Görüş Bildir
Haberler
Maddi Kaygı, Meslekten Atılma Korkusu, Ümitsizlik... Öğretmenlerimizin Günü Gerçekten Kutlu mu?

Maddi Kaygı, Meslekten Atılma Korkusu, Ümitsizlik... Öğretmenlerimizin Günü Gerçekten Kutlu mu?

Yasin Arslan
23.11.2017 - 14:55 Son Güncelleme: 24.11.2017 - 09:29

Bugün 24 Kasım, Öğretmenler Günü. Öğretmenlik en kutsal meslekler arasında görülüyor. Ancak araştırmalara bakıldığında bu kutsallık sadece sözde kalıyor. 300 bin atanamayan öğretmenin olduğu Türkiye'de atanan ve görevde olan öğretmenlerinde sıkıntıları bitmiyor. 

Eğitim sendikaları araştırma ve anket sonuçları yayınladı. Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş'in yaptığı '24 Kasım Öğretmenler Günü Anketi'ne göre sadece öğretmenler gününde hatırlanan öğretmenlerin yüzde 70'i öfkesini kontrol etmekte sorun yaşıyor, yüzde 60'ı mesleği bırakmayı düşünüyor, yüzde 75'i geçinemiyor... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öğretmenlerin yaklaşık %75'i mesleğinden elde ettiği gelirin yetersiz olduğunu ifade etmiş.

Öğretmenlerin yaklaşık %75'i mesleğinden elde ettiği gelirin yetersiz olduğunu ifade etmiş.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık'ın gündeme taşıdığı Eğitim-İş anketine göre öğretmenlerin yüzde 75'i maaşlarının yetmediğini söylüyor. Daha fazla kazanç sağlayacakları bir iş bulduklarında mesleği bırakacaklarını söyleyen öğretmenlerin yüzde 82'si ise borçları nedeniyle mesleki verimliğinin düştüğünü belirtiyor.

Öğretmenlerin %77'si evinin ihtiyaçlarını kredi kartı ile karşıladığını belirtmiş.

Öğretmenlerin  %77'si evinin ihtiyaçlarını kredi kartı ile karşıladığını belirtmiş.

25 bin 732 kişinin katıldığı ankete göre öğretmenlerin yüzde 92'si kredi kartı kullanırken yüzde 77'si evinin ihtiyaçlarını kredi kartıyla karşılıyor. Yüzde 17'sinin kredi kartı ya da kredi borcu nedeniyle sicili bozuk. Öğretmenlerin yüzde 33’ünün 1, yüzde 27.5’inin 2, yüzde 14.6’sının da 3 tane kredi borcu var.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin %75'i görevden alınma korkusu yaşadığını ifade etmiş.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin %75'i görevden alınma korkusu yaşadığını ifade etmiş.

Öğretmenlerin %70'i öfkesini kontrol etmekte sorun yaşıyor.

Öğretmenlerin  %70'i öfkesini kontrol etmekte sorun yaşıyor.

Öğretmenlerin yüzde 70'i çeşitli nedenlerle öfkesini kontrol edemediği durumlar olduğunu söylüyor. Bunun nedenleri olarak da öğretmenlerin yüzde 37.7'si ekonomik sorunları, yüzde 32.9'u mesleki sorunları, yüzde 12'si ailevi sorunları, yüzde 7.9'u ise çevresel faktörleri gösteriyor.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin sadece %14'ü gelecekten ümitli...

Araştırmaya katılan öğretmenlerin sadece %14'ü gelecekten ümitli...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankete kayılan öğretmenlerin %60'ı mesleği bırakmayı düşünüyor.

Ankete kayılan öğretmenlerin  %60'ı mesleği bırakmayı düşünüyor.

Öğretmenlerin yüzde 60.7'si ise mesleği bırakmayı düşünüyor. Bunun nedeni olarak ise yüzde 40.7'si mesleğin itibar kaybetmesini, yüzde 20.1'i torpil, yandaş kayırma gibi uygulamaların, yüzde 15'i ekonomik tatminsizliği, yüzde 9'u öğrenci veli tutumları, yüzde 5.4'ü mesleki tükenmişlik, yüzde 3'ü ise meslektaşları ile yaşadığı sorunları gösteriyor.

Öğretmenlerin %97'si atamalardaki mülakatı doğru bulmuyor.

Öğretmenlerin  %97'si atamalardaki mülakatı doğru bulmuyor.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 97.4'ü öğretmen atamalarındaki mülakatı yanlış buluyor. Mülakatı yanlış bulan öğretmenlerin yüzde 93'ü uygulamanın torpile, adam kayırmaya ve haksızlıklara yol açacağını belirtiyor.

Ankete katılan öğretmenlerin %87'si müfredatı bilimsel ve çağdaş bulmuyor.

Ankete katılan öğretmenlerin  %87'si müfredatı bilimsel ve çağdaş bulmuyor.

Öğretmenlerin yüzde 87'si yeni müfredatın çağdaş, bilimsel, yeniliklere açık, çağın ve eğitimimizin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan bir müfredat olduğunu düşünmüyor. Atatürk ile ilgili konuların azaltığını düşünen öğretmenlerin oranı ise yüzde 63.2.

Eğitimde istikrar olmadığını söyleyen öğretmenlerin oranı %99.

Eğitimde istikrar olmadığını söyleyen öğretmenlerin oranı  %99.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 99'u eğitimde istikrar olmadığını söylüyor. 

Öğretmenlerin yüzde 57.9'una göre eğitim siteminin sürekli değişmesi en büyük sorun. Yeni getirilen liseye geçiş sisteminin problemleri ortadan kaldırmayacağını söyleyen öğretmenlerin oranı ise yüzde 95.7.

Öğretmenlerin %94'ü performans sistemine karşı.

Öğretmenlerin  %94'ü performans sistemine karşı.

Öğretmenlerin yüzde 94'ü 12 ilde pilot uygulanan 'performans değerlendirme' sistemine karşı. Bu uygulama nedeniyle mesleğin itibarının sarsılacağını söyleyen öğretmenler öğrenci, veli ve öğretmen arasındaki ilişkilerinde zedeleneceğini belirtiyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
184
149
69
29
10
9
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mr Logical

Biz neden ilerleyemiyoruz diye merak ediyorsanız, bir öğretmenler gününde bu tür haberlerin altına yazılan yorumlara, bir de ramazan ayı gelince televizyonla... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

''Öğretmenlik çok rahat, yarım gün, en çok tatil onlarda'' deniliyorsa neden öğretmenlerimizin %60'ı mesleği bırakmak istiyor. O kadar çocukla baş etmek zan... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

işçilerimiz, madencilerimiz çok değerli ama böyle karşılaştırma yaparsak da iyileşme olmaz ki . Bu ülkede tuvalet temizleyen de var madenciye az maaşla git t... Devamını Gör

doludizgin

Az ağlasınlar da bir şeyleri değiştirmek için uğraşsınlar. Acaba kaçı bu durumu değiştirmek için bir şeyler yapmaya çalıştı? Aynı tas aynı hamam devam ediyor... Devamını Gör