Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Ali Deniz Yazio: Cenk Tosun Neden Sakatlandı, Nasıl İyileşir?

etiket Mehmet Ali Deniz Yazio: Cenk Tosun Neden Sakatlandı, Nasıl İyileşir?

Mehmet Ali Deniz
14.04.2021 - 10:25 Son Güncelleme: 14.04.2021 - 11:40

Beşiktaş’ın Everton kulübünden kiraladığı Cenk Tosun, Erzurum spor maçında sakatlandı. Ciddi bir sakatlık geçiren futbolcunun diz kapağını alttan bağlayan Patellar Tendon koptu. Sporcu bu sakatlık sebebiyle 1 yıl sahalardan uzak kalacak.

İşin ilginç olmayan yanı ise bu sakatlığın ardından Türkiye’de yaşanan sebep savaşıydı. Sakatlığın Erzurumspor’un stadının zemininden kaynaklandığını iddia edenler kulübü suçladı. Bu son derece olağan bir şey çünkü Türkiye futbolunda kim ne yaşarsa yaşasın suçlu karşıdakidir.

Daha sonra doktor açıklaması geldi. Diyor ki sakatlık kas zayıflığından kaynaklanıyor. Şimdi bu sakatlıktan mağdur olanlar kimi suçlayacağını düşünüyor. Aynaya baksınlar. İşte gerçek sebepler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cenk Tosun Neden Sakatlandı?

Cenk Tosun Neden Sakatlandı?

Çünkü sporcunun Türkiye’de futbol oynadığı yıllarda genetik analizi yapılmadı. Genetik analiz bize sporcunun kas yapısından eklemlerinin durumuna, hatta tendonlarına kadar bilgi veriyor. Bazı insanların kasları genetik açıdan güçlü ama eklemleri zayıf olabiliyor, bazılarının genetik yapısı ile fiziksel yapısı arasında uyum olmuyor ve birtakım yatkınlıklar meydana geliyor. Bu bilgilere göre antrenman ve rehabilitasyon içeriği belirlenmezse futbolcunun zaafları büyüyerek devam ediyor.

Bu Cenk’e özgü bir durum değil, kulüpler futbolcuların insan olduklarını unutuyor. Her insanın genetik bir alt yapısı vardır ve eğer siz bir sporcu için milyonlarca dolar harcayacaksanız onun genetik yatkınlıklarını bilmek zorundasınız. Eğer siz bir sporcu yetiştirip onu milyonlarca dolara satmayı düşünüyorsanız onun genetik yatkınlıkları ve zaaflarını bilmek zorundasınız.

Ülkemizde ve dünyada Cenk gibi aniden beklenmedik sakatlıklar yaşayan sayısız futbolcu var. Futbolcular genetik alt yapılarına uygun olmayan ilkel antrenmanlar yaparak kariyerleri boyunca yıpranıyor. Sonra bir bakıyorsunuz yan pas yaparken bağı kopmuş, bir bakıyorsunuz sıçrarken tendonu kopmuş. Bunların hiçbiri sürpriz değil. Hepsi ihmal.

Cenk Tosun Nasıl İyileşir?

Cenk Tosun Nasıl İyileşir?

Gerekli operasyonlardan sonra atılacak ilk adım genetik analiz yaptırmaktır. Çünkü tendonlar yoğun kollajen demetçikleri içeren ve kas ile kemik arasındaki bağlantıyı sağlayan temel hareket dokularından biridir. Genetik olarak her insan kollajen üretim hızı olarak farklı kodlanır. Diğer yandan destekleyici kas ve bağ dokularının durumu için de bu genetik analiz gerekli. Bu analizlerin sonucunda sporcunun iyileşme süreci oluşturulmalıdır.

İkinci aşama ise genetik analizin sağladığı alt yapıya uygun rehabilitasyon çalışmaları yapmaktır. Dizin güç dışında stabilizasyon ve mobilizasyon özellikleri de iyileştirilmeli. Buna göre dizin her özelliği yeterli olmadan antrenmanlara başlanmamalı.

Üçüncü aşama iyileşmiş genetik yatkınlıklarına uygun içerik ve yoğunluklarla programlanmış kişiye özel bir antrenman programı ile dizin elit performans düzeyine çıkarılmasıdır. Ancak bundan sonra takımla antrenmanlar başlayabilir.

Diğer yandan ilk andan itibaren sporcunun psikometrik açıdan iyi düzeyde tutulması gereklidir. Biliniyor ki bu tür travmalardan sonra vücut sporcunun dizini tam performansta kullanmasını engelleyerek kendini güvende tutmak ister. Bunu aşmanın yolu psikolojik alt yapıyı belirleyen bir genetik analizden sonra psikolojik destek ve performans uzmanlarının entegre çalışmasıdır.

Hepsi bir arada yapılmazsa ne olur? Sporcu iyileşir görünür ama asla eski performansına kavuşamaz. Kaybolup gider. Buna futbol tarihimizden yeterince örnek bulabileceğinize eminim.

Sonuç olarak ülkemizde önlenebilir birçok sakatlık yaşanmaktadır. Travmaya bağlı olmayan bütün sakatlıkların genetik alt yapıya uygun olmayan antrenmanlardan kaynaklandığı bilinmektedir. Buna göre Türk futbolunun içinde olan bütün kulüpler futbolcularını ve paralarını kaybetmemek için acilen çalışma yapılarını güncellemelidir.

Web

Instagram

Facebook

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
16
4
3
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kartal Pencesi

bu durumda suçlu Beşiktaş kulübü ve doktorları oluyor iki takımın futbolcularını mermer gibi sahada oynatan Erzurum spor değil şimdi doktor arkadasim 100 yıl... Devamını Gör

Barney

maçı izlerken ben de anlam veremedim çünkü pozisyonda dize gelen ya da zorlayıcı bir darbe / durum yoktu. sadece o dizinin üzerine düştü. hatta Cenk de başta... Devamını Gör