Görüş Bildir
Haberler
Mahkeme Talebi Kabul Etti: Ortaokul Öğrencisine Din Dersi Muafiyeti

etiket Mahkeme Talebi Kabul Etti: Ortaokul Öğrencisine Din Dersi Muafiyeti

Emre Ordu
28.09.2018 - 20:54 Son Güncelleme: 29.09.2018 - 09:10

İzmir’de çocuklarının din dersine girmesini istemeyen bir ailenin mahkemeye yaptığı başvuru kabul edildi. B.Y. isimli ortaokul öğrencisi din dersinden muaf tutuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, İzmir’in Menderes ilçesinde bir ortaokulda okuyan B.Y. isimli bir öğrencinin velisinin talebi üzerine zorunlu din dersine yargı ‘dur’ dedi. B.Y., din dersinden muaf tutuldu.

B.Y.’nin annesi H.Y. oğlunun geçen yıl 7’nci sınıfa gittiğini ve onun isteğiyle ilk olarak okula dilekçe verdiklerini ifade etti. Dilekçenin önce Menderes İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne oradan da Menderes Kaymakamlığı’na gittiğini söyleyen H.Y., kaymakamlığın kendilerine “Din dersi tüm dinlere eşit mesafededir” diyerek ret cevabı verdiğini belirtti.

Üst mahkeme talebi kabul etti

Üst mahkeme talebi kabul etti

H.Y., bu karar üzerine mahkemeye başvurduklarını söyledi. İlk olarak oradan da ret cevabı aldıklarını ifade eden H.Y., bunun üzerine üst mahkemeye itiraz ettiklerini söyledi. Üst mahkeme, ailenin talebini değerlendirerek B.Y.’nin din dersinden muaf olması gerektiğine hükmetti. H.Y., kararın ardından okula dün dilekçe verdiklerini ve “Mahkeme sonucu budur. Gereğinin yapılmasını istiyoruz” dediklerini ve kararı da sunduklarını söyledi. Artık kararın okul tarafından işleme koyulmasını beklediklerini belirtti.

İdare ‘Derse girsin’ dedi

İdare ‘Derse girsin’ dedi
İçeriğin Devamı Aşağıda

H.Y., “Dilekçeyi verdikten sonra müdür yardımcısı bize ‘Tamam muaf olsun dersten ama dışarıda dolaşmasın, ders sırasında sınıfta otursun. Başı boş dolaşmasın’ dedi. Biz ‘Kesinlikle derse girmesini istemiyoruz’ dedik. Müdür Bey’le görüşemedik, dilekçemizi sunduk memur kayda soktu” diye konuştu.

"Kaygılarımız var"

"Kaygılarımız var"

Liselere Geçiş Sınavı’nda gelen 10 soru nedeniyle kaygılı olduklarını söyleyen H.Y., “Özellikle Hıristiyan ailelerin çocukları din dersinden sınavlarda da muaf tutuluyorlar. Farklı derslerden soru soruluyor onlara. Biz de bu uygulamayı istiyoruz. Ona ilişkin bir kaygımız var. Ortalamasının düşmemesi veya değişmemesi lazım. Biz bunu takip edeceğiz' dedi. H.Y., din dersini istememe sebeplerini şöyle açıkladı: 

“Eşim de ben de ateistiz. Oğlumuz da ateist. Oldukça uzun zamandır böyle düşünüyor. Bizi de bu sürece kendisi zorladı. Hatta din dersi öğretmenine kendisinin ateist olduğunu ve bu derse girmek istemediğini söylemiş. Bizim bu konuda yönlendirmemiz olmamasına rağmen böyle düşünüyor.”

Zorunlu din dersine daha önce de mahkemeler benzer kararlar vermişti. Birçok aile çocuklarının bu dersten muaf tutulması için başvurmuştu. Mahkemelerden de bu yönde karar çıkmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1218
347
220
131
50
43
29
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
its_a_cool_name

Niye muhafazakar geçinen kitlenin zoruna gitmiş bu haber? Siz değil misiniz sabah akşam "inanç özgürlüğü" diye naralar atan? Eğer bireyler, bahsettiğiniz "in... Devamını Gör

Selman Çakmak

Çocuğuna Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini verebilecek tek kişi anne-babadır. Aksini iddia eden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenidir ..

Eluine

Hay ağzına sağlık, sen çok yaşa emi? :*

Eluine

Din derslerinin tamamen kaldırılması daha iyi olur. Din kişeye özgü birşey olmalıdır. Belirli bir yaş ve akıl olarak uygun olgunluğa gelince birey zaten kend... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Aslında katılıyorum ama yüzdesini bilmiyorum ama büyük bir çoğunluğu müslüman olduğundan ülkenin yine de lazım ama bu şekilde verilebilir direkt dersin kendi... Devamını Gör