Görüş Bildir
Haberler
Majör Depresyon Nedir?

Majör Depresyon Nedir?

Sunay Korkmaz
16.11.2020 - 12:54

Majör depresif bozukluk olarak da bilinen depresyon, kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülür. Çeşitli fiziksel ve duygusal belirtilere yol açan depresyon hakkında merak edilenleri haberimizde sizler için derledik... Majör depresyon nedir? Belirtileri ve nedenleri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörler dışında ailede depresyon sorunu olanlar, küçük yaşlarda istismar ve ihmal gibi nedenler depresyona neden olabilmektedir. Şimdi depresyon ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım...

Depresyon (Majör Depresif Bozukluk) Nedir?

Depresyon (Majör Depresif Bozukluk) Nedir?

Depresyon (majör depresif bozukluk) kişinin nasıl hissettiğini, düşündüğünü ve davrandığını etkileyen bir hastalık olarak tarif edilmektedir. Depresyon; en az 2 haftadır süren iştahsızlık, kilo kaybı veya çok yeme, uyku alışkanlığında değişme (uykusuzluk veya çok uyuma, uyku sürekliliğinde ve kalitesinde azalma), enerji kaybı veya halsizlik, değersizlik veya suçluluk duyguları, yoğunlaşamama veya dikkati sürdürememe, kararsızlık, yineleyen ölüm düşünceleri ile kendini gösterir. Depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Depresyonlu kişlerde  sürekli üzüntü hali ve zevk veren durumlardan keyif almama gibi belirtilerin yanısıra çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açabilir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Üzüntü ve çeşitli can sıkıntısına yol açan olaylarda kişinin kendini üzgün hissetmesi normaldir. Üzüntü ve depresyonu birbirine karıştırmamak önemlidir. Depresyonda üzgün hissetmekten daha farklı boyutta duygular vardır. Depresyon belirtileri arasında şunlar vardır:

- Sürekli üzgün hissetmek

- Günlük yaşamda ilgi duyulan şeylere karşı ilgisizlik

- Aşırı yeme veya iştahsızlık gibi değişiklikler

- Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma

- Sürekli yorgun hissetme

- Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık

- Kişinin kendini değersiz ve suçlu hissetmesi

- Konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu

- İntihar eğilimi

Kişiye depresyon tanısı konabilmesi için yukarıda sayılan belirtilerin en az iki hafta devam ediyor olması gereklidir.

Depresyon Nedenleri Nelerdir?

Depresyon Nedenleri Nelerdir?

Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin her biri depresyona neden olabilir.  Ailesinde depresyon sorunu yaşayan kişilerde, çocukluk çağı ihmal ya da istismar yaşantıları olanlarda görülme sıklığının daha fazla olduğu bilinmektedir.

Bununla birlikte yaşam olayları ve çevresel stres etkenleri, travmalar, aile içi şiddet, sevilen kişilerin kaybı tetikleyici olabilirken ayrılık, boşanma, emeklilik, yaşlılık, işten ayrılma gibi yaşam dönemi olayları da depresyona sebep olabilmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
7
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın