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıkları etkin bir araç olarak kullanmaya devam edebiliriz.' diyen Uysal şöyle devam etti: 

'Dolarizasyon tarafında son dönemde yurt içi yerleşiklerin tercihini TL'den yana yapmaya başladıklarını görüyoruz.' ifadelerini kullanan Uysal, 'Son dönemdeki mevduat büyümesi TL ağırlıklı. Dolarizasyonda çok ciddi bir çözülme yok, yatay bir seyre girdi ama yeni mevduat artışlarının ağırlıklı TL tarafında olduğunu gözlemliyoruz.' 

TCMB Başkanı Uysal, 'Bizim rezervleri artıma stratejimizle ilgili herhangi bir değişiklik yok.' dedi.

Uysal, makul reel faiz konusunda ise bir bant telaffuz etmek istemediklerini söyledi.

'Öncü kamu bankaları olmakla birlikte, önceleri temkinli de olsa özel bankaların da şimdi yavaş yavaş bir miktar daha rekabetçi olmaya başladıklarını görüyoruz.' diyen Uysal, 'Dolayısıyla önümüzdeki dönemde daha homojen bir kredi büyümesi gözlenmesini bekliyoruz.' şeklinde konuştu.

📌 Başkan Murat Uysal’ın Enflasyon Raporu 2019-IV konuşmasından öne çıkan noktalar 🎥

📌 Beş Soruda Enflasyon Raporu 2019-IV

📌 Beş Soruda Enflasyon Raporu 2019-IV

@Merkez_Bankasi

İçeriğin Devamı Aşağıda

📌 Enflasyon Raporu 2019-IV, Enflasyon Görünümü ve Tahminler 🎥

TCMB raporu ve açıklamalar sosyal medyanın da gündeminde...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
28
23
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Asgari ücret zammı yaklaşınca nedense enflasyon düşmeye başlıyor hep!

mersinsensin

o isler oyle olur oyle olmazsa olmaz o isler

sakirecayyok

Günün fıkrasını okudunuz

clearskies

Kim tutar sizi, isterseniz eksi bile çıkar. Koyun çok nasıl olsa. Güzelim ülkenin içine ettiniz. Bazen geri döner miyiz diye düşünüyorduk ama hiç düşünmeye b... Devamını Gör