Görüş Bildir
Haberler
Londra'da Dörtlü Suriye Zirvesi: Erdoğan 'Görüşme İyi Geçti' Mesajı Verdi, Ortak Açıklama Yapıldı

Londra'da Dörtlü Suriye Zirvesi: Erdoğan 'Görüşme İyi Geçti' Mesajı Verdi, Ortak Açıklama Yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu Dörtlü Zirve'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren zirvenin ardından Erdoğan yaptığı kısa açıklamada 'Gayet iyi geçti' dedi. Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı. Açıklamada Suriye'de anayasa görüşmeleri sürecinin desteklendiği bildirildi ve ateşkesin acil olarak sağlanması çağrısı yapıldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarına başladı.

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Johnson ile katılacağı Suriye konulu Dörtlü Zirve için Başbakanlık Ofisi'ne gelişinde gazetecileri selamladı.

Erdoğan'dan pozitif mesaj

Erdoğan'dan pozitif mesaj

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın katıldığı Suriye konulu Dörtlü Zirve sona erdi.

Londra'daki Başbakanlık Ofisi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 50 dakika sürdü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ardından ofisten ayrılırken bir gazetecinin görüşmeye ilişkin sorusu üzerine, 'Gayet iyi geçti.' yanıtını verdi. 

Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Ortak açıklama yapıldı

Ortak açıklama yapıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Zirvenin ardından ortak açıklama yapıldı. 

  • Açıklamaya göre, liderler, görüşmede ülkeleri arasındaki geniş stratejik, ekonomik ve savunma ortaklıklarını ele alırken, bu ilişkilerin NATO üzerinden de olmak üzere daha da derinleştirilmesinin önemini kabul etti. 

  • Liderler, Suriye'de sınır ötesi de dahil olmak üzere insani erişimin sağlanması ve Suriye'nin kuzeydoğusuna yardımların ulaştırılmasının temelini Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılacak bir ihtiyaç değerlendirmesinin oluşturması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

  • Mültecilerin güvenli, gönüllü ve sürdürülebilir bir şekilde geri dönüşlerinin koşullarını oluşturmak için çalışacaklarını ve terörün her türlüsüne karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyleyen liderler ayrıca, İdlib dahil Suriye'deki sivillere yönelik tüm saldırıların durdurulması gerektiği konusunda anlaştı.

  • Anayasa Komitesi sürecine desteklerini yineleyen liderler, Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılan 2254 No'lu BM kararının önemine vurgu yaptı.

  • Dörtlü Zirve'ye katılan liderler, Libya'da siyasi sürecin ilerletilmesi konusundaki desteklerini de yineleyerek, bu formattaki toplantıların yapılması gerektiği konusunda anlaştı.

Trump: "Macron'un NATO hakkındaki sözleri tehlikeli"

Öte yandan NATO 70’inci Yıl Zirvesi için İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir araya geldi. İki lider basın toplansıtında Türkiye'ye dair mesajlar verdi. Gazetecilerin Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a ‘NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti’ açıklamasını sorması üzerine Macron, “NATO ile ilgili sözlerimin arkasındayım. Güçlü bir NATO’dan yanayım” diye cevap verdi. ABD Başkanı Trump ise, Macron’un bu açıklamalarından sonra söz alarak, “NATO, çok önemli bir amaca hizmet ediyor. NATO’ya en çok Fransa’nın ihtiyacı var. Bu tarz açıklamalar çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

Macron: "Türkiye bazen IŞİD'le bağlantılı gruplarla birlikte çalışıyor"

Macron: "Türkiye bazen IŞİD'le bağlantılı gruplarla birlikte çalışıyor"

Konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye’ye ayıran Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki şeyi netleştirmek zorunda olduğunu ifade ederek S-400’ler ve YPG konusunu gündeme getirdi. Hem NATO ülkesi olup hem de S-400 almanın ikilem yarattığını vurgulayan Macron, “Türkiye’den netlik istiyorum. Hem NATO ülkesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün olabiliyor? ABD Patriot vermediyse Türkiye Avrupa’nın NATO uyumlu füze sistemlerini de alabilirdi. Ancak Türkiye Rusya’yı seçti” dedi. Türkiye’nin YPG’nin terör örgütü olarak kabul edilmesi konusunda Avrupa’ya baskı yaptığını iddia eden Macron, “YPG terör örgütü olarak kabul edilmezse NATO Zirvesi’nden çıkacak bildirgeleri tanımayacaklarını ifade ediyorlar. YPG, terör örgütü olarak tanınsın istiyorlar. Türkiye hem bu konuyu hem de S-400 konusunu açıklığa kavuşturmalı” dedi. 

Macron, YPG'yi kast ederek  'Türkiye bizimle beraber çalışanlara karşı savaşıyor. Aynı zamanda bazen de IŞİD'le bağlantılı gruplarla beraber çalışıyorlar' dedi. 'Güvenlik, ticaret, göç ve Avrupa Birliği konuları ile ilgili olarak Türkiye ile işbirliğini yitirdik' diye konuşan Macron ayrıca Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirdiklerini söyledi. 

ABD Başkanı Donald Trump da ortak basın toplantısında Türkiye'ye yaptırım uygulama seçeneğini gözden geçirdiğini söyledi. Gazetecilerin Rus savunma sistemlerini aldığı için Türkiye'ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorusuna verdiği yanıttan Trump 'Bunu şu anda gözden geçiriyoruz ve üzerine konuşuyoruz' dedi. Trump, Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi satılmamasıyla ilgili bir kez daha Obama yönetimini suçladı. 

AA, BBC Türkçe,  Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
22
15
10
5
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sersemsafak

Fransa,İngiltere,Almanya,Türkiye başbakanları ülkelerinin gelirlerini hesaplamak için toplantı yapıyorlar… Fransa: Biz çalışanlarımıza 4.000 euro veriyoruz.... Devamını Gör

doriangrayy

Dedesi Atatürk düşmanı bir osmanlı vatandaşı olan boris johnson... Senden de ingiltere başbakanı olmak beklenirdi zaten amk babadan oğula nesilsiniz... İngil... Devamını Gör

Şunların arasında Erdoğanın yerine Kılıçdaroğlunu düşündüm de. Yok abi gitmiyor. Ana muhalefetin en büyük sorunu lidersizlik. Bu şekilde ülke emanet etmez ki... Devamını Gör

Diyeceksiniz ne alaka, Erdoğanın onca hatasına rağmen devam etmesinin tek sebebi alternatifinin olmaması. Şu liderlerin resmine tekrar bakın ve Kılıçdaroğlun... Devamını Gör