Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Şakiroğlu Yazio: Psikolojim İyi Değil Kime Gitmeliyim?

etiket Mehmet Şakiroğlu Yazio: Psikolojim İyi Değil Kime Gitmeliyim?

Doç. Dr. Mehmet Şakiroğlu
05.05.2021 - 16:00 Son Güncelleme: 09.05.2021 - 17:57

Geçtiğimiz hafta sosyal medya hesabımdan sordum: Bu aralar bir klinik psikologla görüşmeye ihtiyacınız var mı? Cevaplar hayli ilginçti:

Evet: 1971 kişi %74

Hayır: 673 kişi %26

Beklediğimin çok üzerinde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Demek ki pandemi bizi psikolojik olarak yordu ve yardım almak istiyoruz. Peki kimden? Madde madde cevaplayayım:

Demek ki pandemi bizi psikolojik olarak yordu ve yardım almak istiyoruz. Peki kimden? Madde madde cevaplayayım:

1)Diploma: Bu konu çok karışık. Öncelikle regresyon terapisti, numerolog, beyin formatçısı, kişisel gelişim uzmanı, aile dizilimcisi, nefesçi  vs. bunlardan uzak durmalı. Adının önünde uzman psikolog yazması da yeterli değil. YÖK tarafından kabul edilen, yüz yüze eğitim veren, adını daha önce duyduğunuz bir üniversitenin, yılda 20’den az öğrenci alan bir klinik yüksek lisans programından mezun olduğundan emin olun. Instagram sayfasındaki takipçi sayısına değil, Cv’sindeki çalışmalara bakınız.

2) Fiyat: Psikoterapi pahalı olmaz. En fazla 350 TL’den fazla isteyen birine, “hayırdır” diye sorabilirsiniz.

3) Açıklık: Uzman size vereceği hizmeti, bu hizmetin muhtemel süresini ve terapinin hedefini size net aktarmalı. Aktarmıyorsa bilmiyordur. Bilmiyorsa zarar verir. “Canınız sıkıldıkça gelin, kapımız size her zaman açık” sözü esnaf işidir, psikoterapide olmaz.

4) Süre: Hızlı çözüm olmaz. Tek seansta travma, 2 oturumda depresyon tedavi ettiğini öne süren kişi sahtekardır. Mesela depresyon 15-20 seans arası bir sürede tedavi edilir. Yani 4-5 ayda. Sabır önemli. 

5) Ödevler: Uzmanın verdiği ödevlerin gerekçesi ve nasıl yapılacağı konusunda soru işaretiniz olmamalı. Uzman ödevleri kontrol etmeli ve görüşme gündeminin içinde kullanabilmelidir. 

6) Yetkinlik: Uzman “ne olursan ol gel” demez. Yetkinliği ve çalışma alanları bellidir. Her türlü sorunu çözeriz diyenden uzak dur. Ya kendini bilmiyordur ya da işi. 

7) Ulaşılabilirlik: Uzmanın çok yoğun olması ya da tüm gün tek danışanı siz olmanız alacağınız hizmeti değiştirmez. Dinleyen, hatırlayan, zaman ayıran, yorgun görünmeyen, düzenli bir kişi ancak terapi yapabilir. Araya sıkıştıran, unutan, seansa çalışmayan, dağınık biri terapi yapamaz. 

8) Gizlilik ve mahremiyet: Terapi odasında konuşulanlar terapi odasında kalır. Bu hissi ve güveni almanız lazım.

Kısacası diploma sorun, çok para vermeyin, sosyal medyayı referans almayın. Süre sınırı koyan, hedef odaklı, gizliliğe önem veren, dinleyen, hatırlayan, düzenli bir uzmanla çalışın.   

Twitter

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
6
5
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Psikiyatra eyvallah derim nihayetinde çoğu zaman elinde zararlı da olsa hastayı tedavi edebileceği bir enstrüman var ama psikologdan yardım alma bana inanılm... Devamını Gör

Sıla

Psikiyatrların ellerinde bulunduğunu söylediğiniz tedavi edebilecek enstrümanlar olan ilaçlar sahip olunan sorunları çözmez. Bu ilaçlar daha çok sakinleştire... Devamını Gör

zübeyde avcı

kafama televizyon düşse de unutsam her şeyi

Peki ya bu birde sende kalıcı kulak çınlaması ve felç yapsa derdin 1000 ken 1001 olur ki gayet olasi oluyor boyle seyler , saka bir yana umuyorum butun soru... Devamını Gör