Görüş Bildir
Haberler
Meksika Körfezi'ndeki Sızıntıdan Dolayı BP'ye Rekor Tazminat

Meksika Körfezi'ndeki Sızıntıdan Dolayı BP'ye Rekor Tazminat

ATKN
03.07.2015 - 12:33 Son Güncelleme: 03.07.2015 - 17:09

Fotoğraflar: Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

BP, Meksika Körfezi'nde yaşanan petrol sızıntısı nedeniyle açılan davalar için 18,7 milyar dolar ödeyecek. ABD Adalet Bakanlığı'na göre ceza, ülke tarihinde tek bir olay için verilen en büyük miktar. 

İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'nde yaşanan petrol sızıntısı nedeniyle açılan davalarda 18,7 milyar dolar ödenmesi kaydıyla anlaşmaya vardı.

BP'den konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 2010 yılında Meksika Körfezi açıklarında petrol sızıntısında kaynaklı ABD'deki tüm davalarda 18,7 milyar dolar ödenmesi karşılığında anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Açıklamada, petrol şirketinin anlaşma kapsamında Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi, Teksas eyaletlerinin yanı sıra 400'ün üzerinde yerel otorite ile uzlaşmaya varıldığı kaydedildi.

BP'nin Temiz Sular Yasası (CWA) kapsamında ABD'ye 15 sene içerisinde toplam 5,5 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul ederken, ortaya çıkan zarardan dolayı yine aynı süre içerisinde ABD ve beş eyalete toplamda 7,1 milyar dolar daha ödeme yapılacağı bilgisi verildi.

Kararı değerlendiren ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, anlaşmanın mahkeme tarafından da onaylanması halinde, şirketin ödeyeceği meblağın ülke tarihinde, tek bir kurumun ödeyeceği en büyük tazminat olacağını belirtti.

Lynch, BP’den alınacak tazminatın Meksika Körfezi sahilindeki balık çiftlikleri, bataklıklar ve vahşi yaşamın ıslahı için kullanılacağını açıkladı.

BP ise anlaşmayla birlikte sızıntıdan ötürü bugüne dek 45 milyar doların üzerinde ödeme yaptığını; bunun 4 milyar 500 milyon dolarının ceza hukuku davalarının sonucu olduğunu ifade etti.

Meksika Körfezi'nde 2010 yılında yaşanan sızıntıya ilişkin ABD'deki beş eyaletin şirkete yönelik açtığı diğer tazminat davaları için ise 18 yıllık süre içerisinde toplam 4,9 milyar dolar ödeme yapılacağı aktarılan açıklamada, 'Öte yandan 400'ün üzerinde yerel otorite tarafından açılan davalara ilişkin ise yaklaşık 1 milyar dolara daha ödeme yapılacak. BP'nin tüm tazminat ödemeleri toplamda yaklaşık 18,7 milyar dolara ulaşacak'

Açıklamada BP Başkanı Carl-Henric Svanberg ve BP Grup Üst Yöneticisi Bob Dudley'in de görüşlerine yer verildi.

Svanberg, beş yıl önce Meksika Körfezi'nin ve çevrenin düzeltilmesi için kararlı olduklarını belirterek, 'Bu sözümüzü gerçekleştirmek için o günden beri çalıştık. Bu konuda dikkate değer ilerleme kaydettik. Bu anlaşma ile birlikte BP için körfez meselesini kapatmaya doğru ilerliyoruz' ifadelerini kullandı.

Dudley ise bunun tüm taraflar için netlik oluşturan gerçekçi bir sonuç olduğuna dikkati çekti ve bu anlaşması trajik kazadan kaynaklanan en büyük yükümlüklerini çözeceğini belirtti.

Meksika Körfezi'ndeki 'Deepwater Horizon' petrol platformunda Nisan 2010'da meydana gelen patlamada 11 işçi yaşamını yitirmiş, 4 milyon varil petrol çevreye akmıştı.

Petrol kuyusu, patlamadan 85 gün sonra, milyonlarca varil petrolün çevreye yayılmasından ardından tıkanabilmiş ve eylül ayında da tamamen kapatılmıştı.

Bloomberg HT

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0