Görüş Bildir
Haberler
Kuzey İrlanda'daki Kanlı Pazar'la İlgili 43 Yıl Sonra İlk Tutuklama

Kuzey İrlanda'daki Kanlı Pazar'la İlgili 43 Yıl Sonra İlk Tutuklama

Ulaş
10.11.2015 - 17:31

Kuzey İrlanda'da da 1972'deki bir yurttaşlık hakları gösterisine İngiliz askerlerinin ateş açmasıyla yaşanan Bogside katliamı ya da daha bilinen adıyla Kanlı Pazar'la ilgili tam 43 yıl sonra eski bir asker tutuklandı. İngiliz Hava İndirme Tugayı'nın eski bir üyesi olduğu belirtilen 66 yaşındaki zanlının kimliği açıklanmadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
onedio.com

Kuzey İrlanda polisinden yapılan açıklamaya göre, 'Kanlı Pazar' olayının soruşturmasını yürüten dedektifler, 66 yaşındaki bir kişiyi bu sabah gözaltına alarak, başkent Belfast'daki bir karakolda sorguladı. Olayla ilgili 43 yıl sonra ilk kez bir kişi tutuklanmış oldu.

Kuzey İrlanda basınının, İngiliz Hava İndirme Tugayı'nın eski üyesi olduğunu yazdığı şahsın kimlik bilgileri ise açıklanmadı. Tutuklanan eski paraşütçünün katliamda öldürülen William Nash, Michael McDaid ve John Youn'un ölümüyle ilgili sorgulandığı belirtildi.

Soruşturma ekibinin başı Dedektif Ian Harrison da soruşturmada yeni bir evreye girildiğine dikkati çekerek, sürecin bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Kuzey İrlanda tarihinin en tartışmalı olaylarından 'Kanlı Pazar' ile ilgili 2010 yılında açıklanan soruşturma raporunda, askerlerin uyarmadan kalabalığın üzerine ateş açtığı ortaya çıkmıştı. Rapor sonrası İngiltere Başbakanı David Cameron, 2010 yılında olayla ilgili hükümet adına özür dilemişti.

Ülkenin ikinci büyük kenti Londonderry'de 30 Ocak 1972'de İngiliz askerleri yurttaşlık hakları gösterisi yapan kalabalığın üzerine ateş açıp 13 kişiyi öldürmüştü. Yaralı kişinin de hastanede yaşamını yitirdiği bu olay, ülke tarihine Bogside katliamı ve 'Kanlı Pazar' olarak yazılmıştı.

  • AA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0